Prieš mūšius Brazilijoje Lionelis Messi specialiai taupė jėgas?

2013-ųjų pabaigoje traumą patyręs Lionelis Messi Brazilijoje yra pavydėtinos sportinės formos. Argentinietis laiku išsilaižė žaizdas, nes šiam pasaulio čempionatui ruošėsi pagal unikalią programą.

L.Messi žiba pasaulio čempionate.<br>AP nuotr.
L.Messi žiba pasaulio čempionate.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 3, 2014, 10:44 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:56 AM

L.Messi Brazilijoje vėl žavi savo talento gerbėjus.

Jau pasaulio čempionato grupės varžybose Argentinos rinktinės kapitonas įmušė 4 įvarčius ir akimirksniu nutildė kalbas apie sumenkusias jo galimybes.

Per aštuntfinalį su Šveicarija (1:0) L.Messi jau per pratęsimą atliko rezultatyvų perdavimą ir vėl buvo išrinktas geriausiu šio mačo žaidėju.

„Mes kentėjome visą mačą, bet privalai patikrinti save ir tokiomis akimirkomis. Buvo sunku, bet mes žinojome, kad visą pasaulio čempionatą nebus lengva. Žengiame teisingu keliu ir svarbiausia, kad patekome į ketvirtfinalį, – po išvargtos pergalės prieš šveicarus aiškino L.Messi.

– Buvau nervingas, nes mums ilgai nepavyko įmušti įvarčio, o bet kuri klaida  galėjo išmesti iš turnyro. Nenorėjome sulaukti 11 m baudinių serijos, ir stengėmės laimėti iki pratęsimo pabaigos.

Per tą epizodą, kai įmušėme įvartį, iš pradžių norėjau smūgiuoti pats. Bet  pamačiau Angelį Di Maria,  perdaviau jam kamuolį, ir mums pagaliau pavyko.

Sėkmė buvo mūsų pusėje, ir dabar reikia ja pasimėgauti“.

Trauma leido pailsėti

Brazilijoje L.Messi vėl primena tą stebukladarį, kuris keturiskart paeiliui buvo renkamas geriausiu pasaulio futbolininku.

Vargu ar varžovai tikėjosi, jog 27-erių argentinietis po prasto sezono su „Barcelona“ dabar bus tokios pavydėtinos sportinės formos.

2013 m. lapkričio 10-ąją per Ispanijos lygos mačą su Sevilijos „Real Betis“ L.Messi patyrė skausmingą kairės šlaunies traumą ir buvo priverstas du mėnesius praleisti už aikštės ribų.

Pulga (išvertus iš ispanų k. – blusa) pravardžiuojamas 169 cm ūgio futbolininkas idealiai pasinaudojo šiuo priverstiniu poilsiu. Žvaigždės gydytojai sudarė specialią programą, kuri leido jam pasiekti sportinės formos viršūnę būtent pasaulio pirmenybėms.

Grįžo gydytis į tėvynę

Gavęs „Barcelona“ vadovų leidimą L.Messi po traumos grįžo į tėvynę. Pirmosiomis atostogų dienomis jis kartu su šeima ilsėjosi gimtajame Rosarijaus mieste, o po to ėmė intensyviai dirbti Argentinos rinktinės treniruočių centre Eseisoje.

Kasdien L.Messi lydėjo nemenka palyda – gydytojas, du fizinio rengimo treneriai ir masažuotojas. Iš pradžių jie ledu šaldė pažeistą šlaunį, kad plyšusios raumens skaidulos greičiau susitrauktų, vėliau gydė ir ultragarsu, ir diatermija (elektroterapija ir masažais).

Futbolininkas laikėsi griežtos dietos valgydamas tik vaisius ir daržoves ir netrukus jau galėjo pradėti bėgioti.

Pasak argentiniečių žurnalistų, L.Messi intensyviai dirbdavo po 58 valandas per savaitę. Ezeizos treniruočių centre kiekvieną dieną jis praleisdavo po 10,5 valandos, o šeštadienio rytą – dar po 5 valandas.

Bėgiojo daug mažiau

Sausio 8-ąją L.Messi grįžo į aikštę per Ispanijos taurės mačą su „Getafe“ (4:0). Nors per tris mėnesius „Barcelona“ puolėjas įmušė 25 įvarčius, visose rungtynėse po traumos jis atrodė kur kas pasyvesnis.

Per Čempionų lygos ketvirtfinalio atsakomąją dvikovą su Madrido „Atletico“ (0:1) L.Messi nubėgo vos 6,8 km ir pagal šį rodiklį buvo pats prasčiausias tarp visų aikštės žaidėjų.

Čempionų lygos skaičiai nedviprasmiškai patvirtino, jog „Barcelona“ lyderis šį sezoną buvo linkęs pataupyti savo jėgas.

Pasak UEFA, L.Messi vidutiniškai per mačą nubėgdavo 8 km. Mažiau už jį Europos turnyre nuvargo vienintelis kitas „Barcelona“ futbolininkas Javieras Mascherano – lyg tyčia, dar vienas Argentinos rinktinės lyderis.

Išliejo mažiau prakaito

Čempionų lygoje šiemet L.Messi akivaizdžiai išliejo daug mažiau prakaito už kitų komandų žvaigždes.

Olandas Arjenas Robbenas, vokietis Mesutas Ozilas ar prancūzas Franckas Ribery per mačą nubėgdavo 11, o portugalas Cristiano Ronaldo ar Ispanijos pilietybę gavęs brazilas Diego Costa – 9,9 km.

Pastarąjį sezoną „Barcelona“ lyderį aplenkė net keturiasdešimtmetį jau perkopęs „Manchester United“ veteranas Raynas Giggsas, kuris vidutiniškai per mačą nubėgdavo 10,9 km.

Mažiau įsitraukęs į komandos žaidimą L.Messi dar niekuomet per pastaruosius šešis sezonus nebuvo taip retai lietęs kamuolį (vidutiniškai po 70,7 karto per rungtynes sudėjus Ispanijos čempionato ir Čempionų lygos mačus, nors 2011–2012 m. sezoną liesdavo po 93 kartus).

Šį sezoną argentinietis žaidė tik 38 mačus (3134 min.) – 10 mačų (1124 min.) mažiau negu prieš dvejus metus. Dar niekuomet per karjerą jis nebuvo taip dažnai keičiamas rungtynių metu (5 kartus) ir aikštėje praleido beveik 19 valandų mažiau už įprastą jam normą.

Akivaizdu, kad klubų sezoną su „Barcelona“ šiemet L.Messi baigė daug žvalesnis už varžovus. Ir tokiam staigiam futbolininkui Brazilijos karštyje tai dabar yra milžiniškas privalumas. („L’Equipe“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.