Vokietija tik po pratęsimo palaužė Alžyro pasipriešinimą

Vokiečių įvarčių autoriai - A.Schurrle ir M.Ozilas.<br>AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
Vokiečių įvarčių autoriai - A.Schurrle ir M.Ozilas.<br>AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 30, 2014, 11:00 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 8:46 AM

90 minučių Alžyro futbolininkai didvyriškai atlaikė Vokietijos rinktinės atakų bangą ir laukė savojo šanso sukurti stebuklą. Tačiau amžinai vokiečiai neįmušti negalėjo. Joachimo Lowo auklėtiniai planetos pirmenybių aštuntfinalyje tik po pratęsimo 2:1 (0:0) palaužė alžyriečius ir pateko į ketvirtfinalį.     

Jame Vokietijos komandos laukia prancūzai, kurie taip pat nelengvai 2:0 pranoko Nigeriją. 

Dešimt. Tiek kartų į vartų plotą prireikė smūgiuoti Vokietijos futbolininkams, kol Alžyro vartininkas R.M'Bolhi galiausiai buvo nuginkluotas. Vos prasidėjus pratęsimui, 92-ąją minutę atsitiktiniu smūgiu kulnu kamuolį į vartus pasiuntė A.Schurrle. Fantastiškai viso mačo metu Alžyro vartus saugojęs vartininkas šį kartą buvo bejėgis sustabdyti kamuolį.

Kiti du įvarčiai krito paskutinėmis pratęsimo minutėmis. M.Ozilas stipriu smūgiu pasiuntė kamuolį į vartus po suirutės, kurios metu Th.Mulleris nesugebėjo įmušti, nors vartuose stovėjo du Alžyro gynėjai.

Tuo tarpu paskutinis Alžyro įvartis į vokiečių vartus krito beveik prieš pat paskutinį teisėjo švilpuką. Iki jo alžyriečiai dar spėjo surengti vieną ataką, bet silpną smūgį galva nesunkiai atrėmė M.Neueris.

Herojus. Alžyro rinktinė nelauktai ilgai priešinosi vokiečiams. Vienas didžiausių to kaltininkų – alžyrietis vartininkas Raisas M‘Bolhi. 28 metų Sofijos CSKA vartų sargas meistriškai saugojo vartus nuo gausybės vokiečių išpuolių.  

Tiesa, Alžyras ne tik gynėsi, bet ir pavojingai kontratakavo. Keletas greitų išpuolių vos liūdnai nesibaigė Vokietijos vartininkui Manueliui Neueriui. 

Nuošalė. Kontratakų gausa prie Vokietijos vartų pribrendo iki įvarčio. Tiesa, 17-ąją minutę I.Slimani smūgiu galva kamuolį į vartų tinklą pasiuntė iš nuošalės. Vaizdo pakartojimas parodė, kad teisėjas neklydo neįskaitydamas įvarčio.

Bauda. Prieš rungtynes FIFA nubaudė Alžyrą 50 tūkst. eurų bauda už mače su Rusija sirgalių naudotus lazerius, kuriais švietė rusų vartininkui I.Akinfejevui į akis.

Pusfinalis. Vokietijos rinktinė trijuose pastaruosiuose pasaulio čempionatuose žaidė pusfinalyje.

Rekordas. M.Klosei trūksta tik vieno įvarčio iki absoliutaus pasaulio čempionato rezultatyvumo rekordo. Jis ir legendinis brazilas Ronaldo savo sąskaitoje turi 15 įvarčių.

Rungtynių eiga.

9 min. Vokietijos vartininkui M.Neueriui teko lenktyniauti su Alžyro puolėju I.Slimani. Vartų sargas paliko savo zoną ir už baudos aikštelės kovojo dėl kamuolio. Rizikingas vartininko sprendimas pasiteisino ir gaisras prie vokiečių vartų užgeso.

14 min. Padirbėti teko ir Alžyro vartininkui M'Bolhi. Jis viena ranka atmušė galingą B.Schweinsteigerio smūgį. Kitoje aikštės pusėje S.Feghouli atsidūrė pavojingai arti vokiečių vartų, bet paskubėjo smūgiuoti ir paleido kamuolį labai netiksliai.

18 min. Alžyras pasiuntė kamuolį į vokiečių vartus, bet teisėjas užfiksavo nuošalę. Vaizdo pakartojimas parodė, kad I.Slimani pasižymėjo gavęs perdavimą nuošalėje.

19 min. Dar vienas pavojingas Alžyro išpuolis baigėsi pavojingu smūgiu šalia Vokietijos vartų. Pavojingai iš dešiniojo krašto smūgiavo F.Ghoulamas.

 29 min. Vokiečiai susikūrė keletą progų, bet Alžyras nenustojo kelti pavojaus M.Neuerio vartams. Aikštėje vyko lygiavertė kova. 

40 min. Rikošetas prie Vokietijos vartų gerokai suvirpino vokiečių gerbėjų širdis. M.Mehdi smūgiuotas kamuolys nuo J.Boatengo skrieja šalia vartų. Tačiau visai netrukus Alžyro vartininkas M'Bolhi  du kartus priverstas gelbėti vartus nuo stiprių M.Gotze ir T.Krooso smūgių. 

45 min. Kėlinio pabaigoje iniciatyvą į savo rankas perėmė Vokietijos futbolininkai. Jie vis rečiau palikdavo Alžyro aikštės pusę ir dažnai svečiuodavosi baudos aikštelėje. Tiesa, patikimas vartininko M'Bolhi  žaidimas leido alžyriečiams atlaikyti pavojingus vokiečių išpuolius. Po pirmojo kėlinio – 0:0. 

48 min. Vokiečių gynėjas Sh.Mustafi aukštai iššoko prieš vartininką, bet iš maždaug 6 metrų galva smūgiavo tiesiai į M'Bolhi . Jau kitoje aikštės pusėje nepatikimai sužaidęs M.Neueris vos neprisižaidė savo baudos aikštelėje, bet klaidą ištaisė puikiu tolimu perdavimu. Alžyriečiai paskutinę akimirka nukreipė kamuolį už galinės linijos.

54 min. F.Lahmas dar sykį akrobatiškai privertė šokinėti Alžyro vartininką  M'Bolhi. Jis pirštų galais nukreipė kamuolį virš vartų. 

68 min. Sh.Mustafi patyrė traumą ir turėjo palikti aikštę. Jį pakeitė S.Khedira.

74 min. Komandos vėl keitėsi pavojingais epizodais. Du kartus iš eilės pavojingai smūgiavo alžyriečiai. Abu vartininkai patikimai gynė vartus.

78 min. Po Th.Mullerio perdavimo iš kairės galva pavojingai smūgiavo B.Schweinsteigeris, bet kamuolys skriejo šalia vartų stačiakampio.

80 min. M'Bolhi  tęsė fantastišką žaidimą prie Alžyro vartų. Puikią progą turėjo Th.Mulleris, bet vartininkas sėkmingais sureagavo į jį skriejusį kamuolį. 

Po poros minučių Th.Mulleris turėjo dar vieną gerą progą, bet kamuolys vėl nenorėjo riedėti į vartus ir praskriejo šalia virpsto.

90 min. Vokiečiai turėjo dar keletą gerų galimybių pralaužti Alžyro gynybą, bet įvartis taip ir nekrito į vartus. Komandos turėjo žaisti pratęsimą.

92 min. Po trumpos pauzės komandos nė nespėjo apšilti, kai A.Schurrle po puikaus F.Lahmo perdavimo tarp alžyriečių kojų po daugybės bandymų galiausiai nuginklavo vartininką R.M‘Bolhi – 1:0. 

102 min. S.Mostefa turėjo auksinę galimybę išlyginti rezultatą, bet stiprus jo smūgis iš aštuonių metrų buvo labai netaiklus

118 min. Pratęsimo pabaigoje atsidurti vienas prieš vartininką galėjo I.Slimani, bet alžyrietis buvo pargriautas be pražangos.

119 min. Pratęsimo pabaigoje M.Ozilas pribaigė Alžyrą antruoju įvarčiu - 2:0.

120 min. Alžyras pričiupo vokiečius atsipalaidavusius - A.Djabou surengė greitą atsaką M.Ozilui ir švelnino rezultatą 1:2. Vis dėlto laiko alžyriečiams jau nebeliko. Paskutinę pavojingą ataką nesunkiai sustabdė M.Neueris.

******

Sąmokslas. Prieš 32 metus pasaulio čempionate kilo milžiniškas skandalas. Vokietijos ir Austrijos rinktinės surengė sąmokslą ir paskutinėse grupės varžybose sau palankiu rezultatu užtvėrė Alžyrui kelią į kitą etapą. Visame pasaulyje kilo pasipiktinimo banga, o FIFA po tokio akibrokšto įvedė taisyklę paskutinius grupių mačus rengti vienu metu.

1982 metais Alžyras grupės varžybose 2:1 pranoko Vakarų Vokietiją. Nuo to laiko alžyriečiai planetos pirmenybėse niekada neįveikė Europos rinktinės – trys mačai baigėsi lygiosiomis, keturi – pralaimėjimais.

Kelias. Vokiečiai grupės varžybose 4:0 nepasigailėjo Portugalijos, 2:2 taikiai išsiskyrė su Gana ir 1:0 palaužė JAV. Alžyras 1:2 nusileido belgams, 4:2 sutriuškino Pietų Korėją ir 1:1 sužaidė su Rusija.

Stadionas. Vokietija ir Alžyras rungtyniaus Porto Alegrės stadione, kuris talpina 43 tūkst. sirgalių. Mačui teisėjaus arbitras iš Brazilijos Sandro Meira Ricci.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.