Teisėjas Audrius Žuta žino, kodėl arbitrai čempionate puolami

Buvęs futbolininkas Audrius Žuta šiame pasaulio futbolo čempionate palaiko Europos žemyno komandas ir linki joms ilgo kelio turnyre.

Daugiau nuotraukų (1)

Žiedūnė Juškytė

Jul 1, 2014, 6:11 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 8:07 AM

Futbolininko marškinėlius iškeitęs į teisėjo švilpuką, 45 metų vyras mano, jog šįkart čempionato arbitrai kritikuojami ne dėl kompetencijos stokos, o dėl paspartėjusio žaidimo tempo aikštelėje.

– Audriau, koks jums pasirodė šis pasaulio čempionatas?

– Kaip buvęs profesionalus futbolininkas, galiu pasakyti, kad šis pasaulio čempionatas yra neįtikėtinai įdomus. Beveik visos rungtynės labai įdomios. Galima pamatyti labai daug gražios kovos.

– Kas jus iki šiol labiausiai nustebino šiame čempionate?

– Nustebino Kosta Rikos rinktinė, kuri pateko į ketvirtfinalį. Taip pat, žinoma, nustebėjau tituluotų komandų ankstyvą iškritimą. Čempionatas labai nenuspėjamas. Buvo labai mažai rungtynių, kurių rezultatas būtų visiškai aiškus. Ne kartą rungtynės buvo nulemtos paskutinėmis minutėmis. Daug įvarčių buvo įmušta po 80-os rungtynių minutės.

– Šiame čempionate ne viena pasaulio žvaigždė prigeso, o gal įvardytumėte sužibėjusį futbolininką?

– Čempionato atradimas – Jamesas Rodriguezas iš Kolumbijos rinktinės. Tai yra talentas. Jis pelnė įvarčius, kai niekas nesitikėjo.

– Ar šiame čempionate turite mėgstamiausią rinktinę?

– Neturiu konkrečios rinktinės, už kurią galėčiau sirgti, bet tikrai palaikysiu kurią nors komandą iš Europos. Tikiuosi, kad Vokietijos rinktinė nueis toli. Jie žaidžia gražų žaidimą. Paskutinės vokiečių rungtynės (mačas su Alžyro rinktine – Red.) man labiausiai patiko iš visų pasaulio čempionato rungtynių, iki šiol vykusių.

– Teisėjai susilaukė kritikos nuo pat pirmųjų čempionato rungtynių, o kaip jūs įvertintumėte jų darbą?

– Teisėjai šiame čempionate padarė nemažai klaidų. Kai kurių klaidų nepadarytų netgi Lietuvos pirmos lygos teisėjai. Tačiau buvo ir tokių situacijų, kai visas pasaulis peikė teisėjus be reikalo. Buvo keletas rungtynių, pavyzdžiui, Vokietijos ir Portugalijos susitikimas, kai daug kas sakė – čia ne 11 metrų baudinys, o paprastas. Tačiau jie klydo. Veiksmą aikštelėje filmuoja daugybė kamerų. Kažkuri po keleto pakartojimų parodo – vis dėlto tai buvo 11 metrų baudinys. Teisėjai sprendimą priima tik per vieną, geriausiu atveju, per dvi sekundes.

Puikus pavyzdys – Meksikos ir Olandijos rinktinių rungtynės. Pirmo kėlinio pabaigoje teisėjas praleido aiškų 11 metrų baudinį, o paskui 90 minutę pagaliau paskyrė 11 metrų baudinį ir olandai persvėrė rezultatą – 2:1. Visi peikė ir sakė, kad teisėjas buvo neteisus, bet pažiūrėjus pakartojimą, nuomonė gali pasikeisti.

– Ar išskirtumėte teisėją, pasižymėjusį savo abejotinais arba teisingais sprendimais?

– Stengiuosi įsiminti teisėjus, kurie dirba gerai. Pavyzdžiui, Vokietijos ir Alžyro rungtynės buvo sudėtingos, bet teisėjas iš Brazilijos (Sandro Ricci – Red.) darbą atliko ramiai, nesikarščiuodamas.

Kaip europiečiui, man labiausiai patinka Europos teisėjai. Dar Uzbekistano teisėjas Ravshanas Ermatovas daro gerą įspūdį. Jis lengvas, greitas.

– Dėl Nigerijos pralaimėjimo prieš Prancūziją buvo kaltinamas teisėjas iš JAV. Ar jūs šiame mače matėte arbitro klaidų?

– Manau, kad tokie kaltinimai yra silpnesniųjų aiškinimasis dėl pralaimėjimo. Mano nuomone, teisėjas nebuvo lemiamas veiksnys, dėl ko Nigerija nepateko į ketvirtfinalį. Pagrindinė priežastis, kodėl ji pralaimėjo – Prancūzijos rinktinė buvo gerokai stipresnė. Prancūzai tai įrodė ne tik dviem įvarčiais, bet ir puikiais momentais, tačiau jie nebuvo išnaudoti. Nors pirmasis kėlinys vyko apylygiai, tikrai ne teisėjas išvedė Prancūziją į ketvirtfinalį.

– Ar šiame čempionate teisėjai sulaukia daugiau kritikos nei įprastai?

– Manau, kad šiame čempionate teisėjai gauna kritikos ne dėl to, kad jie blogai pasiruošę, o todėl, kad futbolas tapo labai greitas. Teisingai užfiksuoti visus momentus nėra lengva. Visi esame gudrūs, kai žiūrime vaizdo įrašą. Tiesiogiai žiūrime rungtynes – atrodo, lyg ir teisingai teisėjas nusprendė, tačiau kamera, filmuodama iš kito kampo, parodo, kad teisėjas buvo neteisus. Teisėjas turi tik vieną akimirką apsisprendimui.

– Kokios jūsų prognozės finaliniam čempionato ketvertui?

– Manau, kai tarpusavyje žais Vokietija ir Prancūzija, vokiečiai turėtų parodyti savo charakterį ir patekti į pusfinalį. Brazilijos rinktinė labai sunkiai, bet vis dėlto turėtų būti tarp keturių geriausių pasaulio komandų. Taip pat Olandijos futbolininkai turi potencialo eiti toliau. Ir Argentinos rinktinė turėtų patekti į finalinį ketvertą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.