Amžinas Argentinos ginčas, kas geresnis: D. Maradona ar L. Messi

Lionelis Messi jau iškovojo tuziną titulų, bet vis dar kenčia nuo palyginimų su Diego Maradona, nuvedusiu Argentinos rinktinę į pasaulio futbolo viršūnę. Ar Brazilijoje pagaliau išauš Leo šlovės valanda?

D.Maradona (kairėje) ir L.Messi 2010-aisiais.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Maradona (kairėje) ir L.Messi 2010-aisiais.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 21, 2014, 2:31 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:15 PM

„Turiu gyvenime dvi svajones: žaisti pasaulio čempionate ir tapti pasaulio čempionu.“ D.Maradonai buvo vos trylika metų, kai jis ištarė šiuos žodžius, o vaizdo įrašą su Argentinos futbolo dievo pranašyste iki šiol galima rasti interneto platybėse.

L.Messi, sulaukęs tokio pat amžiaus, iš tėvynės persikėlė į Barseloną. Apsivilkęs katalonų klubo aprangą jis iškovojo tuziną titulų ir keturis kartus buvo pripažintas geriausiu pasaulio futbolininku, bet iki šiol su Argentinos rinktine dar nepasiekė viršūnės (išskyrus 2008-ųjų olimpines žaidynes).

Tėvynainiai nuolat kritikavo „Barcelona“ žvaigždę, nors šis niekuomet neatsisakė nei argentinietiško akcento, nei savo simpatijų „Albiceleste“ marškinėliams.

Brazilijoje – revanšo kvapas

Pasaulio čempionato paskutinių grupės rungtynių su Nigerija išvakarėse L.Messi sukaks jau 27-eri.

Pulga (išvertus iš ispanų k. – Blusa. – Red.) pravardžiuojamas 169 cm ūgio futbolininkas puikiai supranta, kad būtent Brazilijoje jis turi idealią progą tapti auksiniu Argentinos milžinu.

„Albiceleste“ kapitonas pasiruošęs pamiršti ir prastą sezoną su „Barcelona“, ir kairiosios šlaunies skausmus, kurie privertė jį du mėnesius gulėti lovoje.

„Šį sezoną Leo turėjo daug bėdų. Bet visa tai, kas jam nutiko bloga, dabar gali tapti privalumu, – vylėsi legendinis Argentinos radijo futbolo komentatorius Victoras Hugo Moralesas, gerai pažįstantis savo tėvynainį. – Dėl traumos šį sezoną jis nubėgo daug mažiau kilometrų, todėl dabar yra žvalesnis už kitus.

„Barcelona“ sirgalių priekaištai jam tapo papildoma paskata tuomet, kai Leo šį sezoną išgyveno sunkiausius mėnesius.

Kiekvienam reikalingi varžovai ir iššūkiai, kad galėtų tobulėti. Tokia žmogiškoji prigimtis.

Ir šis pasaulio čempionatas L.Messi turi tikrai stiprų revanšo kvapą.“

Nesulaukę įprastų „Barcelona“ puolėjo žygdarbių šį sezoną katalonai net sukūrė naują sąmokslo teoriją. Galbūt Pulga specialiai įjungė stabdį ir taupė savo jėgas norėdamas pasaulio čempionate visus priblokšti savo sportine forma?

„Tokie kvaili ir neatsakingi kaltinimai tik dar kartą rodo nepagarbą L.Messi. Joks futbolininkas pasaulyje neaukos sezono, norėdamas sublizgėti pasaulio čempionate, – neabejojo argentinietis. – Be abejo, galėjo taip nutikti, kad  pasąmonėje jis jau ne kartą buvo iškeliavęs į Braziliją.

Labai realu, kad jis nuolat įtikinėjo patį save, šis pasaulio čempionatas yra jo čempionatas“.

Legendai trūksta titulo

L.Messi puikiai žino, kad čempiono titulas jam galutinai atvertų pasaulio futbolo panteono duris ir leistų tapti šios sporto šakos legenda kartu su garsiausiais visų laikų žaidėjais.

Nors „Barcelona“ puolėjas jau keturis kartus iš eilės gavo FIFA Aukso kamuolį, savo tėvynėje jis iki šiol dar nėra laikomas geriausiu žaidėju.

Argentinoje Pulga vis dar pasmerktas gyventi D.Maradonos šešėlyje.

„Messi negalima net lyginti su Diego, – įsitikinęs Hectoras Enrique, 1986-ųjų pasaulio čempionas. – Dievinu Leo. Norėčiau, kad nors vienas iš mano sūnų turėtų nors 1 procentą jo talento, bet D.Maradona yra vienintelis.

Daugiau niekados nebus kitų tokių žaidėjų kaip jis. Net jeigu L.Messi tris kartus paeiliui taptų pasaulio čempionu ar įmuštų įvartį iš aikštės centro apsivertęs ore, jis neprilygtų Diego.“

Nusileidžia charakteriu

1986-ųjų pasaulio čempiono požiūris tiksliai atspindi daugumos argentiniečių nuomonę.

„Jų asmenybės yra labai skirtingos. Diego milžinišką pasitikėjimą savo jėgomis perduodavo komandos draugams. Jis mums buvo tarsi veidrodis, – aiškino H.Enrique. – Nors neprilygome D.Maradonai savo talentu ir tikrai negalėjome aikštėje žaisti kaip jis, mes stengėmės kopijuoti jo temperamentą.

L.Messi turi savo charakterį, tačiau jis nėra toks stiprus kaip D.Maradonos.“

„Dabar tu negali užkrauti visko ant L.Messi pečių. Privalai Leo saugoti, kad jis galiausiai nesprogtų, – pritarė anksčiau Argentinos rinktinėje žaidęs Oswaldo Piazza. – L.Messi palyginimai su D.Maradona neišvengiami, bet jie nėra logiški.

Tu gali būti pats geriausias kunigas, bet niekuomet nepasieksi Dievo lygio.

1986-aisiais visa rinktinė buvo sukurta aplink D.Maradoną, nes jis vienu savo judesiu, vienu smūgiu ar vienu driblingu galėjo pakeisti visas rungtynes.“

Dievas neturi lygių

Kai argentiniečiai lygina dvi ryškiausias savo futbolo žvaigždes, jie vietoj argumentų griebiasi religinių metaforų.

Nieko nuostabaus, nes Argentinoje dar 1998-aisiais buvo įkurta Maradonos kulto bažnyčia.

Vienintelio ir tikrojo šios šalies „Diez“ (Nr. 10. – Red.) istorija apipinta legendomis, primenančiomis Kristaus žygdarbius.

„L.Messi dar niekuomet nežaidė rinktinėje su siaubingai ištinusia čiurna (kaip D.Maradona per antrąjį 1990 metų pasaulio čempionato ratą. – Red.), – priminė O.Piazza. – O D.Maradonos ir Argentinos rinktinės santykiai visuomet buvo kupini išskirtinio dramatiškumo.“

Ar L.Messi gali kada nors išlįsti iš senojo argentiniečių dievo šešėlio?

„Nesutinku, kad norėdamas tapti geriausiu istorijoje žaidėju privalai būti ir pasaulio čempionas, – Leo gynė buvęs Argentinos rinktinės treneris Carlosas Bianchi. – Daugybei geriausių pasaulio futbolininkų to nereikėjo. Ne vienas žaidėjas negalėjo net priklausyti stipriausioms rinktinėms, tačiau tai nesutrukdė jiems atskleisti talentą.

Nesvarbu, ką jis jau pasiekė ir ką dar ateityje pasieks su Argentinos rinktine, L.Messi jau viską įrodė.

Savaitė po savaitės jis patvirtina savo talentą ir rodo dalykus, kurių iki šiol niekas nesugebėjo aikštėje atlikti. Reikės laukti labai ilgai, kol vėl pamatysime tokį žaidėją kaip jis.“

„Leo ne tik pasiekė, bet jau ir pranoko Diego, – įsitikinęs buvęs Argentinos rinktinės saugas Marcelo Gallardo. – Tik mūsų karta, užaugusi D.Maradonos laikais, vis dar nenori to pripažinti.“

Abu gimė su kamuoliu

Julio Olarticoechea kartu su D.Maradona 1986 m. laimėjo pasaulio taurę. Buvęs Argentinos rinktinės gynėjas įžvelgia daug panašumų tarp dviejų ryškiausių skirtingų kartų žvaigždžių.

„Kai dabar stebiu L.Messi, susidaro įspūdis, kad matau Diego 1986-aisiais, – tvirtino J.Olarticoechea. – Psichologiškai Leo pasiruošė, kad šis čempionatas būtų jo.

Ir jeigu tai bus jo čempionatas, tai bus ir Argentinos čempionatas. Jeigu Leo pradėjo turnyrą tikrai geros formos, jis, be jokios abejonės, gali pasekti D.Maradonos pėdomis.

Reikia tik melstis, kad jis nesusižeistų. Aš iki šiol nesuvokiu, kaip toks mažylis gali su kamuoliu taip greitai ir lengvai veržtis pro varžovus.

Jis tikrai jau motinos pilve gulėjo ir gimė su kamuoliu, kaip ir Diego.“

Dabartis svarbiau už praeitį

Kol argentiniečiai vis dar ginčijasi, kuris geresnis, D.Maradona ir L.Messi žavisi vienas kitu.

Stebėdamas pirmuosius Leo žingsnius D.Maradona niekuomet nebijojo, kad naujoji žvaigždė jį patį gali nustumti į šešėlį.

Diego visuomet rėmė savo įpėdinį, dar 2005-aisiais pakviesdamas L.Messi į savo legendinę televizijos laidą „La Noche del Diez“ („Dešimtojo naktis“), o vėliau jam atiduodamas ir Argentinos rinktinės kapitono raištį.

„L.Messi nebūtina laimėti pasaulio čempionato, kad jis būtų geriausias pasaulio žaidėjas, – teigė D.Maradona. – Būtų fantastiška ir Argentinai, ir jos sirgaliams, ir Leo, jeigu mūsų rinktinė triumfuotų pasaulio pirmenybėse.

Leo jau yra tarp visų laikų geriausiųjų, greta Alfredo Di Stefano, Pele, Johano Cruyffo ir manęs! Žiūrėkite, šiame sąraše yra jau trys argentiniečiai!“

L.Messi atsisako lyginti save su vaikystės dienų dievuku ir vengia bet kokių diskusijų.

„Noriu tapti pasaulio čempionu, bet ne todėl, kad dėl to pasikeistų požiūris į mane, – prisipažino L.Messi. – Trokštu pasiekti šį tikslą su savo rinktine, nes tai būtų galimybė pridėti pasaulio taurę prie kitų titulų.“

„Jeigu L.Messi pavyks nuvesti Argentiną į viršūnę, jis užbaigs visas diskusijas. Leo pabėgs į priekį, nes jis priklauso dabarčiai, – neabejojo V.H.Moralesas. – Juk D.Maradona negalės rytoj dar kartą sužaisti prieš anglus (1986-ųjų pasaulio čempionato ketvirtfinalyje. – Red.) ir pakartoti visų savo stebuklų, perdavimų ir įvarčių, kurie paženklino jo karjerą.“

Argentina laukia, ar „Diez“ marškinėlius apsivilkęs Pulga pasinaudos šia auksine proga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.