Dešimtyje likusi Kosta Rika išsigelbėjo 11 m baudinių serijoje

Kostarikiečiai be priekaištų realizavo 11 metrų baudinius ir nugvelbė iš kiekybinę persvarą turėjusių graikų pergalę.<br>AP nuotr.
Kostarikiečiai be priekaištų realizavo 11 metrų baudinius ir nugvelbė iš kiekybinę persvarą turėjusių graikų pergalę.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 29, 2014, 11:00 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 9:32 AM

Kosta Rikos futbolo rinktinė tęsia stebuklus pasaulio čempionate Brazilijoje. Valandą žaidę dešimtyje, kostarikiečiai sugebėjo atsilaikyti prieš Graikiją ir po 11 metrų baudinių serijos 1:1 (5:3) prasibrovė į pirmenybių aštuntfinalį.

Kosta Rikos didvyriu tapo vartininkas Keyloras Navas.

Jis atrėmė net devynis graikų smūgius į vartų plotą, gelbėjo komandą nuo apmaudaus įvarčio paskutinę pratęsimo minutę, o 11 metrų baudinių serijoje šokdamas į dešinę meistriškai paliko vieną aukštai pakeltą ranką ir atrėmė Theofanio Geko smūgį.

Dar nė vieno pralaimėjimo ketvirtfinalyje nepatyrusi Kosta Rikos rinktinė susitiks su olandais, kurie aštuntfinalyje stebuklingai išsigelbėjo prieš Meksiką 2:1.

Baudinių serija. Kosta Rika - Graikija 5:3.

Prieš pat 11 metrų baudinių seriją arbitras už ginčus išvarė iš aikštės graikų specialistą F.Santosą.

Čilės futbolininkai loteriją stebėjo atsiklaupę ant kelių ir susikabinę rankomis.

C.Borgesas - K.Mitroglou 1:1.

B.Ruizas - L.Christodopoulos 2:2.

G.Gonzalezas - J.Holebas 3:3.

J.Campbellas - Th.Gekas 4:3.

M.Umana - 5:3.

Pramiegojo. Graikijos rinktinės treneris dėl praleisto įvarčio turėtų kaltinti ne tik komandos gynybą, bet ir vartininką O.Karnezį. 52-ąją minutę po perdavimo iš aikštės krašto B.Ruizas vienu lietimu nukreipė kamuolį link graikų vartų nuo baudos aikštelės linijos, tačiau kamuolys veja riedėjo labai vangiai.   

Vis dėlto O.Karnezis liko stovėti savo vietoje ir tiesiog žvilgsniu palydėjo beriedantį kamuolį. Šis taip ir nesutrukdytas įriedėjo į dešinį vartų kamputį (1:0).   

Teisėjo klaida. Po poros minučių Kosta Rika surengė dar vieną pavojingą ataką prie Graikijos rinktinės vartų, tačiau antrojo įvarčio siekęs B.Ruizas į baudos aikštelę siųsto kamuolio taip ir nepasiekė.  

Tiesa, ne be varžovo kaltės. Graikų gynėjas V.Torosidis ranka kliudė kamuolį ir pakeitė šio skriejimo kryptį. Tačiau teisėjas nepastebėjo akivaizdaus žaidimo ranka ir neskyrė 11 metrų baudinio. 

Intriga. Kai jau atrodė, kad Kosta Rika tvirtai perims iniciatyvą, pirmaujančios komandos situaciją sukomplikavo kvaila gynėjo pražanga. 66-ąją minutę O.Duarte grubiai sustabdė graiką ir buvo nubaustas antrąja geltonąja kortele. Kosta Rika liko dešimtyje, o Graikijos rinktinei liko beveik pusvalandis išsigelbėti. 

Stebuklas. Po O.Duarte išvarymo graikai apgulė kostarikiečių vartus, bet nieko nepešė. Po kelių grėsmingų atakų pavojus prie Kosta Rikos vartų atslūgo ir tiksint paskutinėms pagrindinio laiko minutėms graikų sirgaliai jau pradėjo nuleisti rankas. 

Tačiau pirmąją teisėjo pridėto laiko minutę įvyko stebuklas. Kosta Rikos baudos aikštelėje kilus gaisrui, K.Navas atrėmė pirmąjį Th.Geko smūgį, bet kamuolys atšoko tiesiai S.Papastathopoului po kojomis, kuris stipriu smūgiu iš kelių metrų pasiuntė kamuolį į vartus (1:1). 

Neišnaudotos galimybės. Graikija turėjo dvi idealias progas išplėšti pergalę per pratęsimą. 113-ąją minutę graikai greitoje atakoje atsidūrė penkiese prieš du, tačiau realios progos pasižymėti nesusikūrė ir desparatišką smūgį į vartus nesunkiai atmušė vartininkas K.Navas.

Dar geresnę galimybę paskutinę antrojo pratęsimo kėlinio teisėjo pridėtą minutę turėjo K.Mitrouglou. Tačiau gavęs puikų perdavimą iš krašto, puolėjas tinkamai nepataikė į kamuolį ir šis skriejo į ginti vartus kritusio K.Navo koją. Vartininko žaidimas išgelbėjo Kosta Riką ir nukreipė komandas į 11 metrų baudinių loteriją.

Joje laimingą bilietą ištraukė kostarikiečiai.

Istorija. Tai buvo pirmoji Kosta Rikos ir Graikijos futbolininkų dvikova istorijoje. Kosta Rika pirmą kartą pateko į planetos pirmenybių ketvirtfinalį.

Rungtynių eiga.    

7 min. Susitikimo pradžioje aktyviau rungtyniavo Kosta Rika. Du kartus kostarikiečiai pavojingai įsiveržė į baudos aikštelę, tačiau išpuoliai baigėsi nerezultatyviai. 

21 min. Aštriais epizodais komandos nelepino. Graikai prasižengė prieš J.Campbellą per kelis centimetrus nuo baudos aikštelės linijos, tačiau pavojingu baudos smūgiu Kosta Rika nepasinaudojo. 

36 min. Po daugiau nei pusvalandžio kilo rimčiausias gaisras prie Kosta Rikos vartų. Po perdavimo iš kairiojo aikštės krašto puolėjas D.Salpingidis galėjo pasižymėti, bet jo smūgiuotas kamuolys iš kelių metrų nuo vartų lėkė į vartininko A.Navaso kojas – graikai neišnaudojo auksinės progos.

45 min. Pirmasis kėlinys baigėsi taikiai 0:0.

47 min. Graikai perėmė iniciatyvą. Po pertraukos jie pirmieji sukūrė pavojingą epizodą, bet G.Samaro smūgis galva po baudos smūgio skriejo tiesiai į vartininką.   

52 min. Pirmasis įvartis. Klastingas B.Ruizo smūgis į graikų vartus tiksliai įriedėjo į dešinįjį kampą ir išvedė Kosta Riką į priekį 1:0.

55 min. Gynėjas V.Torosidis pavojingą graikų ataką baudos aikštelėje sustabdė ranka, tačiau teisėjas to nepastebėjo ir 11 metrų baudinio neskyrė. 

65 min. Kosta Rikos gynėjui O.Duarte teisėjas parodė antrąją geltonąją kortelę ir išvarė jį iš aikštės. Kostarikiečiai liko dešimtyje.

75 min. Graikai ėmė spausti kostarikiečius ir vis dažniau svečiuodavosi varžovų baudos aikštelėje. Bet rezultatas nekito.

90+1 min. Kosta Rikos baudos aikštelėje kilus gaisrui, K.Navas atrėmė pirmąjį G.Geko smūgį, bet kamuolys atšoko tiesiai S.Papastathopoului po kojomis, kuris stipriu smūgiu iš kelių metrų pasiuntė kamuolį į vartus (1:1).  

90+4 min. K.Mitroglou smūgiu galva vos nenuginklavo K.Navo ir antrą kartą. Vartininkas įspūdingu šuoliu gelbėjo Kosta Riką nuo antrojo įvarčio. Teisėjas skelbė pratęsimą.

94 min. Po perdavimo iš aikštės krašto prie Kosta Rikos vartų vėl iškilo pavojus. Bet du graikai baudos aikštelėje nesugebėjo galva tiksliai nukreipti kamuolio į vartus.

100 min. Graikai apsiprato kostarikiečių baudos aikštelėje. Kosta Rikos vartus gelbėja graikų smūgius arti vartų blokavę gynėjai.

105 min. Pirmojo pratęsimo kėlinio pabaigoje kontratakoje graikų vartams grasino du Kosta Rikos žaidėjai, tačiau Graikijai pavyko apsiginti.

109 min. Pavojingą graikų ataką nutraukė Kosta Rikos vartininkas. Tiesa, O.Navas susižeidė jau antrą kartą ir kėlė nerimą treneriams, nes visi trys keitimai jau buvo padaryti.

112 min. Aštrų perdavimą į baudos aikštelę siuntė kostraikiečiai, bet į kamuolį pavojingoje situacijoje nepataikė J.Campbellas.

Netrukus graikai net penkiese prieš du pasileido į greitą ataką ir vos nenubaudė Kosta Rikos įvarčiu. Tačiau rezultatyvios atakos suregzti nepavyko. K.Mitroglou smūgį be didesnių sunkumų atrėmė K.Navas, rezultatas nekito (1:1). 

120 min. Paskutinę minutę graikai turėjo idealią progą pasižymėti, bet K.Mitroglou smūgį iš puikios padėties kojomis blokavo K.Navas.  

11 metrų baudinių serijoje Kosta Rika triumfavo 5:3.

*******

Kelias. Kosta Rikos rinktinė grupės varžybose sensacingai 3:1 patiesė Urugvajų ir 1:0 pamokė italus bei sužaidė lygiosiomis su anglais 0:0. Graikai čempionatą pradėjo triuškinančia nesėkme Kolumbijai 0:3, taikiai išsiskyrė su japonais 0:0 ir palaužė Dramblio Kaulo Krantą 2:1.

Stadionas. Recifės stadionas talpina 41,6 tūkst. aistruolių. Rungtynėms teisėjaus australas Benjaminas Williamsas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?