Brazilą Adi stebint televizorių Lietuvoje apniko liūdesys

Vilniaus „Žalgirio“ futbolo klubo naujasis puolėjas iš Brazilijos tikėjosi linksmesnės savo pirmosios savaitės Lietuvoje. Su „Žalgirio“ komanda sutartį pasirašęs 28 metų Adi komentuodamas pasaulio čempionatą dienraščiui „Lietuvos rytas" sakė, kad jo tėvynainiams labiausiai trūko tarpusavio supratimo.

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Jul 12, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:07 AM

Adi Rocha Sobrinho Filho, arba tiesiog Adi, pasaulio čempionato pradžią stebėjo Brazilijoje.

Puolėjas kartu su 200 milijonų tautiečių džiaugėsi sėkmingai įveiktu grupės etapu ir dėkojo Fortūnai, kuri lydėjo Brazilijos rinktinę per aštuntfinalio mačą su Čile.

Pasirašęs sutartį su „Žalgiriu“ jis prisidėjo prie Vilniaus komandos treniruočių stovykloje Lenkijoje, kur matė, kaip brazilai 2:1 įveikė Kolumbiją ir iškopė į pusfinalį.

Tačiau antradienio vakaras Vilniuje, kur jis namie per televizorių stebėjo, kaip jo tautiečius 7:1 subombardavo vokiečiai, buvo labai bjaurus.

Bendraklubiai traukė per dantį

Nelinksmas išaušo ir kitos dienos rytas. Adi teko atlaikyti naujųjų komandos draugų pašaipas dėl didžiausio rinktinės košmaro per pasaulio pirmenybių istoriją.

Karjerą Europoje prieš dešimtmetį Austrijos ir Vokietijos klubuose pradėjęs, vėliau Rumunijoje ir Japonijoje rungtyniavęs Adi šneka vokiškai, bet iš to mažai naudos „Žalgirio“ komandoje.

Adi silpnai gaudosi angliškai, o Vilniaus klube geriausiai susikalba su treneriu iš Lenkijos Mareku Zubu – jis moka ispaniškai.

Bet nereikėjo vertėjo, kad legionierius iš Brazilijos suprastų, apie ką juokauja žalgiriečiai po Brazilijos ir Vokietijos rungtynių.

„Iš pradžių aš labai nervinausi, nes komandos draugai aštriai traukė per dantį“, – pripažino Adi.

Puolėjas pateisino puolėjus

Per televizorių stebėdamas tautiečių žaidimą Adi svarstė, kas buvo ne taip.

„Daug kas kalbėjo, kad čempionatui pasirinkti futbolininkai labai tinka vienas prie kito aikštėje. Bet pasirodė, kad taip nėra, – kalbėjo „Žalgirio“ brazilas. – Rinktinei trūko tinkamos „chemijos“.

Būdamas puolėjas jis nesmerkė toje pačioje pozicijoje žaidžiančių Fredo, Hulko ir Jo, kurie per šešis mačus sugebėjo kartu pelnyti vos vieną įvartį.

„Puolėjams, ypač Fredui, trūko progų atakuojant. Konfederacijų taurės varžybose pernai, kai brazilai laimėjo turnyrą, buvo kitaip. Šiame čempionate kamuolys per retai pasiekdavo puolėjus. Negali pasakyti, kad puolėjai žaidė gerai ar blogai. Tiesiog taip susiklostė situacija“, – sakė Adi.

Jis mano, kad jei pusfinalyje Brazilija būtų turėjusi Neymarą (trauma) ir Thiago Silvą (geltonosios kortelės), rezultatas būtų buvęs kitoks.

„Brazilija būtų laimėjusi“, – įsitikinęs Adi.

Šalies laukia problemos

Pasaulio čempionatas Brazilijai labiausiai įsimins dėl nelemto pralaimėjimo vokiečiams.

„Visi liūdi. Kitų emocijų nėra. Tik liūdesys“, – artimųjų ir draugų nuotaikas Brazilijoje trumpai ir aiškiai apibūdino Adi.

Brazilijos futbolininkai šiame čempionate pelnė vienuolika įvarčių – tiek pat, kiek šalis išleido milijardų dolerių stadionams ir infrastruktūrai. Turnyro metu dauguma miestų rungtynių dienas buvo paskelbę šventinėmis, bet karnavalas greitai baigsis.

„Brazilijos laukia didelės problemos, – tvirtino Adi. – Nėra būdų visa tai pelningai panaudoti po čempionato. Stadionui Amazonėje buvo išleisti milijardai, nors ten nėra aukščiausiojoje lygoje žaidžiančios komandos. Ką dabar daryti su tuo stadionu?“

Linki pergalės Vokietijai

Viskas būtų dar blogiau, jeigu pasaulio čempionatą laimėtų Argentina. Šios šalies ekonomika praėjusiame šimtmetyje vystėsi sparčiau, futbolas į ją atkeliavo anksčiau.

Nors Brazilija pirmiau tapo pasaulio čempione (1958 metais) ir kol kas turi trimis titulais daugiau, šių šalių tarpusavio lenktynės visada buvo aršios.

Kas laimėjo dažniau per maždaug šimtą tarpusavio mačų, priklauso nuo tų, kurie skaičiuoja. Kas geriausias pasaulyje – Pele ar Diego Maradona – irgi amžinas ginčas.

Todėl Adi nutraukia klausimą apie tai, kas būtų, jei Argentina laimėtų finalą Brazilijoje, ir pareiškia: „Vokietija laimės. 3:1.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.