„Chichono gėda“: Alžyro ir vokiečių mūšis pabudino istoriją

Pirmadienį pasaulio čempionate viena prieš kitą stosiančios Alžyro ir Vokietijos rinktinės – viena kitos nemėgstančios varžovės. Sirgalių širdis kaitina istorija – 1982 metai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 30, 2014, 8:27 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 8:50 AM

Pasaulio čempionato pirmadienis: Prancūzija – Nigerija 19 val.; Vokietija – Alžyras 23 val.

Tuomet Alžyro rinktinė debiutavo pasaulio čempionate. Komandos startas tapo epine istorija. Burtai Alžyrui lėmė grupės kovas su Čile, Austrija ir Vakarų Vokietija. Pastaroji buvo pirmoji Alžyro varžovė, prieš rungtynes laidžiusi pašaipas, rašo goal.com.

„Septintąjį įvartį skirsime savo žmonoms, o aštuntąjį – šunims“, - sakė vienas Vakarų Vokietijos žaidėjų.

Alžyro gynėjas Chaabane Merzekane tvirtino, kad vienas vokiečių futbolininkas pareiškė, jog dvikovą pradės su cigaru burnoje.

Bet arogancija išblėso aikštėje. Nepaisant taiklaus Karlo-Heinzo Rummenigge'as smūgio, „Feneko lapės“ tapo pirmąja Afrikos komanda, nugalėjusia Europos rinktinę pasaulio čempionate. Alžyras laimėjo 2:1.

Po Alžyro euforijos ir vokiečių skausmo sekė Austrijos dūris. Pastaroji Alžyrą nugalėjo 2:0. Bet po mačo su Čile Alžyras turėjo keturis taškus.

Ekipos likimas kabojo ant plauko ir tikėjimo, kad Vakarų Vokietijos rinktinė pralaimės austrams.

Vokietijos rinktinė dvikovą su Austrija pradėjo žaibiškai ir greitai po Horsto Hrubescho smūgio išsiveržė į priekį. Netrukus rungtynių braižas kardinaliai pasikeitė – komandos ėmė žaisti lėtą, ramų pozicinį futbolą. Jos tiesiog be tikslo spardė kamuolį. Abi rinktinės žinojo, kad toks rezultatas leis keliauti į kitą etapą.

Pasaulis į tai reagavo įtūžiu. Prieš finalinį teisėjo švilpuką ARD komentatorius Eberhardas Stajekas atsisakė tęsti darbą. Jo kolega iš Austrijos Robertas Seegeris pasiūlė žiūrovams pakeisti kanalą.

Ispanijos žiniasklaida žengė dar toliau, situaciją pavadinusi „El Anchluss“. Taip ispanai priminė 1930-uosius, kai nacistinė Vokietija aneksavo Austriją.

Alžyro rinktinės atstovai netgi pateikė skundą, bet nei vokiečiai, nei austrai nepažeidė jokių taisyklių. FIFA negalėjo padaryti nieko.

Nuo to laiko paskutiniajame grupių etape – ir Europos, ir pasaulio čempionate – komandos dvikovas pradeda tuo pat metu, siekiant išvengti tokio elgesio.

2014-ieji užbaigė 32-ejus metus trukusį Alžyro skausmą. Islamo Slimani įvartis į Rusijos vartus leido komandai žengti į aštuntfinalį pirmą kartą istorijoje. Panašu, kad ir vėl įsikišo likimas, nes svajonių etape Alžyrui kelyje vėl atsirado vokiečiai.

Nors Vokietijos rinktinė – neabejotina favoritė, Alžyro komandai motyvacijos tikrai suteiks pasakojimai apie „Chichono gėdą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.