Medikui spyręs Javieras Mascherano – be raiščio, bet kapitonas

Kas Argentinos rinktinėje yra svarbiausias? Ne, tai ne Lionelis Messi. Vidurio saugo Javiero Mascherano balsas persirengimo kambaryje skamba skardžiau nei keturiskart geriausio pasaulio futbolininko.

J.Mascherano po incidento prarado kapitono raištį, bet jo žodis rūbinėje lemiamas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Mascherano po incidento prarado kapitono raištį, bet jo žodis rūbinėje lemiamas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 9, 2014, 8:02 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:45 AM

2011 metai, Amerikos pirmenybės. Argentinos futbolininkas J.Mascherano perdavė kapitono raištį L.Messi, kai buvo pašalintas iš aikštės per ketvirtfinalio rungtynes su Urugvajumi.

Argentina pralaimėjo 11 metrų baudinių serijoje ir turėjo pasitraukti iš turnyro, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“. 

Nuo tada L.Messi eina kapitono pareigas Argentinos rinktinėje, bet J.Mascherano balsas lieka svarbiausias drabužinėje.

Aikštėje – lyg treneris

„Jefecito“ (išvertus iš ispanų k. – mažasis bosas) vadinamas 171 cm ūgio atraminis saugas uždegė rinktinę geriausiam pasaulio čempionatui nuo 1990 metų.

„Argentina jau seniai nebuvo nukeliavusi taip toli, – prieš pusfinalio rungtynes su Olandija sakė J.Mascherano. – Tokių galimybių pasitaiko nedažnai, negalime jų švaistyti.“

Treneris Alejandro Sabella nusprendė paskirti L.Messi nuolatiniu kapitonu, kai ėmė treniruoti komandą po nesėkmingų Pietų Amerikos pirmenybių Argentinoje.

J.Mascherano, ryšėjęs kapitono raištį nuo 2008 metų, užleido savo pareigas be triukšmo – taip jis žaidžia ir aikštėje.

Atkaklus ir kietas kovotojas aikštės viduryje J.Mascherano lieka L.Messi ir kitiems atakuojantiesiems Argentinos futbolininkams už nugaros, kai jie skuba į puolimą. Jis stengiasi kaip įmanoma dažniau perduoti kamuolį L.Messi.

Barselonos klube pastarąjį sezoną J.Mascherano dažniausiai tekdavo žaisti gynybos grandyje, bet Argentinos rinktinėje jis vėl užima atraminio saugo poziciją, kur jo greitis ir sugebėjimas laimėti mikrodvikovas reiškia labai daug.

„Tai, ką daro J.Mascherano, yra neįtikėtina. Jis yra komandos pamatas, faktiškai treneris aikštėje“, – sakė buvęs Argentinos rinktinės puolėjas Claudio Caniggia.

Temperamentas kiša koją

J.Mascherano stropus darbas ginant erdves prieš gynybos liniją daug prisidėjo prie to, kad belgų atakos strigo per ketvirtfinalio rungtynes su Argentina.

„Manau, svarbiausia yra protas, – sakė argentinietis. – Šiame etape žaidžiama su širdimi ir siela, bet nieko nepasieksi, jei nebūsi sumanus taktiškai.“

Nepaisant išmintingų kalbų, J.Mascherano turi įprotį prarasti galvą svarbiausiais momentais, kaip kad atsitiko 2011 metais Pietų Amerikos pirmenybėse.

Žaisdamas „Liverpool“ klube jis buvo daugiausia kartų baustas Anglijos lygos žaidėjas 2009–2010 m. sezoną.

Jo impulsyvumas prasiveržė ir pernai: pasaulio čempionato atrankos varžybose su Ekvadoru spyrė medikų vežimėlio vairuotojui, kai buvo vežamas iš aikštės. Už spyrį argentiniečiui buvo parodyta raudonoji kortelė.

Bet Brazilijoje J.Mascherano kontroliuoja savo temperamentą ir dar nenubaustas jokia kortele.

Nori atsikratyti nesėkmių

30-mečio argentiniečio troškimas su savo šalies komanda pasiekti ką nors didinga šiame turnyre yra labai ryškus.

Kol dauguma žaidėjų kalba apie tai, kad atėjo laikas nutraukti pergalių sausrą tarptautinėje arenoje, J.Mascherano rėžia iš širdies. Būdamas vienintelis futbolininkas pasaulyje, kuris laimėjo du olimpinius aukso medalius – 2004 ir 2008 m., jis yra patyręs ir skaudžių nesėkmių.

Tarp jų – du pralaimėjimus Pietų Amerikos pirmenybių finale amžinai priešei Brazilijai, taip pat sutriuškinimą 0:4 mače su Vokietija 2010-ųjų pasaulio čempionato ketvirtfinalyje.

Argentinos spaudoje buvo rašoma, kad J.Mascherano bandė pakelti komandos kovinę dvasią, prieš rungtynes su Belgija sakydamas: „Jau pavargau valgyti mėšlą.“

Prieš pusfinalį perklaustas, ar tai yra tiesa, J.Mascherano nusijuokė, bet nedavė aiškaus atsakymo.

„Nežinau, kur tai išgirdote, – sakė jis. – Bet turėtumėte suprasti, kad tai, kas yra asmeniška, tegul ir lieka asmeniška.“ („The Guardian“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.