Vokietijos rinktinės kapitonas: „Subrendome tapti čempionais“

Philippas Lahmas Brazilijoje kupinas pasitikėjimo komandos draugais. Bet į ketvirtfinalį vėl patekęs Vokietijos rinktinės kapitonas neslepia, jog jo karta turi paskutinę galimybę tapti čempione.

Pasaulio čempionate Vokietijos rinktinės kapitonas Ph.Lahmas pirmąsyk žaidžia ne gynėjo, o saugo pozicijoje.<br>AP nuotr.
Pasaulio čempionate Vokietijos rinktinės kapitonas Ph.Lahmas pirmąsyk žaidžia ne gynėjo, o saugo pozicijoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 4, 2014, 12:08 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:00 AM

Jo profesija turėtų būti išminuotojas.

Po kiekvienų pasaulio čempionato rungtynių Ph.Lahmas atsakinėja į klausimus, demonstruodamas pavydėtiną ramybę ir minčių nuoseklumą. Net jeigu tema – karšta ar delikati, jis savo šypsena pirmiausiai pasistengia nuginkluoti pašnekovą.

Ir aikštėje, ir už jos ribų – 30-metis futbolininkas yra kertinė Vokietijos rinktinės figūra.

Nors „Nationalmannschft“ Brazilijoje kol kas dar neparodė visos galios, o į ketvirtfinalį pateko tik per pridėtą laiką palaužusi (2:1) Alžyro rinktinę, Ph.Lahmas kupinas pasitikėjimo komandos draugais ir nori, kad visi apie tai žinotų.

– Philippe'ai, Brazilijoje tikriausiai turite jau paskutinę galimybę tapti pasaulio čempionu. Ar dėl to jaučiate ypatingą spaudimą? – Vokietijos rinktinės kapitono klausė „L'Equipe“ žurnalistai.

– Ne, nieko ypatingo, nors puikiai suprantu, jog galbūt paskutinį kartą per karjerą žaidžiu pasaulio pirmenybėse.

Dabar tikrai esu atsipalaidavęs. Spaudimas visuomet yra, bet Brazilijoje jis tikrai nėra didesnis už įprastą kituose turnyruose.

– Ko iki šiol pritrūkdavo Jūsų kartai, kad pasaulio čempionate laimėtumėte titulą?

– 2006-aisiais buvo daug geresnių komandų už mus. Pavyzdžiui, Italija ir taktiškai, ir savo patirtimi buvo visa galva pranašesnė.

2010-aisiais mes turėjome dar labai labai jauną komandą. Mes pasiekėme tikrai neįtikėtinai daug, kai įveikėme Angliją (4:1 aštutnfinalyje) ir Argentiną (4:0 ketvirtfinalyje).

Po to mums teko žaisti su Ispanija (0:1), kuri buvo geriausia čempionato komanda. Esu įsitikinęs, kad tuomet mes dar nebuvome tiek pažengę nei savo patirtimi, nei taktiniu išprusimu kaip dabar. Dar neturėjome 23 tokios kokybės kaip dabar žaidėjų.

– Kuo taktiškai patobulėjo rinktinė?

– Mes turime daug daugiau žaidimo variantų ir aikštėje esame daug lankstesni.

Šį brandumą lėmė žaidėjų sukaupta patirtis: dauguma žaidžia užsienyje ir dalyvauja Čempionų lygos varžybose. Miuncheno „Bayern“ dirba treneriai, reikalaujantys labai daug taktinio išprusimo.

2006-aisiais mes visus savo mačus žaidėme tuo pačiu vienodu stiliumi.

Brazilijoje jau įrodėme, kad galime už varžovus ilgiau kontroliuoti kamuolį, kaip pavyzdžiui buvo per rungtynes su Portugalija (4:0). Ir mes visuomet toliau sugebame sėkmingai kontraatakuoti.

Tai milžiniškas privalumas sugebėti žaisti šiais dviem stiliais, bes nevisuomet gali vien atakuoti. Ypač tokiomis klimato sąlygomos kaip čia, Brazilijoje.

– Ar jums svarbu žaisti patrauklų akiai futbolą?

– Man malonu, kad mūsų žaidimas patinka žiūrovams, bet svarbiausia yra laimėti.

– Ar esate patenkintas, kaip rinktinė atrodė per keturis pirmuosius mačus?

– Visų pirma, mes buvome pirmi grupėje, kuri tikrai nebuvo lengva. Juolab kad kai kurie kiti favoritai jau po pirmojo etapo pasitraukė iš turnyro.

Po mačo su Gana (2:2) mes tikrai patobulinome savo žaidimą ginantis ir vieningai dirbdami kaip komanda visas 90 minučių. Mes kontroliavome rungtynes visą laiką, nors dar pritrūko tikslumo, atliekant paskutinį perdavimą ar paskutinį spurtą.

Tai detalės, kurias dar privalome geriau suderinti kartu.

– Jūs džiaugiatės žaidėjų kokybe, tačiau Vokietijoje iki šiol nerimsta diskusijos, kodėl ši rinktinė neturi antro tikro centro puolėjo be Miroslavo Kloses, o dabartinių komandos gynėjų lygis taip pat kelia kitiems abejonių....

– (Kategoriškai) Tai nepamatuota kritika! Rinktinė yra puikiai sukomplektuota visose pozicijose.

Mes, be jokios abejonės, turime patį geriausią pasaulyje vartininką (Manuelį Neuerį) ir vidurio gynėjus, kurie žaidžia tokiuose elitiniuose klubuose kaip „Arsenal“, Dortmundo „Borussia“ ar Miuncehno „Bayern“.

Nuo vartininko iki puolėjo rinktinė turi tik elitinio lygio žaidėjus.

– Ar prieš dvejus metus galėjote įsivaizduoti, kad šiame pasaulio čempionate žaisite vidurio saugu?

– Ne, tikrai tuomet buvau toli nuo tokių minčių (juokiasi).

Reikia padėkoti tam, kuris įžvelgė, kad galiu taip žaisti ir turėjo drąsos mane išbandyti šioje pozicijoje. Šis asmuo – tai Pepas Guardiola (Miuncheno „Bayern“ treneris, kuris šį sezoną pareiškė, jog per karjerą dar nebuvo sutikęs tokio taktiškai brandaus žaidėjo kaip Ph.Lahmas – Red.).

Dešimt metų žaidžiau gynėju, todėl visuomet pravartu pakeisti po tiek laiko savo senus įpročius. Per karjerą sukaupęs tiek patirties šioje pozicijoje tikrai galiu daug padėti savo komandai.

– Tai pozicija, kuri reikalauja būti labai inteligentišku ir protingu...

– (juokiasi) Tokiu visuomet aikštėje reikia būti (!). Bet tikriausiai šioje pozicijoje – ypač.

– Vokietijoje iki šiol nuolat prikaišiojama, kad dabartinei rinktinės žaidėjų kartai trūksta nugalėtojų mentaliteto. Kaip atsakytumėte į tokius priekaištus?

(Kategoriškai). Kad nė viena komanda Vokietijoje dar nėra laimėjusi trijų titulų kaip „Bayern“, per vieną sezoną triumfavęs šalies čempionate, šalies taurės turnyre ir Čempionų lygoje.

Ir Miuncheno klubas tai padarė, turėdamas tokius žaidėjus kaip Schweinsteigeris, Boatengas, Kroosas, Neueris, Lahmas...

Norint laimėti Čempionų lygą, būtinas nugalėtojo mentalitetas.

– Kodėl dabartinė rinktinė Vokietijoje sukelia tiek skepticizmo? Ar radote sau atsakymą?

– (Šypsosi). Manau, kad mūsų rinktine už šalies ribų pasitikima daug labiau negu pačioje Vokietijoje.

Vokiečiai visuomet buvo šiek tiek pesimistai.

Brazilijoje žaidžia labai gerų komandų, bet aš nuoširdžiai tikiu, kad mes galime turėti labai sėkmingą pasaulio čempionatą.

– Anksčiau Jūs net kalbėjote, kad Brazilijoje nėra geresnės rinktinės už jūsų...

– Ne, aš taip tikrai nesakiau. Tuomet aš tik norėjau vokiečių paklausti, kokios rinktinės jiems atrodo geresnės už mūsų?

Mes priklausome favoritų grupei ir esu įsitikinęs, jog turime viską, kad nukeliautume iki finalo. 100 procentų pasitikiu šia komanda.

– Dabartiniai žaidėjai ypač džiaugiasi rinktinės vidaus atmosfera. Ji tikrai geresnė negu 2012-aisiais?

– Taip, nes dabar kiekvienas puikiai žino savo vaidmenį. Visi žino, kad bus reikalingi, nepriklausomai nuo to, ar pradės rungtynes, ar ne.

Ruošdamiesi čempionatui mes radome puikiai pusiausvyrą, kuri liko iki šiol. Visi mato, kiek mums dabar padeda atsarginiai, kaip mes kartu džiaugiamės įvarčiais.

Mane persekioja labai gera nuojauta, kad mums pasiseks. („L'Equipe“, LR).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.