Brazilai tik po baudinių loterijos peržengė Čilės barjerą

Neymaras po laimingai pasibaigusios 11 metrų baudinių loterijos liejo džiaugsmo ašaras.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Neymaras po laimingai pasibaigusios 11 metrų baudinių loterijos liejo džiaugsmo ašaras.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 28, 2014, 7:00 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 10:02 AM

Šokdamas prie 11 metrų baudinio taško Neymaras repetavo pergalės šokį Belo Horizontės stadiono viduryje. Būtent naujojo Brazilijos dievuko smūgis pasaulio čempionato aštuntfinalyje atnešė brazilams pergalę prieš Čilę po 11 metrų baudinių loterijos – 1:1 (3:2). 

Kai lemiamas Čilės gynėjo G.Jaros bandymas rėžėsi į virpstą, Neymaras pravirko.

Laimei, tai buvo džiaugsmo ašaros, nes brazilai buvo tik per plauką nuo nacionalinės tragedijos.

Brazilijos futbolininkai po rungtynių turėtų atsidėkoti vartininkui J.Cesarui. Jis baudinių serijoje atrėmė du čiliečių bandymus, paskutinį kartą vartus gelbėjo virpstas.

Susitvarkyti su čiliečiais Brazilija galėjo kur kas paprasčiau, kai 11 metrų baudinių serijos pradžioje pirmavo 2:0. Tačiau Williano ir Hulko klaidos seriją pavertė tikru nervų katilu.

Iš jo gyvi išlipo Brazilijos futbolininkai. Kelionė link Brazilijos sirgalių reikalaujamo čempionų sosto tęsiasi.

Baudinių loterija. Brazilija – Čilė 3:2.

 D.Luizas – M.Pinilla 1:0

Willianas - A.Sanchezas 1:0.

Marcelo - Ch.Aranguizas 2:1.

Hulkas - M.Diazas 2:2.

Neymaras - G.Jara 3:2.

Įvartis. Ilgai laukti pirmojo įvarčio nereikėjo. Po kampinio 18-ąją minutę Fredas galva siuntė kamuolį link vartų, o D.Luizas keliu dar kartą nukreipė kamuolį į vartus (1:0). Gynėjui tai buvo pirmasis įvartis pasaulio čempionate.

Klaida. Nors po pirmojo įvarčio situacija stadione stabilizavosi, brazilai patys prisišaukė įvartį į savo vartus. 38-ąją minutę Po atsainaus Hulko perdavimo savoje aikštelės pusėje, A.Sanchezas perėmė kamuolį J.Cesaro baudos aikštelėje ir staigiu smūgiu nuginklavo brazilų vartininką - 1:1.

Ranka? Hulkas po ilgo perdavimo susistabdė kamuolį Čilės baudos aikštelėje ir žaibiškai jį nukreipė į C.Bravo vartus. Galingo stoto puolėjas jau skubėjo švęsti įvarčio prie kampinio gairelės, bet netrukus griebėsi už galvos – teisėjas įvarčio neįskaitė. Arbitrams pasirodė, kad futbolininkas prieš smūgį kamuolį sustabdė ranka. H.Webbas Hulkui parodė geltonąją kortelę.   

Vis dėlto Brazilijos atstovo žaidimas ranka toli gražu nebuvo akivaizdus. Susidaryti tikslią nuomonę buvo sunku net ir iš dviejų epizodo pakartojimų, nes Hulkas sužaidė peties dalimi.

Pratęsimas. Čilės rinktinės jėgų rezervai per pridėtą laiką išseko. Susispaudę savo aikštės pusėje čiliečiai atsimušinėjo ir nesižvalgė į puolimą. Tačiau nors beveik visą pusvalandį brazilai buvo nuolatiniai svečiai čiliečių baudos aikštelės prieigose, realiausią progą pasižymėti turėjo būtent Čilė. M.Pinilla 119-ąją minutę iš maždaug 15 metrų stipriai smūgiavo į J.Cesaro vartus ir Braziliją nuo tragedijos išgelbėjo tik skersinis. 

Baubimas. Brazilai tradiciškai emocingai atliko savo himną net ir tada, kai nustojo skambėti jo melodija. Tačiau čempionato šeimininkai pasielgė negarbingai – kai prieš tai tą patį darė čiliečiai, stadione girdėjosi brazilų baubimas. Čilės futbolininkai atrodė nepatenkinti tokia šeimininkų aistruolių reakcija. 

Nenugalimi. Paskutinį kartą Čilės futbolininkai brazilus nugalėjo prieš keturiolika metų. Nuo 2000-ųjų Brazilija laimėjo 11 iš 13-os pastarųjų dvikovų. 

Namų sienos. Čilė dar niekada nenugalėjo Brazilijos varžovų aikštėje. 21 rungtynės baigėsi brazilų pergale, 6-ios – lygiosiomis.

Brazilija namuose nepralaimėjo jau 40 rungtynių iš eilės. Paskutinį kartą brazilus 2002 metais draugiškose rungtynėse nukovė Paragvajus.

Varžovas. Ketvirtfinalyje brazilai susitiks su Kolumbija. Į ketvirtfinalį Brazilijos rinktinė patenka kiekviename pasaulio čempionate jau nuo 1994 metų.

Rungtynių eiga.

5 min. Mačo pradžioje daugiau problemų kilo ne prie komandų vartų, o žaidėjų sveikatai. Agresyviai rungtyniavę futbolininkai guldė vieni kitus ant žemės. H.Webbas bausti žaidėjų kortelėmis neskubėjo.

Netrukus kamuolį iš tolimų distancijų išbandė Marcelo ir M.Diazas, bet jų smūgiai skriejo šalia vartų.

7 min. Neymaras susiėmęs už kelio prašė gydytojų pagalbos. Šie šaldė jam kelį, futbolininkas į aikštę grįžo šlubuodamas ir sukėlė aistruoliams nerimą.

13 min. H.Webbo švilpukas tylėjo, kai baudos aikštelėje prasiveržęs link vartų krito Hulkas. M.Silva pralaimėjo mikrodvikovą galingam puolėjui ir minimaliai kliudė futbolininko koją. Vis dėlto arbitras nesiryžo skirti 11 metrų baudinio.

16 min. Neymaras žaibišku greičiu greitoje atakoje skuodė link svečių vartų, tačiau praleido galimybę smūgiuoti į vartus, o bandydamas taisyti padėtį aštriu perdavimu suklydo – Čilė perėmė kamuolį.   

17 min. Čiliečiui E.Menai už žaidimą ranka buvo parodyta geltonoji kortelė.   

18 min. Po kampinio brazilų gynėjas D.Luizas po Fredo perdavimo keliu nukreipė jį į vartus ir išvedė Braziliją į priekį 1:0.

30 min. Po įvarčio situacija aikštelėje stabilizavosi. Pavojingų progų prie komandų vartų mažėjo, tačiau futbolininkai nenustojo stabdyti vieni kitus pražangomis.

32 min. Brazilai grubiai suklydo savo aikštės pusėje. Po atsainaus Hulko perdavimo A.Sanchezas suskubo prie kamuolio ir greitai nukreipė jį į J.Cesaro vartus – 1:1.   

35 min. Neymaras aukštai iššoko prieš Čilės vartininką po Oscaro perdavimo, bet nuo įvarčio svečius išgelbėjo rikošetas. Gaisras prie Čilės rinktinės vartų tęsėsi ir po kampinio, bet galiausiai pavyko apsiginti. 

38 min. Neymaras vėl kėlė pavojų Čilės vartams, bet įvarčiu pasižymėti galėjo Fredas. Vis dėlto prieš 20 minučių rezultatyvų perdavimą atlikęs futbolininkas iš kelių metrų atstumo smūgiavo virš vartų.   

42 min. Čilės vartų apgultis tęsėsi. D.Alvesas stipriu smūgiu iš baudos aikštelės prieigų privertė padirbėti C.Bravo.

44 min. Prieš pertrauką brazilai surengė eilinę pavojingą ataką. Tačiau Fredo smūgis galva buvo netikslus.    

45 min. Baigiantis kėliniui Čilė vėl vos neužklupo Brazilijos iš pasalų. Ch.Aranguizas turėjo galimybę pasiųsti kamuolį į vartus, bet sumaištis prie brazilų vartų įvarčiu nesibaigė. Laiku ir vietoje atsidūrę D.Luizas ir Fernandinho gelbsti vartus.

55 min. Po ilgo perdavimo Hulkas siuntė kamuolį į vartus, bet teisėjas jo neįskaitė. H.Webbui pasirodė, kad brazilų puolėjas kamuolį susistabdė ranka, todėl parodė futbolininkui geltonąją kortelę.

63 min. Ataka dešiniajame Brazilijos baudos aikštelės krašte vos nesibaigė įvarčiu. Paskutinę akimirką brazilus išgelbėjo J.Cesaras, atrėmęs Ch.Aranguizo smūgį iš dešimties metrų.  

73 min. Po keitimo aikštėje pasirodęs Jo buvo per kelis centimetrus nuo įvarčio, tačiau nepataikė į iš kairiojo krašto skersuotą kamuolį. Ataka iš kelių metrų nuo vartų greičiausiai būtų pasibaigusi įvarčiu.  

80 min. Brazilai pradėjo Čilės vartų šturmą. Neymaro smūgį iš kelių metrų atrėmė C.Bravo, kitą brazilų išpuolį blokavo gynėjai.  

83 min. C.Bravo dar kartą gesino gaisrą Čilės baudos aikštelėje. Jis gelbėjo vartus nuo stipraus Hulko smūgio iš dešiniojo krašto, prieš tai suklaidinęs du gynėjus.   

90 min. Pagrindinis laikas baigėsi ramiai. Teisėjo švilpukas skelbė pratęsimą.

92 min. Desperatiškai bandydamas pagauti jau link Čilės vartininko skriejusį kamuolį, Jo ištiesta koja dar bandė jį sustabdyti. Vis dėlto pirmasis prie kamuolio prišoko C.Bravo, bet skaudaus susidūrimo jis neišvengė. H.Webbas pavojingai žaidusį brazilą Jo nubaudė geltonąja kortele.

105 min. Pirmajame pratęsimo kėlinyje čiliečiai atrodė pavargę ir prie brazilų vartų pasirodydavo vis rečiau. Tiesa, nors Brazilijos rinktinė dažniau svečiavosi Čilės baudos aikštelėje, šeimininkų bandymai pasižymėti vartininkui C.Bravo buvo nesunkiai įkandami.

107 min. G.Medelis dėl traumos buvo priverstas palikti aikštę. Nuo vejos jis pakilo tik neštuvų pagalba.

119 min. Ilgai tik besigynusi ir atsimušinėjusi ČIlės rinktinė vos nesukūrė stebuklo. M.Pinilla priešpaskutinę minutę susikūrė progą smūgiuoti ir J.Cesaro vartus apsaugojo tik skersinis. Brazilai galėjo lengviau atsikvėpti.

120 min. Antrajame pratęsimo kėlinyje Čilė bandė pasižymėti nebent desperatiškais tolimais smūgiais. Tuo tarpu Brazilija užsibūdavo Čilės baudos aikštelės prieigose. Vis dėlto pralaužti susispaudusios čiliečių gynybos L.Scolari auklėtiniams nepavyko. Svečiai buvo išsekę, bet sėkmingai atsimušinėjo ir stabdė brazilų atakas. Komandoms teko sudalyvauti 11 metrų baudinių loterijoje.

11 metrų baudiniai: Brazilija - Čilė 3:2.

*******

Aštuntfinalio poros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.