Australų namie lauks pyragas, Ispanijos ir Kamerūno – botagas

Ispanijos žiniasklaida skalpavo rinktine.
Ispanijos žiniasklaida skalpavo rinktine.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Jun 19, 2014, 4:01 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 4:46 PM

Trečiadienį Australijos, Ispanijos ir Kamerūno komandos pirmosios prarado galimybes patekti į pasaulio futbolo čempionato atkrintamąsias varžybas. Jos namo keliaus po pirmadienį vyksiančių trečiojo turo rungtynių. Tačiau futbolininkų sutikimas šiose šalyse bus visiškai skirtingas.

Australai po dvikovos su olandais aikčiojo iš nuostabos ir vadino šias rungtynes vienomis geriausių per šalies futbolo istoriją, ispanai stengėsi graužatį dėl nesėkmės paslėpti prisiminimais apie ankstesnes pergales, o kamerūniečiai piktinosi ne tik beviltišku žaidimu, bet ir gėdingu futbolininkų elgesiu.

Laimėjusių nuotaikos taip pat buvo nevienodos. Olandai lengviau atsikvėpė pralindę pro adatos skylutę, čiliečiai šventė istorinį patekimą į aštuntfinalį, o trumpai pasidžiaugę kroatai pradėjo kauptis lemiamam mūšiui su meksikiečiais.

Ispanija

„Marca“. „Šlovingiausios „raudonųjų“ epochos pabaiga“ (viršelio antraštė).

„Kas dabar?

Ispanija baigė geriausią laikotarpį nuo tada, kai 1920 metų rugpjūčio 29 dieną žaidė pirmąsias savo rungtynes. „Maracanoje“ baigėsi ypatingas ciklas, kokio nebuvo pasaulio futbole, kol Ispanija paeiliui laimėjo du Europos (2008 ir 2012 metų) ir pasaulio (2010 metų) čempionatus. Pasibaigus sutriuškinimui, kurį pradėjo Robino van Persie įvartis prieš pat pirmųjų rungtynių pertrauką, kyla klausimas: kas dabar, kokiu keliu eis Ispanija?“

„Nužvaigždinti.

Pasaulio čempionai Brazilijoje neužsibuvo nė savaitės. Per šešias dienas pasaulio čempionatas baigėsi ir nuostabiame pasakojime buvo parašytas skaudus epilogas. Iš rojaus į pragarą. Čilė patvirtino tai, ką pasakė Nyderlandai. Eduardo Vargasas ir Charles‘is Aranguizas pasinaudojo neatleistinomis klaidomis“.

„As“. „Buvo gražu, kol tai tęsėsi“.

„Nebuvo jokių veiksmų ir Ispanija buvo pirma eliminuota komanda. Kartu su Australija. E.Vargasas ir Ch.Aranguizas padarė savo įrašus Ispanijos dramoje. „Raudonieji“ nei žaidė, nei jiems sekėsi. Pabaiga buvo siaubinga. Kažkada ji turėjo ateiti, tai neišvengiama, bet buvo sunku įsivaizduoti, kad atsisveikinimas bus toks skaudus, neatpažįstamas ir vulgarus. Viso gero, pasaulio čempionate. Ispanija eliminuota ir nubausta prievole kitą pirmadienį žaisti su Australija gėdos rungtynes tarp komandų, kurios pirmosios išvažiuos namo“.

„El Mundo Deportivo“. „Atsistatydinimas“ (viršelio antraštė).

„Ispanija pasitraukė iš pasaulio čempionato pro užpakalines duris“.

„Pasaulio čempionate ištiko visiškas žlugimas. Komanda, kuri atvyko kaip favoritė, po pralaimėjimo Čilei turi išeiti pro užpakalines duris ir iškėlė daug klausimų apie savo ateitį. Neieškodami pasiteisinimų ir karštomis nedarydami išvadų privalome padėkoti komandai už viską, ką ji nuveikė, bet futbolininkai privalo prisiimti atsakomybę ir suvokti, kad Ispanija šią dieną buvo jos pačios karikatūra“.

„Apie kiekvieną.

I.Casillasas – nedalyvavo. C.Azpilicueta – pasyvus. J.Martinezas – silpnas. S.Ramosas – pamišęs. J.Alba – užgęsęs. S.Busquetsas – nepajėgus. X.Alonso – neveiklus. Pedro – tuščias. D.Silva – neaktyvus. A.Iniesta – vienišas. D.Costa – dingęs. Koke – trūkčiojantis. F.Torresas – nepastebimas. S.Cazorla – stebėtojas“.

„ABC“. „Brazilijoje žaidusiai rinktinei trūko išteklių, jos kojos buvo pavargusios ir ji nebuvo tokia alkana kaip paprastai“.

„Kas atsitiko Ispanijai Brazilijoje? Šį klausimą kartojo visi, nesuprasdami, kodėl į blogąją pusę pasikeitė nepakartojama komanda. Ateis nauja karta, o šios kartos kelias baigėsi legendinėje „Maracanoje“. Ji pralaimėjo Čilei ir atsisveikino su pasaulio čempionatu, nes buvo nepakankamai aukšto lygio.

Pasirengimas. Ispanija surengė nedidelę stovyklą Vašingtone, po to įsikūrė ir nuo birželio 8 dienos ruošėsi Kuritiboje – mieste, kuris yra pilkas ir šaltas palyginti su kitais pasaulio čempionato miestais. Paranos sostinė buvo pasirinkta kaip tik dėl geresnio oro, bet po to Ispanija duso Salvadore ir Rio de Žaneire.

Fizinė būklė. Rinktinė į Braziliją atvyko iškart po labai ilgo klubų sezono. „Pietų Afrikoje ir praėjusiame Europos čempionate mes taip pat buvome pavargę“, - gynėsi Fernando Torresas. Galbūt jis teisus, bet tikrovė yra tokia, kad Brazilijoje žaidėjų kojos neveikė.

Lyderio trūkumas. Brazilijoje nespindėjo niekas, visiškai niekas. Komandai trūko lyderio, kuris sunkiu metu vestų paskui save kitus. Ikeris Casillasas nebuvo geras vartuose, Sergio Ramosas nepratęsė savo gero sezono Madrido „Real“ klube, Andresas Iniesta buvo vienišas. O Xavi, šios komandos stabas ir simbolis, „Maracanoje“ nežaidė nė minutės“.

„El Mundo“. „Pasaulinis nuopolis“.

„Ispanija pralaimėjo Čilei ir pasitraukia iš pasaulio čempionato. Viso gero čempionatui po 180 minučių nerimo, vienintelio įvarčio po baudinio ir septynių praleistų. Nuvylęs pasirodymas baigė V.Del Bosque komandos erą“.

„Ateityje apie Johanesburgą kalbėsime kaip apie svajonės išsipildymą, kaip apie dieną, kurią tikėjome esantys geriausi pasaulyje ir galvojome, kad naktis niekada neateis. Taip, tai tiesa. Istorija sumažina pralaimėjimo kartėlį, tačiau vis tiek reikia išsiaiškinti, kodėl nauja svajonė buvo sudaužyta taip staigiai ir net nebuvo galimybės išgelbėti griūvančią šlovę. Taip pasidavus, rasti paaiškinimų sunku“.

„Sport“. „Pasirašytas!

„Barcelona“ sumokėjo „Real Sociedad“ klubui 12 molijonų už C.Bravo perėjimą“.

(Barselonos dienraštis „Sport“ matomiausioje vietoje paskelbė ne apie Ispanijos rinktinės žlugimą pasaulio čempionate, o apie čiliečių vartininko Claudio Bravo perėjimą).

Čilė

„La Discusion“. „Padedama įspūdingų sirgalių nacionalinė komanda „Maracana“ stadione iškovojo skambiausią savo istorijoje pergalę ir pranešė, kad yra ne mažiau negu rimta pretendentė laimėti titulą.

Šilė surinko šešis taškus ir užima antrąją vietą grupėje, tik dėl įvarčių skirtumo atsilikdama nuo Nyderlandų, su kuriais kovos kitose didžiausio pasaulio futbolo renginio rungtynėse.

„Raudonieji“ legendiniame Rio de Žaneiro stadione puolė labai galingai, ypač pirmajame kėlinyje.

Nuostabiai dirbo ir gynybos linija, kurią sudarė Gary Medelis, Francisco Silva ir Gonzalo Jara.

Stipriausia Čilės grandis per rungtynes su Europos karaliais buvo Charles‘is Aranguizas, sukęs ratus aikštės viduryje ir įmušęs įvartį, bei Arturo Vidalis, kuris palyginti su rungtynėmis prieš Australiją ženkliai pagerino fizinę formą“.

„Rinktinė užsitikrino kelialapį į aštuntfinalį, skirtingai nei praėjusiuose čempionatuose 2010 metais Pietų Afrikoje ir 1998 metais Prancūzijoje“.

„El Grafico“. „Čilė pateko į aštuntfinalį, eliminavo Ispaniją ir rengiasi Brazilijai“.

„Jorge Sampaoli komanda pirmą kartą istorijoje nugalėjo ispanus ir išsiuntė titulą gynusius pasaulio čempionus namo. Svajoti leidžiama.

2013 metų gruodžio 6 dieną daugelis griebėsi už galvų pamatę, kaip Zinedine‘as Zidane‘as ištraukia kamuoliuką ir Čilės „raudonuosius“ priverčia pasaulio čempionate žaisti B grupėje su Ispanija, Nyderlandais ir Australija. Tada sakėme, kad tai mirtininkų grupė.

Daugelis galvojo, kad nėra jokių galimybių patekti į antrąjį etapą. Tačiau „auksinė karta“ galvoja kitaip ir tai pranešė visam pasauliui istorinę 2014 metų birželio 18-ąją“.

„Čilė sukūrė istoriją Rio de Žaneire pirmą kartą nugalėdama Ispaniją, patekdama į aštuntfinalį ir nuimdama čempionų karūną.

Dabar „kreolai“ kovos su Nyderlandais dėl pirmosios vietos B grupėje. Net didžiausi optimistai nesitikėjo šio scenarijaus. Tegyvuoja Čilė“.

„La Nacion“. „Prieš rungtynes siralių pamišimas peržengė visas ribas ir keli šimtai „raudonųjų“ gerbėjų pabandė įsiveržti į stadioną be bilietų, bet buvo sustabdyti vietinės policijos.

Tačiau J.Sampaoli „kariai“ pakeitė istoriją geru žaidimu ir didele širdimi. Prieš juos Vicente dėl Bosque treniruojama ispanų komanda atrodė labai prastai.

Čilė spaudė nuo pirmos minutės, žaidė protingai ir pasinaudojo Ispanijos pakrikimu po sutriuškinimo, kurį varžovai patyrė pirmose rungtynėse su Nyderlandais.

Čiliečių rinktinė visas rungtynes buvo susikaupusi. Ispanija bandė pakeisti žaidimą ir rezultatą, grasino perimti iš „raudonųjų“ iniciatyvą.

Bet jų pastangos buvo bevaisės. J.Sampaoli auklėtiniai toliau meistriškai valdė padėtį, o jei jiems kas nors nepavykdavo, iškildavo milžiniška kapitono Claudio Bravo figūra. Jis atrėmė pavojingus Santi Cazorlos ir Andreso Iniestos smūgius.

Maža to, Čilė pati kėlė pavojų varžovų vartams ir turėjo progų padidinti pranašumą“.

„La Segunda“. „Rinktinė pirmą kartą pateko į kitą etapą jau po antrųjų pasaulio čempionato rungtynių. „Komanda dar tik kyla“, - stadione sakė J.Sampaoli“.

„El Tipografo“. „Nuostabi ir mylima Čilė: „Raudonieji kuria istoriją ir visa šalis švenčia“.

Nyderlandai

„De Telegraaf“. „Oranžiniai išsigelbėjo“.

„Per rungtynes su nenuolankia Australija pakvipo sensacingu pralaimėjimu, bet sprendimas pasikliauti kylančiu Memphisu Depay baigėsi laimingai ir „oranžiniai“ toliau žygiuoja nepraradę taškų.

Dūmų uždanga, kurią Louisas van Gaalas paleido rungtynių išvakarėse, išsisklaidė. Nors per treniruotę treneris bandė schemą 1-4-3-3, jis vėl pasirinko patikrintą 1-5-3-2, kuria buvo nuversta pasaulio čempionė Ispanija.

Tačiau jei ispanai „oranžiniams“ paliko daug erdvės, australai nuo pirmosios minutės diktavo savo sąlygas. Per pirmąsias 45 minutes Nyderlandai turėjo vos vieną progą“.

„Olandai pralindo pro adatos skylutę. Be to, po Ispanijos pralaimėjimo Čilei, dar gavo bilietą į aštuntfinalį ir nudžiugino karalių Willemą-Alexanderį, kuris buvo tribūnoje, suprantama, lydimas karalienės Maximos“.

„Algemeen Dagblad“. „Įvartį įmušęs M.Depay įrašė savo pavardę į rekordų knygą. 20-metis Eindhoveno PSV puolėjas gali save vadinti jauniausiu pasaulio čempionate įvartį įmušusiu Nyderlandų futbolininku. Rekordas priklausė Boudewijnui Zendenui, kuris 1998 metų pasaulio čempionato rungtynėse dėl trečiosios vietos su kroatais įmušė būdamas 21 metų ir 10 mėnesių. M.Depay pasaulį išvydo prieš 20 metų ir 4 mėnesius Mordrechte.

PSV žaidėjas į aikštę įėjo prieš pat pertrauką vietoj susižeidusio Bruno Martinso Indi ir debiutavo pasaulio čempionate. M.Depay pirmiausia atliko perdavimą, po kurio Robinas van Persie išlygino rezultatą, o po to pats įmušė lemiamą įvartį“.

„Arjenui Robbenui trūksta vieno įvarčio, kad pavytų Johnny Repą, kuris yra rezultatyviausias Nyderlandų žaidėjas pasaulio pirmenybėse. 30-metis Miuncheno „Bayern“ puolėjas finalo turnyruose įmušė 6 įvarčius. J.Repo sąskaitoje yra 7 įvarčiai.

Dennisas Bergkampas ir Robas Rensenbrinkas, kaip ir A.Robbenas, pasaulio čempionatuose įmušė 6 įvarčius“.

„De Volkskrant“. „Nyderlandai į aštuntfinalį su vos pasiekta pergale“.

„Australija buvo fiziškai stipresnė, daugiau bėgiojo ir žaidė šiuolaikišką futbolą, bet „oranžiniai“ laimėjo ir užsitikrino vietą aštuntfinalyje.

Džiaugsmo ir spalvų šventėje Porto Alegrėje „oranžiniai“ parodė blankų futbolą, bet įvarčių automate, kurį sudarė R.van Persie ir A.Robbenas, atsirado trečias ginklas M.Depay, tapęs trenerio L.van Gaalo slaptuoju ginklu.

Po laimingos ir vos pasiektos pergalės 3:2 prieš Australiją Nyderlandai užsitikrino vietą tarp 16 geriausių. Per dvejas rungtynes įmušę aštuonis įvarčius Nyderlandai niekada anksčiau nebuvo tokie rezultatyvūs baigiamajame turnyre. Čia „oranžiniai“ yra įvarčių mašina.

„Spits“. „Nyderlandai žaidė vidutiniškai, bet laimėjo kraują stingdantį mačą su tvirta Australija. „M.Depay yra naujas Nyderlandų futbolo dievas. Jam vos 20 metų, bet jis jau žygiuoja į pasaulio viršūnę. Bent trečiadienį M.Depay pakėlė savo vardą į aukščiausią pasaulio čempionato tašką atlikdamas rezultatyvų perdavimą ir įmušdamas pergalingą įvartį“.

„Metro“. „Nelengvai, bet „oranžiniai“ vis tiek buvo per stiprūs Australijai ir laimėjo 3:2“.

Australija

„The Australian“. „Pasaulio čempionato trileryje „Socceroos“ pritrūko kankinamai mažai ir jie krito prieš Nyderlandus“.

„Atrodo, pasaulio čempionatas Australijai baigiasi. Bet jis nesibaigė be kovos ir vieno didingiausių pasirodymų per „Socceroos“ istoriją.

Po pralaimėjimo Nyderlandams jaudinančiose ir įsimintinose rungtynėse, kurios vyko beveik pilname ir nuo starto iki finišo kunkuliavusiame „Beira Rio“ stadione Porto Alegrėje, Australija neabejotinai užkariavo pasaulio futbolo visuomenės širdis.

„Socceroos“ atidavė viską, ką turėjo, ir net daugiau, o jų pasirodymas suteikė didelę viltį, kad nacionalinė komanda ir visas Australijos sportas turi ateitį.

Didžiąją rungtynių dalį Australija geriau žaidė, geriau mąstė ir greičiau bėgo negu olandai, tačiau Robino van Persie ir Arjeno Robbeno meistriškumas buvo lemiamias veiksnys“.

foxsports.com.au. „Narsūs „Socceroos“ pralaimėjo trilerį 2:3“.

„Timas Cahillas įmušė nuostabų įvartį, bey Australija antrajame kėlinyje neišsaugojo persvaros ir pralaimėjo 2:3 epiniame pasaulio čempionato mače su Nyderlandais.

„T.Cahillas gavo geltoną kortelę. Tai reiškia, kad jis praleis paskutines grupės rungtynes su Ispanija ir veikiausiai jau sužaidė savo paskutinį mačą pasaulio pirmenybėse“.

ACB.net.au. „Nyderlandai per plauką įveikė nuostabius „Socceroos“.

„T.Cahillo pasakiškas įvartis – neginčytinai puikiausias įvartis, kokį yra kada nors įmušęs bet kuris australas – išlygino rezultatą pirmajame kėlinyje.

Po pertraukos baudinį įmušęs ir rezultatą persvėręs Mile Jedinakas nuvedė Australiją į svajonių žemę. Bet R.van Persie ir Memphiso Depay įvarčiai užtikrino pergalę olandams.

„Žaidėjai stipriai nusivylę. Jie buvo nuostabūs ir lygiai žaidė su pasaulinio lygio komanda“, - sakė treneris Ange Postecoglou“.

Kroatija

„Sportske novosti“. „I.Perišičius ir M.Mandžukičius sunaikino „liūtus“ ir paskelbė lemiamą mūšį su Meksika“.

„Kroatija puikiu žaidimu antrajame kėlinyje sutriuškino Kamerūną. Niekas nesitikėjo, kad tropikų sąlygomis kroatai žais taip gerai. Jie dominavo aikštėje 80 minučių. Afrikiečiai buvo įveikti spaudimu, tiksliais perdavimais ir Slavonijos Brodo vaikų: sugrįžėlio Mario Mandžukičiaus bei nenuolaidaus Ivicos Oličiaus – įkvėpiančiu žaidimu. Vis dėlto rungtynių didvyris buvo Ivanas Perišičius, sužaidęs geriausias rungtynes Kroatijos rinktinėje.

Tačiau jei nori į antrąjį etapą, Kroatija privalės įveikti Meksiką“.

„Večernji list“. „Kroatija sumušė Kamerūną 4:0 ir pasiekė didžiausią savo pergalę pasaulio pirmenybių istorijoje“.

„Tai buvo įsimintinas vakaras, o dabar laukia Meksika, prieš kurią kovosime dėl patekimo į kitą etapą.

Kad neprarastų galimybių patekti į aštuntfinalį, Kroatijos futbolo rinktinei Manauso „džiunglėse“ reikėjo nugalėti Kamerūną, ir tai buvo pasiekta. Ir dar kaip! Džiaugėmės pergale 4:0 prieš iš tiesų sudorotus varžovus, o įvarčius įmušė visi puolėjai! Kartu pratęsėme tradiciją – dar niekada nepralaimėjome antrųjų pasaulio čempionato rungtynių“.

„Viskas prasidėjo tuo, kad treneris Niko Kovačas vietoj Šimės Vrsaljko ir Mateo Kovačičiaus į starto sudėtį įtraukė Danijelį Pranjičių ir Sammirą, taip sukurdamas pranašumą kairiajame krašte. Tiesa, Sammiras nežaidė labai gerai, bet reikia pripažinti, kad gindamasis pranoko save, kaip ir visa komanda. Bet tai nestebina. Pergalės troškimas spindėjo mūsų futbolininkų veiduose dar skambant „Mūsų gražiąjai“.

(„Mūsų gražioji“ („Lijepa naša“) – Kroatijos himnas.)

„Rungtynių pabaigoje turėjome kelias progas įmušti penktąjį įvartį ir pasiekti didžiausią turnyro pergalę, bet svarbiausia, kad niekas nesusižeidė ir visam pasauliui parodėme, kas yra Kroatija. Turbūt gerai ir tai, kad su Meksika mums reikės tik pergalės ir nereikės jokių sudėtingų skaičiavimų bei aritmetinių išvedžiojimų.

Turime viską, ko mums reikia. Dar kartą parodykime, ką mokame“.

Kamerūnas

„Cameroun Actu“. „Volkerio Finkės vaikinams pasaulio čempionatas baigėsi po rungtynių su Kroatija, kuriose komandos visiškai nebuvo“.

„Kamerūno pralaimėjimas buvo ne šiaip triuškinamas. Pirmiausia, per dvejas rungtynes praleisti 5 įvarčiai ir neįmušta nė vieno. Be to, dėl Alexandre‘o Songo pašalinimo 40-ąją min. už šlykštų smūgį Mario Mandžukičiui. Ir galiausiai, Kamerūnas vėl parodė, kad komandos viduje yra problemų. Rungtynių pabaigoje vos nesusimušė Benoit Assou Ekotto ir Benjaminas Moukandjo. Šis vaizdas atspindėjo visą pasirodymą.

Kamerūnas eliminuotas. Nieko stebėtino prisiminus, kad pasirengimą aptemdė ginčai dėl premijų, futbolininkų atsisakymas priimti vėliavą ir keliauti į Braziliją.

Kaip ir 2010 metais Pietų Afrikoje, Kamerūnas iškrito pirmajame etape ir turėjo didelių problemų už aikštės“.

camerounlink.net. „Bejėgiai liūtai“ iškrito iš pasaulio čempionato“

„Nesumokėtų premijų byla, Samuelio Eto‘o sveikatos sutrikimai, A.Songo pašalinimas per rungtynes su Kroatija, futbolininkų tarpusavio susistumdymas aikštėje – Kamerūno „nesutramdomi liūtai“ virto „bejėgiais liūtais“ ir po antrojo pralaimėjimo gėdingai iškrito iš pasaulio čempionato.

„Nesutramdomi liūtai“ vis dar gyvi gražiuose prisiminimuose apie 1990 metų pasaulio čempionatą, kuriame Rogerio Millos komanda pateko į ketvirtfinalį. Po to rezultatai vis blogėjo. 1994, 1998, 2002 ir 2010 metais patekęs į baigiamąjį turnyrą Kamerūnas laimėjo tik vienerias rungtynes 2002 metais su Saudo Arabija. Kitose rungtynėse pasiektos ketverios lygiosios, patirti devyni pralaimėjimai ir išsiugdytas labai blogas įprotis namo išvykti slogios nuotaikos“.

„cameroon-info.net“. „Kamerūnas, Ispanija ir Australija eliminuoti. B.Moukandjo, B.Assou Ekotto ir A.Songas kūrė spektaklį“.

„Liūtai“ nepasiekė jokių tikslų, bet tapo geru laimikiu viso pasaulio televizijoms. Pirmiausia A.Songas, kuris buvo pašalintas už šiurkščią pražangą. Antrasis epizodas, sutepęs rinktinės įvaizdį, buvo dviejų vienos komandos žaidėjų B.Moukandjo ir B.Assou Ekotto peštynės“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.