Ispanai fiasko sutinka su ašaromis, nostalgija ir nerimu

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-06-19 02:30, atnaujinta 2018-02-12 17:10

„Šlovingiausias Ispanijos futbolo laikotarpis mirė šventykloje – Marakanoje. Ispanija nenusipelnė tokios pabaigos, bet toks tas futbolas. Iš rojaus – į pragarą“, – taip Ispanijos rinktinės pasirodymą pasaulio čempionate Brazilijoje vaizdingai apibendrino „Marca“.

Tokių žodžių ispanai sulaukė po to, kai antrosiose B grupės rungtynėse 0:2 pralaimėjo Čilės rinktinei ir prarado galimybę varžytis dėl vietos kitame etape.

Ispanijos žiniasklaida pasaulio čempionų fiasko sutiko dviprasmiškai. Ispanų žurnalistų eilutėse buvo galima įžvelgti ir nuoskaudą, ir padėką auksinei futbolininkų kartai už 2008 ir 2012 m. Europos čempionų titulus bei 2010 m. planetos pirmenybių trofėjų.

„Pasaulio čempionai Brazilijoje neišbuvo nė savaitės. Su planetos pirmenybėmis ispanai atsisveikina vos po šešių dienų ir taip baigia nuostabų įrašą Ispanijos futbolo metraščiuose. Buvo gera, kai visa tai tęsėsi. Bet dabar viskas baigta“, – į realybę po trijų iš eilės šlovingų čempionatų grįžta „Marca“ ir visa Ispanija.

„Katastrofa. Į čempionatą vykę kaip favoritai, namo grįžta pro galines duris“, – pyktelėjo „El Mundo Deportivo“.

Tačiau Ispanijos žiniasklaida nepuolė skalpuoti nacionalinės komandos. Per šešerius metus pasiektos neregėtos aukštumos neliko nepastebėtos.

„Liūdna ir nepelnyta pabaiga geriausiai Ispanijos futbolo kartai“, – konstatavo „El Mundo Deportivo“.

„Tai buvo blogiausia galima pabaiga šitam gražiam ciklui“, – pridūrė „Marca“, antraštėje pasaulio čempionato pabaigą apibendrinusi vienu žodžiu – „Sudaužyti“.

AS“ bandė įpūsti optimizmo: „Jokia kita šalis negali pasigirti tokiu pasiekimu. Ir tai – labai sunkiai pakartojamas dalykas. Ši futbolininkų karta nenusipelnė kristi taip žemai, tačiau toks tas sportas.“

Nebuvo pasiruošę?

Ispanų žiniasklaida ieškojo priežasčių, kodėl futbolo karaliai lipa nuo sosto. Į akis visiems krito prastas Ispanijos rinktinės fizinis pasiruošimas.

Brazilijoje V.del Bosque auklėtiniai atrodė lėti, nerangūs, nuspėjami.

„V.del Bosque kariauna į Braziliją atvyko fiziškai išsunkta. Tai matėsi ir mače su olandais, ir su Čile“, – neabejoja „AS“.

„Ši rinktinė padarė nuodėmę. Nuodėme yra galvoti, kad esi geriausias ir nesuprasti, kad šių laikų futbole be fizinio pasiruošimo tu nelaimėsi. Ispanams puolime pritrūko kvapo, o galiausiai nugarą atsuko ir Fortūna“, – rašė „El Mundo Deportivo“.

Prasta futbolininkų fizine forma būtų galima paaiškinti bedantį ispanų puolimą, kuris per du mačus sugebėjo suregzti vos vieną įvartį, kai priešininkai smaginosi septyniais.

Nemažai kritikos sulaukė ir ispanų vartininkas Ikeras Casillasas. Būtent jam kliuvo daugiausiai kritikos strėlių už antrąjį Čilės įvartį.

„I.Casillasas susimovė“, – rašo „Marca“. Žurnalistai pliekė vartininką už sprendimą tokioje situacijoje kamuolį atmušti kumščiais.

Ispanai atkreipė dėmesį ir į V.del Bosque rokiruotę – G.Pique bei Xavi starto sudėtyje pakeitė J.Martinezas bei Pedro. Tačiau permainos nedavė jokio efekto.

Kokia ispanų ateitis?

Į šį klausimą geriausiai atsakytų „El Mundo Deportivo“ eilutės.

„Ispanijos rinktinė ateičiai uždavė labai daug klausimų“, – rašė interneto portalas.

Prognozuojama, kad daugelis nacionalinės komandos senbuvių baigs karjerą rinktinėje. „Kartų kaita yra neišvengiama“, – rašo „Marca“.

„AS“ vėl neslėpė optimizmo: „Niekas nesitikėjo tokios pabaigos, bet turime galvoti apie 2016 metų Europos čempionatą ir 2018 metų planetos pirmenybes. Nėra kito pasirinkimo. Nenukabinkite nosies.“

„Geriausia visų laikų komanda čempionate baigė baisiausiai istorijoje“, – liūdėjo „Marca“. Tačiau sulaukė savotiško atsako.

„Bet niekas prieš šešerius metus nebūtų pagalvojęs, kad Ispanija laimės du Europos čempionatus ir dar planetos pirmenybes paeiliui“, – rašė „AS“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.