Brazilų viltys ir troškimai – ant gelbėtojo Neymaro pečių

Pasaulio čempionate A grupės varžybose puolėjas Neymaras įmušė daugiau kaip pusę Brazilijos rinktinės įvarčių. Brazilai tiki, kad jų komandos atakų lyderis ne tik taps rezultatyviausiu šio čempionato žaidėju, bet ir geriausiu pasaulio futbolininku, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Neymaras tapo rezultatyviausiu pasaulio čempionato Brazilijoje žaidėju.<br>AP nuotr.
Neymaras tapo rezultatyviausiu pasaulio čempionato Brazilijoje žaidėju.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 26, 2014, 10:19 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 12:13 PM

Per trečiąsias grupės rungtynes su Kamerūnu jis antrą kartą įmušė 2 įvarčius 2014 metų pasaulio pirmenybėse.

Po dar vieno asmeninio šou Neymaras tapo rezultatyviausiu ne tik Brazilijos rinktinės, bet ir viso turnyro žaidėju.

Vilkėdamas „Selecao“ marškinėlius 22 metų puolėjas jau įmušė 35 įvarčius per 53 mačus.

Joks kitas žaidėjas, priklausantis elito šalių rinktinėms, iki šiol negalėjo pasigirti tokiu savo žaidimo efektyvumu būdamas tokio jauno amžiaus.

„Aš nejaučiu kokio asmeninio spaudimo. Gyvename svajone, todėl tiesiog negali būti kitaip, – aiškino Neymaras. – Laukiau šios akimirkos nuo pat vaikystės ir dabar matau, kaip pildosi svajonė. Stengiuosi padėti komandos draugams ir darau viską, kad Brazilija taptų pasaulio čempione.“

Rinktinėje – kitas veidas

Galbūt šį sezoną žaisdamas „Barcelona“ klube Neymaras nepateisino visų lūkesčių, bet grįžęs į tėvynę ir apsivilkęs „Selecao“ aprangą jis Brazilijos stadionuose šoka nepakartojamu sambos ritmu.

„Neymaras? Mes visi turime privilegiją žaisti kartu su tokio lygio žaidėju“, – komplimentų jaunajam komandos draugui negailėjo Brazilijos rinktinės gynėjas Davidas Luizas.

Dviem taikliais smūgiais Neymaras išgelbėjo šeimininkų rinktinę per pirmąjį mačą su Kroatija (3:1), kai brazilai tikrai nedemonstravo patrauklaus žaidimo.

Per rungtynes su Kamerūnu brazilai jau atrodė daug galingiau, bet Neymaras vėl spindėjo ryškiausiai.

„Neymaras ir vėl žaidė fantastiškai. Jis yra „crack“ (Brazilijoje ypač populiarus žodis futbolininkams apibūdinti. Kaip ir „fuoriclasse“ Italijoje, jis reiškia nepakeičiamas. – Red.), – komandos draugą gyrė gynėjas Maxwellas. – Nežinau, ar verta lyginti jo žaidimą Barselonoje ir rinktinėje, nes klube jis žaidžia kiek kitoje pozicijoje.“

„Barselonoje jis yra tik vienas tarp daugelio kitų lyderių, o rinktinėje jis yra išskirtinis“, – komandos draugui pritarė Dani Alvesas, kartu su jaunuoju puolėju žaidžiantis ir rinktinėje, ir „Barcelona“ klube.

Įmušė 57 proc. įvarčių

Brazilijoje dabar tiesiog neįmanoma nematyti Neymaro. Jaunatviškas jo veidas šypsosi iš milžiniškų plakatų visuose šalies oro uostuose, kiekvieną dieną po keletą valandų sukasi televizijos reklamose ir nesibaigiančiuose reportažuose apie „Selecao“ kasdienybę.

Neymarą kasdien vis labiau dievina ne tik jį iki ausų įsimylėjusios brazilės. Bučinių jam negaili ir daug labiau patyrę komandos draugai.

„Visi žino, kad mūsų komandoje Neymaras yra būtent tas žaidėjas, kuris nulemia rezultatą, – pripažino Brazilijos rinktinės puolėjas Fredas. – Mes stengiamės visą žaidimą kurti per jį.“

Iki šiol ši sistema sėkmingai veikė, nors ne vienas futbolo ekspertas atkreipė dėmesį į jos ribotumą.

Grupės varžybose „Selecao“ lyderis įmušė 57 proc. visų komandos įvarčių (4 iš 7). Ar sugebės jis vienas tempti komandą ir atkrintamosiose varžybose?

„Rinktinėje ne tik aš vienas esu svarbus. Svarbi visa komanda“, – neabejojo Neymaras.

Pranoko praeities žvaigždes

Jau dabar aišku, kad jis pagaliau įveikė tą prakeiksmą, kuris persekiojo pastarųjų laikų Brazilijos rinktinės marškinėlius Nr.10 vilkėjusius žaidėjus.

Ir 2006-aisiais, ir 2010-aisiais nei Ronaldinho, nei Kaka pasaulio pirmenybėse neįmušė nė vieno įvarčio, o „Selecao“ pasitraukė iš varžybų jau ketvirtfinalyje.

Reikėtų sugrįžti į 2002-uosius, kai marškinėlius Nr.10 vilkėjo Rivaldo, kad rastum tą, kuris padėjo Brazilijai triumfuoti pasaulio pirmenybėse.

2002-aisiais „Selecao“ klubas iškovojo penktąją čempionų karūną, ir Neymaras dabar jau pasiruošęs tapti Rivaldo vertu įpėdiniu.

„Netrukus jis tikrai taps geriausiu pasaulio žaidėju, – įsitikinęs Brazilijos rinktinės saugas Hernanesas. – Nė akimirkos tuo neabejoju.“ („L’Equipe“, AP, LR)

Rezultatyviausi čempionato žaidėjai

4 įvarčiai: Neymaras (Brazilija).

Po 3 įvarčius: Th.Mulleris (Vokietija), E.Valencia (Ekvadoras), K.Benzema (Prancūzija), A.Robbenas (Olandija), R.van Persie (Olandija).

Aštuntfinalio poros

Brazilija – Čilė (birželio 28 d., 19 val.)

Olandija – Meksika (birželio 29 d., 19 val.)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.