Alžyro „dykumų kariai“ – pavyzdys rusams ir portugalams

Po sekmadienį žaistų pasaulio futbolo čempionato rungtynių besąlygiškai patenkinta buvo tik Alžyro žiniasklaida – „dykumų kariai“ ne tik po 32 metų pertraukos iškovojo pergalę, bet ir pasiekė afrikiečių rekordą pasaulio pirmenybėse.

Alžyro spauda.
Alžyro spauda.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Jun 23, 2014, 5:46 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:02 PM

Amerikiečiai graužėsi dėl iš rankų išleistos pergalės, belgai nerimavo dėl Romelu Lukaku ir Marco Wilmotso santykių, rusai pliekė Fabio Capello dėl atsargios taktikos, o portugalai vadino savo rinktinę nieko verta.

Portugalija

„Publico“. „Portugalija išlygino paskutinę akimirką, jai reikės skaičiavimų“.

„Silpnesnėms širdims šios rungtynės buvo pavojingos. Manauso „Amazonia“ arenoje Portugalija pirmavo, leido JAV išsiveržti į priekį ir išlygino rezultatą paskutinę akimirką. Tai mažesnė iš dviejų blogybių, bet sirgaliams šis rezultatas yra nepatenkinamas.

Per dvejas rungtynes vieną tašką iškovoję portugalai dar neiškrito iš pasaulio čempionato, bet gali pradėti krautis daiktus, nes jiems paskutiniajame ture reikia sunkiai tikėtinos rezultatų kombinacijos. Paulo Bento komanda privalo dideliu skirtumu įveikti Ganą ir laukti triuškinamos Vokietijos pergalės prieš JAV. Aišku tik viena – bus sunku“.

„Be keturių prieš rungtynes su JAV prarastų žaidėjų – susižeidusių Rui Patricio, Fabio Coentrao ir Hugo Almeidos bei pašalinto Pepės – Paulo Bento neturėjo medžiagos naujovėms. Pasaulio čempionate debiutavo vartininkas Beto ir puolėjas Helderis Postiga, bet pastarojo pasirodymas truko vos ketvirtį valandos. Jis irgi patyrė traumą ir užleido vietą Ederiui. Dar vienas rūpestis rinktinės treneriui, kuris privalėjo keisti visą puolimo strategiją“.

„Diario de Noticias“. „Varela atidėjo Portugalijos atsisveikinimą su pasaulio čempionatu“.

„Penktąją pridėtą miuntę Silvestrės Varelos įmuštas įvartis atšaukė staigų išvykimą iš Brazilijos, bet beveik nerealu, kad Portugalija nebus eliminuota birželio 26-ąją. Nebent surengtų įvarčių liūtį per rungtynes su Gana ir sulauktų Vokietijos pagalbos.

Portugalijai trūko kelių sekundžių, kad jos prasčiausiame pasaulio čempionate taptų žiūrove. Matematiškai vis dar įmanoma patekti į atkrintamąsias varžybas, bet tiesa yra ta, kad Portugalija atsisveikins su pasaulio čempionatu birželio 26-ąją. Nieko geresnio ji nėra verta“.

„I“. „Varela paliko Portugalijai nepasiekiamą svajonę. Komanda gali krautis daiktus“.

„Rungtynių pradžia negalėjo būti geresnė. Pasisekė, bet pirmasis įvartis buvo įmuštas penktąją minutę.

Viskas prasidėjo kitaip, atrodė, kad Vokietijos košmaras bus pamirštas, o ankstyvas pranašumas padidintas. Bet įkvėpimas nebuvo patvirtintas energija. Šioje aikštėje sąlygas diktavo amerikiečiai. Jie žaidė kaip norėjo ir švaistė progas. Varžovams keliskart sutrukdė Beto, nuo vartų linijos kamuolį išmušė visada reikiamoje vietoje atsiduriantis Ricardo Costa, kuris buvo geriausias gynybos linijos žaidėjas“.

„O Jogo“. „Galva išgelbėjo begalvę komandą“.

„Record“. „Nebent stebuklas“ (viršelio antraštė).

JAV

„The Washington Post“. „Nevisai pergalės agonija“ (viršelio antraštė).

„Pasaulio čempionato vadinamojoje mirtininkų grupėje viską nulems paskutinis turas, ir jei JAV rungtynės yra atspindys, keturių komandų kovoje dėl dviejų kelialapių viskas bus nulemta paskutiniuoju kamuolio lietimu.

Amerikiečiai vaidino dar viename 90 minučių futbolo spektaklyje, atsigavo anksti atsilikę, po to patys pirmavo, bet praleido lemiamą įvartį pridėto laiko penktosios ir paskutinės minutės paskutinėmis sekundėmis. Rungtynės baigėsi 2:2, o Cristiano Ronaldo ir Portugalija įskėlė, bet nesudaužė amerikiečių sėkmės“.

„The New York Times“. „Vėlyvas sukrėtimas nutraukė JAV šventę“.

„Kamuolys praskriejo prie pat Jungtinių Valstijų vartininko Timo Howardo ir jis griebėsi už galvos. Ant suolo Jurgenas Klinsmannas krūptelėjo lyg būtų pamatęs vaiduoklį. Aikštėje, netoli tos vietos, kurioje prarado kamuolį, Michaelas Bradley stovėjo kaip įbestas.

Taip atrodė sukrėtimas. Amerikiečiai pateko toliau ar nepateko?

Nepateko?

Kai kapitonas Clintas Dempsey, žmogus pajuodusiu paakiu, sulaužyta nosimi ir patinusiu skruostu, likus 9 minutėms įmušė įvartį ir išvedė amerikiečius į priekį ir tikrai – tikrai – į pasaulio čempionato atkrintamąsias varžybas, šventimas buvo epinis. Tai buvo beprotiška. Tai buvo didinga. Tai buvo istoriška.

Bet staiga viskas dingo. JAV komandai nepavyko pirmą kartą iškovoti kelialapio į aštuntfinalį vos po dvejų grupės rungtynių. Ji negalės atsipalaiduoti per paskutines G grupės rungtynes su Vokietija. Vietoj to ji kelias dienas gyvens tarp sėkmės ir nesėkmės jausmo“.

„US Today“. „Iki didžios pergalės jiems trūko mažiau nei minutės, bet spaudimas prislėgė ir amerikiečiai išsikvėpė.

Nėra jokių pasiteisinimų.

Amerikiečiai išleido šias rungtynes iš savo rankų ir gali pamatyti skirtumą tarp žingsnio į priekį ir kelionės namo. Norite laimėti pasaulio taurę? Ar tik norite, kad apie jus būtų kalbama? Tada žaiskite. Geriausios komandos laimi rungtynes paskutinėmis sekundėmis, jos neatiduoda pergalių“.

Belgija

„Derniere Heure“. „Velniai aštuntfinalyje. D.Origi, Belgija tau sako ačiū...“

„Jaučiau savo vidumi“, - tą dieną, kai paskelbė galutinę sudėtį, Marcas Wilmotsas paaiškino, kodėl pakvietė Divocką Origį į pasaulio čempionatą. Trenerio pasirinkimas pasiteisino per antrąsias rungtynes, kai „Lille“ puolėjas, kuris įėjo į aikštę 55-ąją min. vietoj Romelu Lukaku, pralaužė pavargusios Rusijos gynybą. Jis paleido nesustabdomą bombą pačioje rungtynių pabaigoje, gavęs Edeno Hazard‘o penkių žvaigždučių perdavimą“.

„Pabaigoje belgai buvo fiziškai pranašesni. Po ilgos ir kietos kovos, paskutines 15 minučių mes buvome akivaizdžiai stipresni, o antrą kvėpavimą pajutęs E.Hazard‘as triskart sudraskė varžovų gynybą. Trečiasis kartas buvo geriausias ir jis padėjo kamuolį D.Origiui ant sidabrinės lėkštelės. Bolgus prisiminimus paliko kelios nepanaudotos progos ir ypač įspėjimai, kurių sulaukė Thibaut Courtois, kurio indėlio irgi negalima pamiršti“.

„Nieuwsblad“. „Šventė! D.Origi siunčia „Raudonuosius velnius“ į antrąjį etapą“.

„Raudonieji velniai“, paskutinėmis minutėmis įjungę aukščiausią pavarą, 1:0 nugalėjo Rusiją. Didvyriu tapo likus 3 minutėms įvartį įmušęs D.Origi.

Pažymėtina, kad D.Origi yra pirmasis 20-ies neturintis futbolininkas įmušęs pasaulio čempionate nuo tada, kai 2006 metais įvartį pelnė Lionelis Messi“.

„Belgija labai sunkiai nugalėjo Rusiją ir keliaus į aštuntfinalį. Ko mes turime pasimokyti iš šių rungtynių? Labai trumpai: turime keletą labai aukšto lygio žaidėjų, bet jie kartu per mažai žaidžia kaip komanda. Ir kaip išspręsti R.Lukaku problemą?

R.Lukaku rungtynėse nebuvo, kaip ir žaidžiant su Alžyru. Po 56 minučių jis buvo pakeistas D.Origi. Logiškas žingsnis, bet jis akivaizdžiai nepatiko R.Lukaku. Ant suolo jis sėdo susierzinęs. „Buvau savo saloje“, - sakė po praėjusio mačo. Šiose rungtynėse jis irgi retai gaudavo kamuolį, o jei gaudavo, su kamuoliu nieko nenuveikdavo. Jį pakeitęs D.Origi viską darė daug geriau ir įmušė įvartį. Jis padarė kaip tik tai, ko laukiama iš R.Lukaku. Ar per kitas rungtynes jis žais starto sudėtyje?“ „Lūkesčiai yra per dideli.

Milijonai belgų, laukusių super pasirodymo, nusivylė. Gerai, nes po šių rungtynių spaudimas bus mažesnis. Galbūt tai net nėra nusileidimas – prieš čempionatą lūkesčiai buvo nerealiai dideli. Gal komandai bus geriau, kai spaudimas sumažės? Ir nepamirškime, kad 1986 metų turnyrą Meksikoje „Velniai“ pradėjo vidutiniškai. Bet mes visi žinome, kaip baigė. O šiame čempionate aštuntfinalis, į kurį jau patekta, yra geras pasiekimas“.

„De Morgen“. „Maracana“ yra fubolo šventovė, bet belgai sekmadienio mišių vos nepramiegojo. Jie pabudo tik įėjus Kevinui Mirallasui ir įmušus jaunajam D.Origiui. Patekimo į kitą etapą šventę pritemdė R.Lukaku, kuris buvo nepatenkintas trenerio M.Wilmotso sprendimu jį pakeisti.

57-ąją minutę M.Wilmotsas nusprendė, kad atėjo laikas imtis permainų. Visiškai nematomas R.Lukaku buvo pakeistas. Per valandą aikštėje jis nieko neparodė, todėl M.Wilmotso sprendimas buvo neišvengiamas. Pakeistas puolėjas neištiesė treneriui rankos“.

Rusija

„Sport Ekspress“. „Kaip visada“ (viršelio antraštė).

„Įdomu, ar F.Capello nepamiršo, kaip žaisti, o ne kovoti?“

„Jau trečiame pasaulio čempionate Belgijos rinktinė mūsų komandai tapo neįveikiama kliūtimi: 1986 metais „Raudonieji velniai“ nugalėjo SSRS aštuntfinalyje, 2002 metais Rusija pralaimėjo jiems grupėje – kaip ir dabar.

Iškart po pralaimėjimo graikams, kurie išsiuntė mūsų komandą iš pastarojo Europos čempionato, tuometinis Rusijos rinktinės treneris Dickas Advocaatas pasakė maždaug: aikštėje buvo viena komanda, mes puolėme, varžovai gynėsi, bet žvaigždės taip išsidėstė, kad mums nepasisekė. Toks gyvenimas. Panašiai buvo kalbama ir anksčiau: mes žaidėme geriau, bėgome į priekį, sukūrėme krūvą progų, bet deja, neįmušėme, o graikai (slovėnai, slovakai, albanai, japonai) savo keliomis galimybėmis pasinaudojo.

Menka paguoda. Tačiau dabar nėra nė tokios. Mes nežaidėme geriau negu Belgija. Kovojome, mušėmės, kentėjome. Stengėmės, aišku. Bet...

Labiausiai apmaudu, jog ne todėl, kad nemokame, o todėl, kad toks buvo planas. Nuo pirmųjų minučių „Maracanoje“ mes leidome belgams suprasti, kad jie favoritai. Tegul eina į priekį, mes pasirengę gintis“.

„Vos tik nutinka kažkas ypatingo (šiuo atveju – įvartis į mūsų vartus), planas iškart griūna. Tada ateina laikas tiems, kurie žaidžia kitokį, azartišką futbolą. Bet jau per vėlu.

Kad Fabio Capello pakeistų požiūrį, turėjo atsitikti tai, kas atsitiko. Mes prispausti prie sienos, ir privalome laimėti paskutines rungtynes. Kad laimėtumėm, reikės žaisti, o ne kovoti. Įdomu, ar ponas Fabio dar prisimena, kaip tai daroma?“

„Izvestija“. „Pralaimėjimas Belgijai turi priversti F.Capello eiti va bank“.

„Rungtynės su belgais buvo vertinamos kaip svarbiausios pirmajame etape, o po lygiųjų su Korėja dvikovos su M.Wilmotso auklėtiniais svarba keliskart padidėjo. Mūsų komanda žaidė patikimai, aktyviai kovojo ir, atrodė, buvo arti pergalės. Bet akimirksnio atsipalaidavimas pabaigoje ir keistas teisėjo Felixo Brycho sprendimas nestabdyti žaidimo po belgo pražangos prie savo vartų atėmė iš mūsų komandos pelnytas lygiąsias.

Dabar Rusijos rinktinės likimą lems grupės varžovų rungtynės, bet pagrindinė užduotis bus pergalė prieš Alžyro komandą. Kad ji būtų pasiekta, mūsų rinktinė privalo daug nuveikti puldama, o F.Capello privalo rasti naujus būdus, kaip pasiekti pirmąją pergalę.

Rusijos rinktinės nepatekimas į kitą etapą taptų tikra tragedija milijonams Rusijos sirgalių, kurie vis dar tiki sėkminga baigtimi“.

„Kommersant“. „Rusijos rinktinė paleido iš rankų belgus“.

„Rusijos rinktinė sekmadienį žaidė svarbiausias grupės rungtynes. Pagrindiniame Brazilijos stadione „Maracana“ rusai kovojo su H grupės favorite Belgija ir pergalės neiškovojo. Pabaigoje belgai surengė pavojingų atakų seriją ir vieną jų baigė taikliu D.Origio smūgiu“.

„Komsomolskaja pravda“. „Rusijos futbolo rinktinė antrose pasaulio čempionato rungtynėse nesugebėjo paiekti pergalės. Tūkstančiai sirgalių laukė rungtynių su Belgija tikėdamiesi pirmosios pergalės. Į legendinį Rio de Žaneiro „Maracana“ stadioną atvyko 11 tūkstančių mūsų rinktinės sirgalių desantas, kuris stengėsi dar labiau motyvuoti komandą.

Nuo pirmųjų minučių aikštėje užvirė atkakli kova, kuri vyko vienu scenarijumi: Belgija, naudodamasi futbolininkų meistriškumu, bandė pavojingai atakuoti, Rusija atsakė pavojingomis kontratakomis ir turėjo progų įmušti. Tikras griaustinis nugriaudėjo pirmojo kėlinio pabaigoje, kai po Deniso Glušakovo perdavimo mūsų rinktinės puolėjas Aleksandras Kokorinas smūgiavo galva ir kamuolys praskriejo šalia vartų – belgams tiesiog pasisekė.

Jei per pirmąsias rungtynes mūsiškius išgelbėjo laiku į aikštę įėjęs Aleksandras Keržakovas, tai mače su Belgija jam skyrė per mažai laiko. Kaip ir per rungtynes su Korėja A.Keržakovo ir Alano Dzagojevo pora įėjo rungtynių pabaigoje. Bet belgai pirmi smogė lemiamą smūgį, kuris buvo mirtinas“.

Alžyras

„El Moudjahed“. „Žalieji“ po pergalės atgaivino viltis“.

„Puikiai žaidusi nacionalinė komanda rezultatu 4:2 nugalėjo Pietų Korėją.

Alžyriečiai, kurie vos nenuliūdino Belgijos, rungtynes su Pietų Korėja pradėjo labai užsivedę ir neslėpdami puolamųjų ketinimų. Taktikos schema 4-2-3-1 rodė puolimo tikslus, bet gynybos blokas irgi buvo solidus“.

„Rinktinė pergalę pasaulio pirmenybėse iškovojo po 32 metų pertraukos. Laimėjęs Alžyras grupėje užima antrąją vietą ir turi gerų galimybių patekti į kitą etapą“.

„El Watan“. „Skambi pergalė“.

„Nacionalinė komanda puikiai atliko savo darbą Porto Alegrėje, sutriuškinusi Pietų Korėją rezultatu, kuris atveria duris į kitą etapą.

Žaidimu, kurį parodė vakar, rinktinė suteikė viltį, kad neiškris pirmajame etape ir įgyvendins visų alžyriečių svajonę: „Žalieji“ pagaliau žais pasaulio čempionato antrajame etape. Rungtynes su Korėja verta prisiminti ne tik dėl pergalės, bet ir dėl futbolo kokybės, puolamojo, kūrybingo žaidimo, kuriame futbolininkai parodė visas savo galimybes. Rungtynės įrodė, kad galime žaisti gražiai ir laimėti. Ko daugiau norėti?

Dabar reikia likti susikaupusiems ir gerai pasirengti rungtynėms su Rusija“.

„Liberte“. „Rinktinė vakar iškovojo teisę tikėtis istorinio kelialapio į pasaulio čempionato aštuntfinalį. Rezultatas 4:2, kuriuo nugalėta Pietų Korėja, jau yra istorinis.

Porto Alegrės „Beira Rio“ stadione Alžyras tapo pirmąja Afrikos komanda, įmušusia keturis įvarčius per pasaulio pirmenybių rungtynes. Iki šiol po tris įvarčius buvo įmušę Marokas į Portugalijos vartus (3:1) 1986 metais, Nigerija į JAV vartus (3:0) 1994 metais ir Alžyras į Čilės vartus (3:2) 1982 metais“.

Korėja

„The Korea Times“. „Alžyras sudaužė Korėjos viltis“.

„Jei Korėja nebuvo pasmerkta, dabar jau yra.

Korėjos pralaimėjimas Alžyrui 2:4 buvo dvokiantis. Korėja 90 minučių kraupiai gynėsi ir visiškai be idėjų puolė, todėl rezultatas buvo logiškas. Žaisti su kietai ir negailestingai spaudžiančiu Alžyru visada sunku, bet Hong‘o Myung‘o-bo vyrų fone jų varžovai atrodė lyg „Barcelona“ jos geriausiu laikotarpiu.

Alžyras dominavo nuo pirmojo skūgio. Varžovai spaudė spaudė visoje aikštėje ir nuolat perimdavo kamuolį Korėjo dešiniojo gynėjo pozicijoje, kurioje labai silpnai žaidė Lee Yong‘as“.

„Chosun Ilbo“. „Alžyras sutriuškino Korėją 4:2“.

„Korėja patyrė triuškinamą pralaimėjimą Alžyrui ir prarado viltis patekti į kitą pasaulio čempionato etapą“.

„The Korea Herald“. „Pietų Korėja pralaimėjo antrąsias pasaulio čempionato rungtynes Alžyrui 2:4. Korėjos saugas Sonas Heung‘as-minas ir kapitonas Koo Ja-cheolas dviem įvarčiais sušvelnino pralaimėjimo kartėlį, bet silpna komandos gynyba buvo atvira nepailstančio Alžyro atakoms“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.