T. Kijanskas: „Reikia atiduoti pagarbą Ispanijos rinktinei“

Haifos „Hapoel“ ekipai šiuo metu atstovaujantis Lietuvos rinktinės žaidėjas Tadas Kijanskas šiame pasaulio futbolo čempionate palaiko pirmenybių šeimininkus Brazilijos futbolininkus. Tiesa, futbolininkas pastebi, kad Brazilija šiuo metu nedemonstruoja geriausio savo futbolo.

Tadas Kijanskas 2014 metų pasaulio futbolo čempionate palaiko Brazilijos rinktinę.<br>„Scanpix“ nuotr.
Tadas Kijanskas 2014 metų pasaulio futbolo čempionate palaiko Brazilijos rinktinę.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jakučionis

2014-06-25 13:17, atnaujinta 2018-02-12 13:02

Apie tai, kodėl čempionatas nuo atkrintamųjų varžybų taps dar gražesnis, kodėl taip anksti iš pirmenybių pasitraukė Ispanija ir kaip reikėtų vertinti į futbolą atkeliaujančias technologijas – lrytas.lt interviu su T.Kijansku.

– Kokie jūsų įspūdžiai, stebint šį čempionatą?

– Visų pirma, čempionatas pats savaime yra didelė šventė. Smagu, nes net nepasibaigus grupių varžyboms pasitaikė staigmenų. Ispanija, Anglija, kiti čempionato favoritai neiškopė iš grupių varžybų ir yra priversti pakuotis lagaminus.

Šį čempionatą taip pat labai įdomu stebėti dėl to, kad jis yra itin rezultatyvus. Krenta daug įvarčių, todėl sekti šventę Brazilijoje smagu visiems – tiek mėgėjams, tiek profesionalams.

Tačiau truputį liūdna, kad nepakeliamas karštis Brazilijoje daro įtaką kai kurioms čempionato komandoms, kurių žaidėjai prie tokio klimato yra nepratę.

– Kurią rinktinę palaikote?

– Palaikau Braziliją nuo pat vaikystės. Tai yra futbolo šalis, užauginusi daugybę šio sporto žvaigždžių. Be to, ji žaidžia labai malonų akiai futbolą.

– Kas lėmė tai, kad po pirmojo čempionato etapo traukiasi pasaulio ir dukart Europos čempionė Ispanija?

– Visų pirma, reikia atiduoti pagarbą Ispanijos rinktinei. Labai sunku per šešeris metus du kartus tapti Europos čempionais ir iškovoti pasaulio čempionų titulą. Tai buvo auksinis Ispanijos laikotarpis.

O šiais metais net Ispanijos nacionalinėse pirmenybėse buvo matoma, kad pagrindiniai žaidėjai, pirmais smuikais grojantys ir šalies rinktinėje, nedemonstravo totalinio futbolo.

Gal ir „Tiki – taka“ nebeveikia. Matome, kad prieš šią žaidimo strategiją randami priešnuodžiai. Kita vertus, galbūt tiesiog sensta patys žaidėjai, kurie pastaruosius šešis metus žaidė labai aukšto lygio futbolą. Neįmanoma visą laiką išlikti aukštumoje. Futbole, kaip ir visame sporte, pasitaiko nuopolių.

Pirmame mače su Nyderlandais ispanams nepasisekė, tačiau reikėtų grąžinti laiką atgal ir prisiminti, kad po Xabi Alonso įvarčio progą pasižymėti turėjo ir Davidas Silva. Jeigu rezultatas tada būtų tapęs 2:0, visa Ispanijos rinktinės istorija būtų pasisukusi kiek kitaip.

– Kurie žaidėjai šiame čempionate jus stebina labiausiai?

– Labai džiaugiuosi brazilų Oscaro, Neymaro žaidimu. Vokietijos rinktinėje labai patinka Thomas Mulleris, Bastianas Schweinsteigeris. Tai žaidėjai, kurie yra pagrindinis komandas varikliukas, jie įneša į žaidimą didžiulį indėlį ir veda komandas pergalių keliu.

Tiesa, manau, kad tikrieji komandų lyderiai atsiskleis atkrintamųjų varžybų etape, kur viskas bus pastatyta ant vienos kortos. Tada kiekvienas kluptelėjimas, kiekviena klaida kainuos labai brangiai.

– Ar matote kažkokių naujų futbolo tendencijų šiame futbolo čempionate?

– Beveik visos komandos šiame čempionate labai gerai sustygavo savo gynybą. Visada yra lengviau žaisti antru numeriu, t. y. leisti varžovams kontroliuoti kamuolį ir stengtis išnaudoti kontratakas. Netgi Nyderlandai, mano manymu, žaidžia antru numeriu.

Šis čempionatas parodė, kad visos komandos, kurios sugeba sutvarkyti savo gynybą, yra pajėgios konkuruoti net su stipriausiomis pasaulio rinktinėmis.

Kita vertus, matome, kad beveik visos čempionato dalyvės, net ir ta pati Brazilijos rinktinė, kol kas neparodo visų savo galimybių. Tačiau tam yra elementari priežastis.

Neįmanoma, kad komanda išlaikytų gerą sportinę formą viso čempionato metu. Brazilijos treneris dažnai kalba apie tai, kad čempionato esmė yra teisingai sužaisti visas septynerias čempionato rungtynes, kiekvienose žaidžiant vis geriau.

Pamatysime tikrąjį komandų veidą, jų agresyvumą ir atsidavimą tada, kai prasidės atkrintamosios varžybos. Veidus pakeis ir brazilai, ir argentiniečiai, ir kitos čempionato favoritės. Žiniasklaidoje teko matyti Vokietijos rinktinės trenerio Joachimo Lowo pasisakymus, kad jo žaidėjai jau dabar yra labai pavargę. Iš to peršasi išvada, kad tai komanda, kuri čempionate demonstruos vis gerėjantį žaidimą, ir iškovos čempionų taurę.

– Kaip vertinate modernaus futbolo elementus: vartų linijos technologiją arba, pavyzdžiui, tai, kad teisėjas prieš baudos smūgius putomis nubrėžia gyvatvorės ribas?

– Manau, kad sportas, kaip globalus reiškinys, pagaliau nusprendė pasitikėti technologijomis. Tai yra labai sveikintina. Technologijos išeis į naudą ir komandoms, ir žiūrovams, ir teisėjams.

Vartų linijos technologija yra labai gera. Jau kartą šiame čempionate mes galėjome pamatyti, kaip ji veikia.

Putomis brėžti gyvatvorių ribas taip pat yra geras sprendimas. Anksčiau futbolininkai gudravo: teisėjui atskaičiavus devynis metrus nuo kamuolio iki gyvatvorės ir nusisukus, žaidėjai žengdavo kelis žingsnius link kamuolio ir tai likdavo nepastebėta. O dabar teisėjas viską mato. Jeigu žaidėjas liniją peržengė, iš karto gauna geltoną kortelę.

Būna apmaudu, kai teisėjas užskaito įvarčius iš nuošalių, o 11-os metrų baudiniai skiriami visiškai nepagrįstai. Tai nuskriaudžia kai kurias komandas. Jei futbolas toliau žengs technologijų keliu, tokių apmaudžių akimirkų bus išvengta.

– Ar Vokietijos rinktinės puolėjui Miroslavui Klosei pavyks įmušti 16-ą įvartį ir pagerinti pasaulio čempionatuose įmuštų įvarčių rekordą?

– Vokietijos rinktinė tikriausiai žengs į atkrintamąsias varžybas, tad treneris M.Klosei tikrai suteiks šansą pagerintį šį rekordą. Sunku nuspėti, ar jam pavyks įmušti, bet tai be abejonės yra aukšto lygio žaidėjas. Net ir be šio rekordo jis jau seniai įsirašė savo vardą į futbolo istoriją.

Tikrai palinkėčiau jam įmušti net ne vieną, o kelis įvarčius, kad šis čempionatas, kuris, ko gero, yra jam paskutinis, paliktų kuo geresnį prisiminimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.