Luisas Suarezas ginasi italui įkandęs netyčia

Ketveriems mėnesiams diskvalifikuotas Urugvajaus futbolo rinktinės lyderis Luisas Suarezas pasiaiškino FIFA drausmės valdybai. Jis tikino italui Giorgio Chiellini paskutinėse pasaulio čempionato D grupės rungtynėse įkandęs netyčia.

L.Suarezas sulaukė net paties G.Chiellini užuojautos ir viso Urugvajaus užtarimo.<br>AP nuotr.
L.Suarezas sulaukė net paties G.Chiellini užuojautos ir viso Urugvajaus užtarimo.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 28, 2014, 5:30 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 10:08 AM

„Jokiu būdu nebuvo tai, ką jūs apibūdinote kaip įkandimą ar bandymą įkąsti“, – ispaniškai aiškinosi „Liverpool“ žaidėjas.

27 metų futbolininkas dievagojosi, kad po kontakto prarado pusiausvyrą ir užgriuvo priešais buvusį G.Chiellini.

„Tuo metu veidu trenkiausi į varžovą ir pajutau didelį dantų skausmą, ant skruosto liko mėlynė“, – raštiškai teisinosi L.Suarezas.

Vis dėlto septynių asmenų FIFA posėdyje šis veiksmas nustatytas tyčiniu ir neišprovokuotu.

Keturis mėnesius L.Suarezui draudžiama profesionaliai užsiimti bet kokia su futbolu susijusia veikla ir lanytis stadionuose.

Atsisveikinęs su Urugvajaus rinktine ir palinkėjęs jai sėkmės, „Liverpool“ atstovas paliko Braziliją.

Net pats G.Chiellini teigė, kad bausmė jam įkandusiam varžovui – per žiauri.

L.Suarezas sulaukė viso Urugvajaus užtarimo, jį gynė ir Argentinos futbolo legenda Diego Maradona.

Baustas jau du kartus

 Kaip rašė dienraštis „Lietuvos rytas“, FIFA Drausmės komitetas pradėjo tyrimą prabėgus vos kelioms valandoms po D grupės rungtynių Natalyje, kuriose Urugvajaus ekipa 1:0 nugalėjo Italijos komandą ir pateko į planetos pirmenybių aštuntfinalį.

Incidentas tarp L.Suarezo ir G.Chiellini įvyko rungtynių pabaigoje, likus vos minutei iki pergalingo įvarčio. Urugvajietis, kovodamas dėl geresnės pozicijos prie Italijos ekipos vartų, įkando varžovui į petį. Šį puolėjo veiksmą užfiksavo televizijos kameros.

O mačo arbitras meksikietis Marco Rodriguezas incidento nematė ir nesiėmė jokių sankcijų puolėjo atžvilgiu.

2010 metais Amsterdamo „Ajax“ klube rungtyniavęs L.Suarezas už įkandimą Otmanui Bakkalui (Eindhoveno PSV) buvo diskvalifikuotas 7 Olandijos čempionato rungtynėms, o pernai „Liverpool“ klube rungtyniaujančiam urugvajiečiui už tokį elgesį Londono „Chelsea“ ekipos gynėjo Branislavo Ivanovičiaus atžvilgiu buvo skirta 10 mačų diskvalifikacija Anglijos lygoje.

Elgėsi kaip mažas vaikas

Jau trečiąkart varžovams futbolo rungtynėse įkandusiai Urugvajaus rinktinės žvaigždei L.Suarezui būtinas gydymas. Tuo įsitikinę Didžiosios Britanijos psichologai.

Pasirodo, kandžiojimasis – nevilties pastūmėtas veiksmas, simbolizuojantis stresą ir savitvardos praradimą.

Specialistai mano, kad L.Suarezas jautėsi pažemintas ir nuviltas, todėl nutarė atsigriebti italui įkąsdamas į petį.

Toks elgesys būdingas 3–4 metų vaikams. Tai agresyviausias gyvenimo laikotarpis. Tokio amžiaus vaikai, kai negauna to, ko nori, dažnai pratrūksta ir puola muštis. Be to, šiuo laikotarpiu vaikai negali valdyti savo temperamento.

Įprotis atsirado vaikystėje?

Dienraštis „The Telegraph“ rašo, kad L.Suarezo įprotis kandžiotis veikiausiai atsirado vaikystėje. Greičiausiai urugvajietį kas nors smarkiai erzindavo. Gal jam pačiam buvo kas nors įkandęs.

Urugvajiečiui būtina psichologo pagalba. Pykčio mažinimo terapija padėtų L.Suarezui kontroliuoti savo elgesį.

Po rungtynių su Italija futbolo žvaigždė bandė nesureikšminti įkandimo G.Chiellini, bet tai tik parodo, kad futbolininkas norėjo pateisinti savo elgesį.

Tai būtų tas pat, kas pavogus traškučių pakelį vėliau kalbėti, jog tai tebuvo traškučiai. Be to, L.Suarezas kaltinimus bando atremti įprastu vaikišku elgesiu. Dauguma drausminamų vaikų melu pateisina savo poelgį.

Siūlo mūvėti kaukę

Trečiasis įkandimas priešininkui parodė, kad L.Suarezo poelgis ne atsitiktinis, o jau įprastas.

Galima tik spėlioti, ar L.Suarezas ir gyvenime sunkumus sprendžia kandžiodamas žmones, kai jo nestebi pilnos sirgalių tribūnos ir milijonų akys prie televizoriaus ekranų. Kiek žmonių jis yra įkandęs?

Situacija išties išskirtinė, todėl reikia ir neįprastų sprendimų. Pavyzdžiui, futbolininkas galėtų į aikštę bėgti mūvėdamas kaukę, panašią į tą, kuri saugodavo žmogėdros Hanibalo Lekterio lankytojus.

Arba ką nors mažiau krintančio į akis – pavyzdžiui, apsaugą ant jo aštrių ir didelių kaplių.

Kaltės nepripažino

Laukdamas FIFA sprendimo L.Suarezas nesijautė padaręs ką nors bloga.

Jis po mačo nesijautė kaltas ir pareiškė: „Žaidžiant taip nutinka. Nereikėtų to pervertinti.“

Futbolininko advokatas Alejandro Balbi teigė, kad epizodas su G.Chiellini tapo išpūstu burbulu dėl Anglijos, Italijos ir Brazilijos žiniasklaidos kuriamo sąmokslo prieš Urugvajaus rinktinės lyderį.

Urugvajaus futbolo federacijos prezidentas Wilmaras Valdezas tikino, kad L.Suarezo kaltei pagrįsti trūksta įrodymų.

Jis netgi pareiškė, kad nuotraukos, kuriose ant G.Chiellini peties matyti L.Suarezo įkandimo žymės, yra fotomontažas.

A.Balbi pridūrė, kad trečią kartą per savo karjerą priešininkui įkandęs L.Suarezas neatsiprašys net tada, jei ir FIFA pripažins jo kaltę.

„Neabejojame, jog šis sąmokslas kuriamas tik dėl to, kad italai nepateko į aštuntfinalį“, – gynėsi L.Suarezo advokatas.

Futbolininką palaikė ir Urugvajaus prezidentas Jose Mujica.

„Aš nemačiau, kad jis kam nors būtų kandęs“, – pareiškė prezidentas žurnalistams.

Anot jo, Urugvajaus rungtynėse su Italija visi žaidėjai „daug spardėsi ir stumdėsi“, o L.Suarezas yra „puikus sportininkas“.

Patirs didelių nuostolių

L.Suarezui grėsė rekordinė 2 metų 24 tarptautinių rungtynių diskvalifikacija.

„Jo karjerai iškilo rimtas pavojus“, – sakė Anglijos futbolininkų asociacijos vadovas Gordonas Tayloras.

Po skandalo L.Suarezas neteks daugelio rėmėjų ir reklamos partnerių. Apie bendradarbiavimo nutraukimą jau prabilo „888poker“ ir „Adidas“.

„Netoleruosime tokio nesportiško elgesio“, – rašė „888poker“.

Po įkandimo B.Ivanovičiui praėjusį sezoną rėmėjai kurį laiką ignoravo futbolo žvaigždę.

Tačiau „Premier“ lygos Metų futbolininku išrinktas L.Suarezas jau buvo susigrąžinęs geresnę reputaciją. (AP, LR)

Žmogaus įkandimas – pavojingesnis

Iš incidento, kai Urugvajaus futbolininkas L.Suarezas įkando į petį Italijos rinktinės žaidėjui G.Chiellini, dauguma juokiasi, bet žmogaus įkandimas gali būti pavojingesnis net už šuns, rašo AFP.

Žmogaus įkandimo pavojus slypi seilėse. Jose gyvena daugybė ligas sukeliančių mikrobų, todėl žmogaus įkandimas kelia didesnę infekcijų riziką nei gyvūnų.

Šuns įkandimas išoriškai gali atrodyti grėsmingesnis, nes sudraskoma didesnė odos sritis. Bet įkandus šuniui ar katei infekcija kyla tik 10–20 proc. atvejų, o po žmogaus įkandimo ši rizika siekia 45–55 proc.

Kai žmogus įkanda žmogui, gali būti perduotos tokios pavojingos ligos kaip AIDS, hepatitas B ir C. Palyginti su gyvūnais, žmonės kandžiojasi gerokai rečiau, bet tokių atvejų pasitaiko reguliariai. Maždaug 80 proc. atvejų įkandimų griebiamasi ginčo metu. 20 proc. įkandimų siejama su seksualiniais motyvais.

1998-aisiais didelio atgarsio sulaukė incidentas, įvykęs per Miuncheno alaus šventę „Oktoberfest“. Tada viena moteris suleido dantis į blauzdą jaunam vyrui, kuris šoko ant stalo jai prieš nosį. Šokėjui tai vos nekainavo gyvybės: moteris užkrėtė jį pavojingais streptokokais. Praėjus dviem dienoms po incidento vyras sunkios būklės buvo nugabentas į ligoninę ir gydomas kelias savaites.

Po šio atvejo pradėta intensyviau domėtis žmonių įkandimų istorija. Rezultatai buvo šokiruojantys. Iki tada, kai praėjusio amžiaus 4-ojo dešimtmečio pabaigoje buvo plačiai pradėti naudoti antibiotikai, dėl žmogaus įkandimų sukeltų infekcijų aukoms daug kartų prireikė amputacijos, pasitaikė ir mirties atvejų.

Urugvajuje – aistros

Ko gali griebtis urugvajiečiai, norėdami palaikyti L.Suarezą? FIFA nuosprendis sukėlė milžinišką protestų bangą šioje šalyje.

„Mes esame sužeisti neproporcingos bausmės“, – socialiniame tinkle parašė Urugvajaus sporto ministrė Liliama Kechichiana.

Britų žiniasklaida jau paskelbė, kad Urugvajaus rinktinė net gali boikotuoti aštuntfinalio mačą su Kolumbija. Toks boikotas būtų pirmasis per visą pasaulio čempionatų istoriją.

Urugvajaus futbolo federacija paskelbė, kad paduos apeliaciją dėl L.Suarezo diskvalifikacijos. Bet FIFA iš anksto pareiškė, kad Drausmės komisijos sprendimo įsigaliojimas nebus net laikinai atšauktas, kol bus nagrinėjama apeliacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: prasideda „Eurovizija“ – kas laimės ir kur bus Lietuva?