Vilniui gresia chuliganų iš Zagrebo šturmas

Vieni aršiausių chuliganų Europoje, Vladimiro Romanovo stiliaus komandos vadovas ir Kroatijos futbolo veidas – Zagrebo „Dinamo“. Taip galima apibūdinti būsimą Vilniaus „Žalgirio“ varžovą antrajame Čempionų lygos atrankos etape, kuris Lietuvos sostinę aplankys liepos 22-23 dienomis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 25, 2014, 8:31 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:16 PM

Kroatų prisibijo Europos miestai

Liepos 22-23 d. Vilniuje bus karšta. Sostinės gyventojų ramybę drums Zagrebo „Dinamo“ sirgaliai, kurių chuliganiški nuotykiai pasklidę po visą Europą.

Dar šių metų balandį jie daužėsi su amžinojo varžovo Splito „Hajduk“ aistruoliais greitkelyje sunkvežimiams sustojus vienam priešais kitą, su beisbolo lazdomis. Po mūšio septyniolika sirgalių buvo sužeisti, dešimtis sulaikė vietos policija.

Tačiau prieš 28 metus susikūrusi „Dinamo“ aistruolių grupuotė „Bad Blue Boys“ siautėja ne tik Kroatijos keliuose, bet ir užsienyje. Ir nesvarbu, ar tai būtų Rytų Europos valstybės sostinė, ar paties Paryžiaus širdis.

Visą Makšimiro šiaurinės tribūnos dalį užpildantys „blogi mėlynieji berniukai“ pernai Europos lygos išvykos rungtynėse su Razgrado „Ludogorec“ (Bulgarija) sukėlė muštynes Sofijoje.

Chuliganai siautėjo dar prieš rungtynes, todėl 40 aistruolių į susitikimą taip ir nepateko bei buvo išsiųsti atgal į Zagrebą.

2013 metais aršieji „Dinamo“ gerbėjai kėlė neramumus ir Paryžiuje. Prieš Čempionų lygos mačą jie kibo į atlapus ir „Paris Saint-Germain“ sirgaliams.

Po gerbėjų susidūrimo Paryžiaus centre, į nuovadą pateko per 100 kroatų.

2010 metais „Dinamo“ gerbėjai atakavo į Zagrebą atvykusius Salonikų PAOK sirgalius. Jų autobusą kroatai apmėtė akmenimis ir deglais, trys graikai pateko į ligoninę, o autobusų parkui teko sukti galva dėl beveik be langų likusios transporto priemonės.

Už sirgalių chuliganizmą „Dinamo“ klubas baudžiamas nuolatos. Nuobaudos dėl aistruolių elgesio viršija šimtus tūkstančių eurų.

1990 metų „Dinamo“ ir Belgrado „Crvena Zvezda“ gerbėjų muštynės netgi laikomos simboline karo buvusioje Jugoslavijoje pradžia.

Siekdami išvengti galimų neramumų, kai kurių Europos klubų stadionai net neįsileidžia aršiųjų kroatų į rungtynes.

Kroatiškasis V.Romanovas

„Dinamo“ sirgaliai dar išsiskiria tuo, kad nekenčia klubo vadovo Zdravko Mamičiaus. Tai – kontroversiškiausia Kroatijos futbolo asmenybė.

Dar prieš dešimtmetį perėmęs „Dinamo“ vadžias, Z.Mamičius pareiškė, kad Zagrebo klubas Kroatijos čempionu bus dešimt metų iš eilės. Šie žodžiai beveik pasitvirtino, nes „Dinamo“ iš savo sosto neišverčiami devynerius metus.

Viskas atrodė gražu. Į Madrido „Real“, Miuncheno „Bayern“ ar Milano „Inter“ klubus „Dinamo“ išleido tokias Kroatijos futbolo žvaigždes kaip Luka Modričius, Mario Mandžukičius ar Mateo Kovačičius.

Tačiau klubo valdyboje Z.Mamičius įkūrė tokią hierarchiją, kad yra neišverčiamas iš savo pareigų. Be to, maždaug 50 milijonų eurų suma už parduotus Kroatijos futbolo talentus sukapsėjo ne tik į „Dinamo“, bet ir paties Z.Mamičiaus kišenę.

Kroatijos žiniasklaidos duomenimis, „Dinamo“ vadovas sudarė su jaunaisiais talentais tokias sutartis, pagal kurias ateityje nuo futbolininkų algos dalis nuskaičiuojama ir pačiam Z.Mamičiui.

Taip jis vien iš L.Modričiaus algos, kurią jam moka karališkasis Madrido „Real“, per metus už nieką gauna beveik milijoną eurų. Ir taip dar su dešimtimi kitų žaidėjų.

Z.Mamičius viešai dergiasi iš žurnalistų ir gerbėjų. Dėl egocentriškojo vadovo žodžių ir nešvarios veiklos nuo klubo nusisuko net „Dinamo“ aistruoliai. Metus jie netgi nesilankė komandos namų rungtynėse, o grįžę į stadionus skandavo prieš Z.Mamičių.

„Dinamo“ vadovas nuo negražių skanduočių saugojosi net neįleisdamas aistruolių į stadioną. Komanda kariauja su savais aistruoliais.

 „Žalgiris“ pasitinka vidinių konfliktų draskomą ir silpnėjantį Zagrebo klubą. 

Vilnius nesuvaldė Varšuvos „Legia“ chuliganų, bet iš klaidų pasimokė išvengdamas neramumų su Poznanės „Lech“. Atlaikys ir „Bad Blue Boys“ testą?

Yra siautėję ir Panevėžyje

Prieš aštuonerius metus  „Dinamo“ gerbėjai svečiavosi ir Panevėžyje. 

Antrajame Čempionų lygos atrankos etape Zagrebo klubą priėmė Panevėžio „Ekranas“.   Kaip tuomet rašė BNS, „Dinamo“ sirgaliai laužė suolus, mėtė dūminius užtaisus ir galiausiai keli prasiveržė į aikštę. Rungtynių metu buvo sulaikyti trys aršiausiai nusiteikę kroatai, kurie džiugios žinios apie savo komandos pergalę sulaukė jau sėdėdami areštinėje.   

„Dinamo“ šventė pergalę rezultatu 4:1.

BNS duomenimis, rungtynių metu buvo sustiprinta viešosios tvarkos apsauga, Panevėžio policijos pareigūnams talkino kolegos iš apskrities komisariatų. Tris labiausiai siautėjusius futbolo aistruolius pareigūnai sučiupo iškart, taip pat greit sutramdė ir kitus aršiai nusiteikusius kroatus.   

Po rungtynių apie pusantro šimto „Dinamo“ sirgalių buvo palydėti į autobusus ir išlydėti iš miesto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.