Stebuklą sukūrę olandai pateko į čempionato ketvirtfinalį

Dviejų įvarčių autoriai - W.Sneijderis ir J.Huntelaaras<br>AP nuotr.
Dviejų įvarčių autoriai - W.Sneijderis ir J.Huntelaaras<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-06-29 19:00, atnaujinta 2018-02-12 09:32

88-ąją minutę Olandijos futbolininkai baigė nutrokšti Fortalezos karštyje ir Meksikos rinktinės gynyboje. Tačiau Fortūnos šypsnis, virtęs Wesley Sneijderio patrankos šūviu ir 11 metrų baudiniu išgelbėjo Luiso van Gaalo kariauną – olandai 2:1 (0:0) palaužė Meksiką ir pateko į pasaulio čempionato ketvirtfinalį.

Likus vos kelioms minutėms iki rungtynių pabaigos olandai atsiliko 0:1.

Į gynybą sulindę meksikiečiai kepinant 32 laipsnių karščiui jau repetavo pergalės šokį.

Tačiau Olandijos sirgalius 88-ąją minutę iš savo vietų pakėlė galingas W.Sneijderio smūgis, o po kelių minučių portugalų teisėjas priėmė negailestingą sprendimą ir skyrė 11 metrų baudinį į Meksikos vartus.

Janas Klaasas Huntelaaras meistrišku smūgiu pasiuntė kamuolį į kairįjį vartų kampą ir iš balos ištraukė Olandijos rinktinę sausą.

Įvartis. Po pertraukos ilgai laukti įvarčio nereikėjo. Jau 48-ąją minutę minimalią galimybę smūgiuoti gavęs G.dos Santosas ja pasinaudojo ir paleido tokį stiprų ir greitą šūvį, kad olandų vartininkas jo atremti jau nebegalėjo - 1:0.

 Stiprindamas žaidimą aikštės viduryje, 61-ąją minutę Meksikos treneris M.Herrera pakeitė įvarčio autorių.

Patranka. Kai jau atrodė, kad Meksika švęs netikėtą pergalę, olandus už pakarpos traukė saugas Wesley Sneijderis. 88-ąją minutę saugas priėmė po kampinio patogiai atšokusį kamuolį ir maždaug nuo baudos aikštelės linijos it patrankos šūviu plėšė vartų tinklą. G.Ochoa neturėjo jokių vilčių atremti tokio galingo smūgio - 1:1.

Meksika pateko į komplikuotą situaciją. Treneris M.Herrera savo keitimais žaidimą buvo sustygavęs gynybai, pakeitė abu pagrindinius atakuojančius žaidėjus G.dos Santosą ir O.Peralta.

Lemtingas baudinys. 92-ąją mačo minutę, per teisėjo pridėtą laiką, meksikietis R.Marquezas baudos aikštelėje pargriovė A.Robbeną ir teisėjas priėmė sprendimą skirti 11 metrų baudinį.  

Jį meistrišku smūgiu realizavęs Janas Klaasas Huntelaaras pražudė Meksikos rinktinę 2:1, kuri dar prieš keletą minučių buvo padėties šeimininkė. 

Beje, J.Huntelaaras prieš tai buvo nerealizavęs keturių iš penkių paskutiniųjų 11 metrų baudinių.

Vanduo. Prasidėjus rungtynėms oro temperatūra Fortalezoje siekė 29 laipsnius šilumos, vėliau karštis siekė 32 laipsnius. Todėl praėjus pusvalandžiui nuo susitikimo pradžios teisėjas paskelbė atsivėsinimo pertraukėlę. Atsigaivinę vandeniu, po poros minučių futbolininkai grįžo į aikštę.

Slėpdamiesi nuo saulės kai kurie sirgaliai užleido apatines tribūnų dalis ir patraukė aukščiau link stogo. Jis dengė viršutines tribūnų dalis, todėl futbolo žiūrovai galėjo kiek atsivėsinti pavėsyje.

Dėl trumpos pauzės teisėjas pirmajame kėlinyje pridėjo 4 minutes. 

Atsivėsinimo pertraukėlė buvo padaryta ir antrojo kėlinio pabaigoje.

Varžovas. Ketvirtfinalyje olandai susitiks su Kosta Rika, kuri po 11 metrų baudinių serijos įveikė Graikiją 1:1 (5:3).

Prakeiksmas. Meksika jau pastaruosiuose šešiuose pasaulio čempionatuose pasirodymą baigė aštuntfinalyje.

Keitimas. L.van Gaalo rizika nepasiteisino. N.de Jongas vos 9-ąją rungtynių minutę turėjo sėsti ant atsarginių suolo. Dėl sveikatos problemų gynybinio plano žaidėjas negalėjo tęsti susitikimo ir pasiprašė keitimo. Jį aikštėje pakeitė gynėjas B.Martinsas Indi. 

Dėl traumos iškart po pertraukos aikštę paliko ir Meksikos gynėjas H.Herrera.

Rungtynių eiga.

4 min. Meksikiečiai paleido du tolimus smūgius link olandų vartų, bet jie vartininkui grėsmės nesukėlė. Olandams susikurti pavojingų progų nepavyko.

9 min. N.de Jongas negalėjo tęsti mačo dėl sveikatos problemų ir buvo pakeistas. Vietoj jo stadione pasirodė B.Martinsas Indi.

15 min. Meksika sukūrė pavojingiausią išpuolį rungtynių pradžioje. Olandų baudos aikštelėje galėjo pernelyg nespaudžiami valdyti kamuolį, bet klastingas H.Herreros smūgis skriejo šalia kairiojo virpsto. 

20 min. Vartus palikęs olandų vartininkas J.Cillessenas vos brangiai nesumokėjo už savo klaidą. Prie 11 metrų žymos kamuolį nuo pat H.Herreros galvos koja nuspyrė S.de Vrijus. Jis šiek tiek kliudė meksikiečio galvą, bet arbitro švilpukas tylėjo.Tiesa, kamuolys pavojingai leidosi link vartų, kuriuos buvo apleidęs J.Cillessenas. Vis dėlto į vartų tinklą jis nepateko.

26 min. Olandai atliko pirmąjį smūgį į Meksikos vartus. R.van Persie pirštų galais susistabdė į baudos aikštelę skriejusį kamuolį, bet su juo susitvarkyti iki galo nepavyko. Smūgiuotas kamuolys lėkė šalia vartų.

31 min. Fortalezoje prasidėjus rungtynėms oro temperatūra siekė 29 laipsnius šilumos. Nuo mačo pradžios praėjus pusvalandžiui, arbitras paskelbė 2-3 minučių atsivėsinimo pertraukėlę. 

42 min. Olandų vartininkas J.Cillessenas gelbėjo vartus kojomis. Pavojingai iš aštraus dešiniojo kampo smūgiavo G.dos Santosas.

45+1 min. Meksikiečiai suklydo aikštės viduryje ir leido Olandijai kontratakuoti. Baudos aikštelėje atsidūręs A.Robbenas nesuvaldė kamuolio, kurį iš po jo kojų išmušė du Meksikos gynėjai. Varžovai kiek kabino koją, todėl A.Robbenas reiškė nepasitenkinimą teisėjui. 

48 min. Olandų aikštės pusėje gynėjai suteikė minimalią galimybę G.dos Santosui atlikti smūgį ir šis ja pasinaudojo. Smūgiuotas kamuolys skriejo taip greitai ir tiksliai, kad J.Cillesseno rankos nebesiekė į dešinę skriejusio kamuolio. Meksika – Olandija 1:0. 

55 min. Analogiškoje situacijoje O.Peralta smūgiavo į vartus, tik šį kartą į kairę vartų pusę. Šį kartą J.Cillessenas sugavo kamuolį.

57 min. S.de Vrijus po kampinio koja smūgiavo tiesiai į vartininką G.Ochoa. Kamuolys nuo jo galvos atšoko į virpstą ir grįžo į aikštę, meksikiečiai išsaugojo vartus sausus. 

60 min. Dar vienas pavojingas olandų išpuolis. Nuo didelių nemalonumų ir W.Sneijderio smūgio į vartus apsaugojo kyštelėta koja – po rikošeto kamuolys skriejo šalia vartų.  

61 min. Meksika stiprino gynybą. Įvarčio autorių G.dos Santosą keitė saugas J.Aquino.   

66 min. D.Peralta siuntė kamuolį į olandų vartus, bet rezultatas nekito. Perdavimą Meksikos puolėjas priėmė būdamas nuošalėje. Neišgirdęs švilpuko žaidėjas tęsė ataką.  

68 min. A.Robbenas įsiveržė į baudos aikštelę ir buvo pargriautas. Tačiau arbitras iš Portugalijos 11 metrų baudinio neskyrė. Vaizdo pakartojimas parodė, kad teisėjas buvo teisus.

73 min. Baudos aikštelės dešinėje prasiveržęs A.Robbenas turėjo galimybę išlyginti rezultatą, bet peršokęs Meksikos gynėją smūgiavo kamuolį tiesiai į G.Ochoa kojas.

77 min. Teisėjas skelbė jau antrąją atsivėsinimo pertraukėlę.

84 min. J.Huntelaaras iš poros metrų bandė nuginkluoti G.Ochoa, tačiau šis rankomis atrėmė olando išpuolį. Be to, šoninis teisėjas užfiksavo nuošalę.

88 min. Paskutinėmis minutėmis Olandiją išgelbėjo neįtikėtinas W.Sneijderio šūvis. Saugas priėmė po kampinio patogiai atšokusį kamuolį ir maždaug nuo baudos aikštelės linijos it patrankos šūviu plėšė vartų tinklą bei nepaliko G.Ochoa jokių vilčių. 

 90+2 min. R.Marquezas pargriovė A.Robbeną baudos aikštelėje ir teisėjas skyrė 11 metrų baudinį. Jį realizavo J.Huntelaaras.

Olandai švenčia pergalę.

******

Sugrįžimas. Po vienerių rungtynių diskvalifikacijos L.van Gaalas puolimo smaigalyje vėl turėjo R.van Persie. Dėl dviejų geltonųjų kortelių puolėjas turėjo praleisti paskutinį grupės mačą su Čile. 

Kelias. Grupės varžybose Olandija 5:1 sutriuškino Ispaniją, 3:2 palaužė Australiją ir 2:0 nugalėjo Čilę. Meksikiečiai čempionatą pradėjo pergale prieš Kamerūną 1:0, sužaidė lygiosiomis su brazilais 0:0 ir pasiekė lemtingą pergalę prieš Kroatiją 3:1.

Stadionas. Fortalezos stadionas talpina 66,7 tūkst. sirgalių. Mačui teisėjaus portugalas Pedro Proenca.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.