Brazilijoje įsižiebė jaunojo kolumbiečio J. Rodriguezo žvaigždė

Brazilijoje įmušęs 5 įvarčius Jamesas Rodriguezas jau aplenkė Lionelį Messi ir Neymarą. Komandos draugai ir varžovai neslepia susižavėjimo kolumbiečiu, kuris pasaulio čempionate tapo didžiausiu atradimu, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

J.Rodriguezas aštuntfinalyje įmušė du įvarčius į Urugvajaus rinktinės vartus.<br>AP nuotr.
J.Rodriguezas aštuntfinalyje įmušė du įvarčius į Urugvajaus rinktinės vartus.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 1, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 8:45 AM

Jis iki šiol vis dar jaučiasi labiau sutrikęs, kai atsiduria dėmesio centre, negu gavęs kamuolį prieš varžovų gynėjus.

Bet po dviejų įvarčių legendiniame Marakanos stadione per aštuntfinalio mačą su Urugvajumi (2:0) J.Rodriguezui vėl teko atlaikyti žurnalistų atakas mišrioje zonoje.

Besišypsantis 22-ejų kolumbietis nesislėpė nuo televizijos kamerų ir klusniai dalijo trumpus interviu, bet išsamiau kalbėti jis linkęs aikštėje.

Skirtingai nuo Radamelio Falcao, komandos draugo rinktinėje ir „Monaco“ klube, kuriame du kolumbiečiai kartu leidžia savo dienas, J.Rodriguezas dar nespėjo įsijausti į žvaigždės vaidmenį.

Angeliško veido vaikinas dar nesukelia tokios isterijos aplinkiniams, kaip dėl traumos Brazilijoje negalintis rungtyniauti pagrindinis Kolumbijos rinktinės puolėjas.

„Nes Kolumbijoje žvaigždė yra Falcao, o ne jis“, – aiškino ir Carlosas Valderrama, visų laikų garsiausias kolumbietis, vilkėjęs Nr.10 paženklintus „Cafeteros“ (šalies rinktinės pravardė. – Red.) marškinėlius 1985–1998 metais.

Pirmąsyk pasiekė ketvirtfinalį

Bet taip buvo dar prieš 2014 metų pasaulio čempionatą.

Per ketverias rungtynes Brazilijoje J.Rodriguezas jau įmušė 5 įvarčius ir padarė tai, kas nepavyko net auksinei C.Valderramos kartai.

Du Jameso įvarčiai aštuntfinalyje padėjo „Cafeteros“ pirmąsyk istorijoje patekti į pasaulio čempionato ketvirtfinalį.

„Būtent jis diktuoja gerą žaidimo tempą. Jis žino, kada reikia palaikyti kamuolį, kada atakuoti ir surinkti visų mūsų darbo vaisius“, – jaunąjį komandos draugą gyrė Kolumbijos rinktinės kapitonas Mario Yepesas.

Legenda negailėjo liaupsių

Ryškiai suspindusi jaunoji Kolumbijos futbolo viltis žavi ne tik tėvynainius.

Varžovai ir net buvusios pasaulio futbolo žvaigždės jam taip pat negaili komplimentų.

„Mes visą laiką šiame pasaulio čempionate kalbėjome apie Lionelį Messi ir Neymarą, bet štai atsirado visus nustelbti pasiruošęs Jamesas Rodriguezas“, – žavėjosi kolumbiečiu Diego Maradona, Rio de Žaneire vesdamas autorinę televizijos laidą „De Zurda“.

„Aš jį gerai įsidėmėjau, kai jis dar žaidė Argentinoje (2008–2010 m. J.Rodriguezas atstovavo „Banfield“ klubui. – Red.). Jis jau tuomet aikštėje atlikdavo labai retų dalykų, – prisimena Urugvajaus rinktinės treneris Oscaras Tabarezas. – Yra Maradona, Messi, Luisas Suarezas, bet Jamesas irgi priklauso šios klasės žaidėjams. Jis taip pat turi išskirtinę Dievo dovaną.“

Pelnė gražiausią įvartį

Kol urugvajiečiai liejo ašaras, kad prarado L.Suarezą, jaunasis J.Rodriguezas privertė visus pamiršti, jog Kolumbijos rinktinei pasaulio čempionate negali padėti R.Falcao.

Per ketverias rungtynes Brazilijoje jaunasis kolumbietis įmušė tiek pat įvarčių kiek per pirmuosius 22 savo mačus rinktinėje.

J.Rodriguezas tapo pirmuoju futbolininku pasaulio čempionatų istorijoje nuo italo Christiano Vieri pasirodymo 1998-aisiais, kuriam pavyko pasižymėti per ketverias pirmąsias savo rungtynes paeiliui.

„Be jokios abejonės, tai vienas gražiausių šio pasaulio čempionato įvarčių. Negaliu kaltinti savo gynėjų, nes šiuo atveju 100 proc. atsakomybės tenka tiktai įvarčio autoriui“, – po fantastiško J.Rodriguezo smūgio aštuntfinalyje pripažino O.Tabarezas.

Prancūzijos lygoje tylėjo

2013–2014 metų sezoną Prancūzijos pirmenybėse „Monaco“ puolėjas vidutiniškai mušė tik po 0,26 įvarčio per rungtynes (9 įvarčiai per 34 mačus), o Brazilijoje jo vidurkis – 1,25 įvarčio.

Kas nulėmė šią stulbinamą J.Rodriguezo efektyvumo metamorfozę?

„Visi žinojome, kad Jamesas gali atlikti neįtikėtinų dalykų. Todėl mes darome viską, kad jis aikštėje jaustųsi patogiai, – aiškino Kolumbijos rinktinės saugas Carlosas Sanchezas. – Mes dirbame jam, ir jis tuo naudojasi. Jis jaučiasi gerai žaisdamas kartu su labai gerais žaidėjais.“

Kolumbiečiai įsitikinę, kad R.Falcao kelio trauma sutelkė „Cafeteros“, padėdama atsiskleisti kitiems mažiau iki tol žinomiems futbolininkams.

„Daugumai iš mūsų pasaulio čempionatas yra didžiausia gyvenimo svajonė.

Mes stengiamės ja mėgautis kiekviena akimirka, – aiškino C.Sanchezas. – R.Falcao trauma komandai buvo milžiniška netektis. Bet ji suteikė galimybę pasirodyti kitiems žaidėjams. Ir Jamesas dabar pradėjo rašyti savo istoriją.“

Išpirkos kaina dar išaugo

Kai 2013-ųjų vasarą „Monaco“ už J.Rodriguezą sumokėjo 45 mln. eurų išpirką „Porto“ klubui, netrūko skeptikų. Bet Brazilijoje J.Rodriguezas jau įrodė, kad šie pinigai nebuvo išleisti veltui.

„Jis sugeba neįtikėtinai pakelti savo žaidimo lygį. Kiekvienose rungtynėse jis žaidžia vis geriau“, – tvirtino Davidas Ospina, kurį su komandos draugu jau sieja ir giminystės ryšiai.

Jamesas vedė Kolumbijos rinktinės vartininko seserį Danielą, kuri taip pat yra ir šalies tinklinio rinktinės žaidėja.

„Jamesas jau dabar priklauso geriausių pasaulio futbolininkų elitui. Dėl to nėra jokių abejonių. Ir tai jis darkart įrodys per mačą su Brazilija“, – įsitikinęs Faustino Asprilla, buvęs Kolumbijos rinktinės puolėjas.

Kolumbijoje – naujas didvyris

J.Rodriguezas tapo naujuoju Kolumbijos didvyriu.

Po dviejų įvarčių į Urugvajaus vartus pasaulio čempionato aštuntfinalyje „El Espectador“ dienraštis jau pakrikštijo jaunąjį futbolininką „El Libertador“ – išlaisvintoju.

„Jis tapo savo šalies „El Libertador“, nes Kolumbija pasaulio čempionatuose buvo per dažnai užvaldyta“, – rašė žurnalistas Juanas carlosas Salgado.

Būtent J.Rodriguezo nuotrauka papuošė dviejų didžiausių šalies dienraščių pirmąjį puslapį po pergalės prieš Urugvajų.

„Istoriška“, – skelbė „El Tiempo“ antraštė. „Milžiniška“, – kolegoms antrino „El Espectador“.

Kolumbija pirmąsyk pateko į pasaulio čempionato ketvirtfinalį, o su visa šalis pirmąsyk taip aistringai palaiko savo šalies rinktinę, susitapatinusi su futbolininkais. 

J.Rodriguezas žavi tautiečius ne tik savo įvarčiais, bet ir kasdien iš Brazilijos siunčiamomis žinutėmis bei nuotraukomis ir video siužetais.

Nors Kolumbijos rinktinės treneris argentinietis Jose Pekermanas pavertė „Cafeteros“ treniruočių bazę Cotia mieste tikru bunkeriu, jaunasis puolėjas socialiniuose tinkluose nuolat supažindina savo gerbėjus su kasdieniu futbolininkų gyvenimu.

Visos šalies televizijos ir radijo stotys naudojasi šiuo šaltiniu, todėl Jameso populiarumas auga kasdien.

„Kaip vos 22 metų vaikinukas gali taip galvoti ir taip sėkmingai vadovauti komandos žaidimui?“, – stebėjosi „Semana“.

„El Espectador“ draugiškai net apkaltino naująjį šalies numylėtinį už „geltonąją karštinę, kuria dabar susirgo visa šalis“. „Jamesas įrodė, kad Kolumbija nėra tik Falcao, o turi solidžią, veiksmingą ir gerai organizuotą komandą“, – rašė populiariausias šalies dienraštis.

Reklamdaviai taip pat jau suskubo išnaudoti kylančios žvaigždės populiarumą. Nuotaikingas Kolumbijos futbolininkų šokis su J.Rodriguezu priešakyje, kai švenčiamas kiekvienas įvartis, jau tapo garsios vietos alaus rūšies reklama.

„Čia mes nežaidžiame futbolo. Mes šokame futbolą“, – sako kolumbiečiai. („L'Equipe“, LR).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.