Kodėl Brazilijoje nespindėjo C. Ronaldo žvaigždė?

Geriausias pasaulio futbolininkas Cristiano Ronaldo Brazilijoje neparodė to, ką žadėjo. Portugalijos rinktinė prastai pasirodė pasaulio čempionate, nes dar prieš jį padarė per daug klaidų.

Geriausias 2013 metų pasaulio futbolininkas C.Ronaldo Brazilijoje neišgelbėjo Portugalijos rinktinės.<br>AP nuotr.
Geriausias 2013 metų pasaulio futbolininkas C.Ronaldo Brazilijoje neišgelbėjo Portugalijos rinktinės.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-06-27 23:29, atnaujinta 2018-02-12 10:32

 Ji užima ketvirtąją vietą FIFA reitinge ir žaidė „Euro 2012“ pusfinalyje.

„Seleccao“visuomet įveikdavo pirmąjį barjerą per pastaruosius penkerius pasaulio čempionatus, kuriuose dalyvavo.

Bet norėdami, jog ši serija nenutrūktų Brazilijoje, portugalai ketvirtadienį ne tik privalėjo patys dideliu skirtumu įveikti Ganos rinktinę, bet ir sulaukti, kad Vokietijos ir JAV futbolininkai nesužaistų lygiosiomis.

2014 metų pasaulio pirmenybėse nuo pirmųjų rungtynių Portugalijos rinktinės žaidimas nedarė įspūdžio nei jos varžovėms, nei futbolo ekspertams.

„L’Equipe“ žurnalistai surado tris priežastis, kodėl Brazilijoje nespindėjo C.Ronaldo žvaigždė.

1. Per didelės ambicijos

Likus porai dienų iki pirmosios dvikovos su Vokietija (0:4) portugalai neslėpė optimizmo.

„Turiu gerą nuojautą, kad šie metai gali būti Portugalijos“, – pareiškė C.Ronaldo.

Bet netrukus „Seleccao“ kapitonas jau apvertė plokštelę ir kalbėjo visiškai priešingai, kai pirmadienį tik paskutinę akimirką Portugalija išplėšė lygiąsias (2:2) rungtynėse su amerikiečiais.

„Per dvikovą su Švedija (pasaulio čempionato atrankos turnyro atkrintamosiose varžybose portugalai laimėjo 1:0 ir 3:2, o C.Ronaldo įmušė visus 4 įvarčius. – Red.) įvyko tai, kas įvyko, bet šios pergalės neturėjo suteikti iliuzijų, jog Portugalija gali būti pasaulio čempionė, – pripažino C.Ronaldo. – Dabar yra geresnių komandų už mūsų rinktinę ir geresnių žaidėjų už mus.“

Portugalai buvo kupini pasitikėjimo savo jėgomis, tačiau Brazilijoje susidūrė su neišvengiama realybe. Trisdešimtmečių pilna rinktinė jau išgyvena savo saulėlydį.

Senstantys lyderiai Ricardo Costa (33 metai), Bruno Alvesas (32), Pepe (31), Helderis Postiga (31) ar Raulis Meirelesas (31) pasaulio čempionate jau neatrodė taip, kaip prieš porą metų Europos pirmenybėse.

„Žinau, kad ir žaidėjai, ir aš pats tapome vyresni, palyginti su „Euro 2012“. Bet taip pat žinau, kad dabartinė mūsų komanda yra vos šešiais mėnesiais vyresnė už tą, kuri įveikė švedus, – gynėsi Portugalijos rinktinės treneris Paulo Bento. – Pripažįstu, kad rinkdamasis žaidėjus pirmiausia atsižvelgiau į tai, ką jie padarė per ketverius ir ypač per dvejus pastaruosius metus.“

2. Prastas pasirengimas

P.Bento iki šiol pats gerai prisimena, kaip prastai fiziškai jautėsi per 2002 metų pasaulio čempionatą, kai dar pats buvo žaidėjas.

Portugalų treniruočių stovykla Makao buvo tikra katastrofa ir tapo pagrindine tuometės rinktinės fiasko priežastimi.Tapęs rinktinės treneriu P.Bento nenorėjo kartoti senų klaidų, bet neginčijami faktai vėl bado akis.

Prieš 2014 metų pasaulio čempionato kovas portugalai net porą savaičių praleido JAV Rytų pakrantėje ir vieni paskutinių atvyko į Braziliją, kai iki dvikovos su Vokietija buvo likusios tik penkios dienos.

Atrodo, kad išvyka į Ameriką padarė meškos paslaugą.

Trečiosios dvikovos su Ganos futbolininkais išvakarėse Portugalijos rinktinės treneris buvo priverstas sukti galvą, ką daryti su formą praradusiais ir traumų kamuojamais žaidėjais.

Prieš paskutinį mačą negalėjo treniruotis ne tik galutinai iš rikiuotės iškritęs Fabio Coentrao, bet ir dar keturi starto sudėties žaidėjai – Hugo Almeida, Rui Patricio, Andre Almeida ir H.Postiga.

Rinktinės gydytojas Henrique Jonesas antradienį pripažino, jog dar prieš pasaulio čempionatą atlikti futbolininkų sveikatos tyrimai atskleidė, kad traumų rizika Brazilijoje yra daug didesnė nei per ankstesnius turnyrus.

Vieni portugalai į Braziliją atvyko pavargę, o kiti praradę žaidimo ritmą.

C.Ronaldo bėdos suteikė portugalams papildomų rūpesčių, nors „Seleccao“ gydytojas tvirtino, jog ryškiausia komandos žvaigždė galėjo treniruotis visu krūviu.

„Per pastaruosius 3,5 mėnesio Cristiano niekuomet dar nesitreniravo taip, kaip dabar rinktinėje. „Real“ komandoje jis tik žaidė“, – tvirtino H.Jonesas.

3. Formą praradę saugai

Portugalijos rinktinė Brazilijoje nerodė įprasto žaidimo, nes aikštės viduryje jos saugai buvo tiesiog neatpažįstami.

Nors P.Bento čia tikrai turėjo iš ko rinktis – galėdamas išbandyti Williamą Carvalho, jis liko ištikimas Miguelio Veloso, R.Meireleso ir Joao Moutinho trejetui.

Bet nė vienas iš šių trijų saugų dabar nebuvo tokios sportinės formos, kokia visus sužavėjo per 2012 metų Europos pirmenybes.

Pavyzdžiui, J.Moutinho laimėjo vos 35 proc. dvikovų, nors prieš dvejus metus net 57 proc.

Portugalijos rinktinės treneris dar balandį iki 2016 metų pratęsė savo sutartį, bet jis privalės atjauninti savo komandą.

„Nesvarbu, kaip Brazilijoje pasibaigs mūsų paskutinės rungtynės, aš nesiruošiu atsistatydinti“, – tvirtino P.Bento. (LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.