Andrius Skerla: kas laimės pasaulio futbolo čempionatą?

Vilniaus „Žalgirio“ vyriausiojo trenerio asistentas Andrius Skerla spėja tvirtą šio pasaulio futbolo čempionato finalinį ketvertuką. 37 metų buvęs futbolininkas, abejodamas prognozuoja būsimus čempionus, tačiau rinktinę, kuri kops ant trečiojo nugalėtojų pakylos laiptelio, spėja užtikrintai.

A.Skerla pasaulio futbolo čempionų titulą žada Brazilijos rinktinei.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Skerla pasaulio futbolo čempionų titulą žada Brazilijos rinktinei.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Žiedūnė Juškytė

Jun 30, 2014, 6:44 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 8:55 AM

Klysti negalima

- Praėjo du pasaulio futbolo čempionato etapai. Koks bendras įspūdis?

- Prieš čempionatą tikėjausi, kad favoritės buvos komandos iš Pietų Amerikos. Kol kas šios ekipos atrodo gerai. Kalbant apskritai apie šį pasaulio futbolo čempionatą, beveik visos rungtynės iki šiol buvo įdomios. Ypač paskutiniu metu mušama daug įvarčių.

Prasidėjo etapai, kai suklysti negalima. Galėjome pamatyti, tokių susitikimų, kur įvarčiai buvo mušami rungtynių pabaigoje. Komandos išsigelbėdavo paskutinėmis mačų minutėmis. Todėl įdomu žiūrėti. Manau, kuo toliau, tuo bus įdomiau.

- Gal kokios rungtynės labiausiai įsiminė?

- Man labai gaila Čilės rinktinės. Šie futbolininkai man paliko labai gerą įspūdį. Man patiko ir pats jų žaidimas, ir atakų organizavimas. Jų žaidimas rungtynėse su Brazilijos rinktine buvo nerealus. O brazilai kol kas nerodo čempioniško žaidimo.

Kita vertus, juos tikrai buvo galima suprasti ir pateisinti. Manau, kad jie jaučia labai didelį išorinį spaudimą. Daug kas juokauja, kas būtų jei brazilai iškristų nepasiekę čempionato finalo. Kiltų sumaištis. Sirgaliai nusiaubtų miestus, stadionus, kiltų riaušės.

Vis dėl to, Brazilijos rinktinė savo tikslus žingsnis po žingsnio pasiekia.

- Kaip manote, kaip atrodytų Brazilijos rinktinė be neabejotino komandos lyderio Neymaro?

- Kai atsiranda aukšto lygio lyderis, kuris ekipą į priekį veda daugelį metų, demonstruoja gerą žaidimą, tuomet komanda tampa priklausoma nuo vieno žaidėjo. Bet jei Brazilijos rinktinėje nebūtų Neymaro, būtų kažkas kitas. Jei dabar Brazilijos rinktinėje jo nebūtų, visai komandai būtų labai sunku. Brazilų žaidimas paremtas, kuriamas ir derinamas prie Neymaro. Jis savo veiksmais suorganizuoja labai daug pavojingų atakų. Ir kai atsiranda momentų, kada Neymaro nėra, komanda pradeda žaisti žymiai silpniau. Kai yra lyderis, rinktinė iškart atrodo sėkmingiau.

Čempionato staigmenos

- Kas jus labiausiai nustebino pirmajame pasaulio futbolo čempionate?

- Tikėjausi, kad Ispanijos rinktinė pasieks daugiau nei jiems pavyko.

Bet niekada negalvojau, kad Anglija gali kažkuo nustebinti. Paskutiniais metais ši rinktinė nieko įspūdingo neparodo. Komanda dalyvauja pagrindiniuose etapuose, tačiau kažko pritrūksta. Galbūt kūrybingumo, žaidimo kokybės. Galbūt teisėjai ne visada teisingai apsielgia.

Iš Italijos tikėjausi daugiau. Maniau, kad ši rinktinė nueis toliau.

Apie portugalus sunku kažką pasakyti. Galbūt šiam čempionatui nebuvo pasiruošta itin gerai. Portugalijos rinktinė taip pat labai priklauso nuo vieno lyderio, nuo Cristiano Ronaldo. Tai parodė visos rungtynės, ypač pirmosios. Vokiečiai labai gerai išanalizavo šios komandos žaidimą. Uždengę C.Ronaldo jie susilpnino apie 50 proc. Portugalijos rinktinės žaidimo.

- Buvo tikimasi, jog C.Ronaldo šiame čempionate parodys geriausią savo formą, bet tikriausiai taip neatsitiko?

- Tai, ką jis parodė, yra tikrai per mažai geriausiam pasaulio žaidėjui. Vis dėlto vienas lauke – ne karys. Kaip bebūtų, reikalinga visa komanda. Reikia, kad visi žaidėjai rungtyniautų. Vienas žaidėjas savo individualiais veiksmais gali nulemti vienas kitas rungtynes, tačiau negalima visuomet tikėtis, kad vienas futbolininkas ištemps komandą.

Pranašystės finalininkams

- Ar turite mėgstamiausią rinktinę šiame čempionate?

- Aš neturiu favoritų. Tiesiog stebiu futbolą. Labai norėčiau, kad čempionato finale susitiktų Argentina ir Brazilija. Tai dvi konkuruojančios rinktinės, kuriose žaidžia vieni geriausi pasaulio futbolininkai. Žinoma, kitos rinktinės, pavyzdžiui, Olandija, Vokietija, taip pat turi puikių, aukščiausio lygio žaidėjų.

Vokietijos rinktinė visuomet garsėjo disciplina aikštelėje. Ši vokiečių karta yra tikrai gera ir jie gali labai daug pasiekti šiame futbolo čempionate.

- Jei finale susitiktų Argentinos ir Brazilijos rinktinės, kam pranašautumėte pergalę?

- Sunku pasakyti. Tokiose rungtynėse būtų sprendžiamas gyvenimo ir mirties klausimas. Abiems rinktinėms pirmoji vieta čempionate labai svarbi. Tik brazilai jaučia didesnį spaudimą, nes žaidžia savo šalyje. Į šiuos futbolininkus įdėtos labai didelės viltys. Jei Brazilijos rinktinė laimėtų, gal šios valstybės gyventojai pradėtų geriau gyventi (juokiasi). Būtų daug teigiamų emocijų. Žmonės suprastų, kad ne be reikalo buvo organizuojamas čempionatas, investuota daugybė pinigų, būtent tokiu laikotarpiu, kai šalyje – nelengva padėtis.

- O kokius varžovus pranašautumėte mažajame finale?

- Man labai patinka Olandija ir Vokietija, todėl šios rinktinės galėtų rungtyniauti mažajame finale. Trečiąją vietą prognozuočiau olandams.

Nuo Suarezo iki komentatorių

- Kaip vertinate Urugvajaus lyderio Luiso Suarezo poelgį ir jam pritaikytą bausmę?

- Tai yra labai talentingas žaidėjas, visi tuo ne kartą buvo įtikinti. Tačiau ne pirmą kartą pasitaikė, jog L.Suarezas įkanda varžovui. Galbūt jis turi kažkokių kitokių problemų. Man tokį poelgį sunku suprasti ir suvokti. Futbolas toks žaidimas, kad dažnai įspiriama varžovui, tačiau kandžiotis... Kita vertus, nukentėjusiajam (italui Giorgio Chiellini – Red.) nieko baisaus nenutiko. Būna, kad baisiau įspiriama. Mano nuomone, bausmė per griežta (keturis mėnesius L.Suarezui draudžiama profesionaliai užsiimti bet kokia su futbolu susijusia veikla ir lankytis stadionuose – Red.). Tačiau turbūt buvo atsižvelgta į tai, jog urugvajietis priešininkui įkanda ne pirmą kartą.

- Jus tenkina lietuvių komentatorių darbas?

- Mes neturime kito pasirinkimo. Labai daug dėmesio į komentavimą neatkreipiu. Ne paslaptis, kad futbolas Lietuvoje nėra labai populiarus, todėl ir komentatorių nėra daug. Jie (Nerijus Kesminas ir Tautvydas Meškonis – Red.) stengiasi tai daryti kuo geriau. Lietuvos komentatoriai turi labai didelį krūvį, jiems yra sunku. Jie gerai atlieka savo darbą, būna pasiruošę rungtynėms.

- Kaip atsirenkate rungtynes, kurias žiūrėsite?

- Fiziškai neįmanoma stebėti visų rungtynių. Kartais beveik miegant žiūriu. Matau, jei žaidžia stipresnės rinktinės, stengsiuosi jų susitikimus pasižiūrėti. Tikrai daug šio čempionato rungtynių teko matyti.

- Kur stebite čempionato mačus?

- Rungtynes žiūriu namuose. Neturiu noro žiūrėti kitur. Rungtynės baigiasi vėlai – norisi namuose įsitaisyti patogiai, o pasibaigus susitikimui, iškart griūti į lovą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.