Pažeminta Brazilija ieško naujo gelbėtojo

Pasaulio čempionate sugniuždyti brazilai ryžosi permainoms. Po gėdingiausios savaitės per visą Brazilijos futbolo istoriją pagaliau atleistas rinktinės treneris, o šalis jau ieško jo įpėdinio,  rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Sirgalius laiko kartono atplaišą, ant kurios užrašyta: „Mums gėda. Turėtum pasitraukti.“<br>AP nuotr.
Sirgalius laiko kartono atplaišą, ant kurios užrašyta: „Mums gėda. Turėtum pasitraukti.“<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 16, 2014, 1:15 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 10:51 PM

Luizas Felipe Scolari iki paskutinės akimirkos buvo įsikibęs savo kėdės.

Dar šeštadienį, kai per rungtynes dėl trečiosios vietos Olandijos futbolininkai pasaulio futbolo čempionato šeimininkams skėlė dar vieną skambų antausį (3:0), Brazilijos rinktinės treneris pats nepaskelbė apie neišvengiamą savo atsistatydinimą.

„Viską nuspręs mūsų federacijos prezidentas. Aš parašysiu raportą, o jis priims sprendimą“, – teigė L.F.Scolari. Felipao pravardžiuojamas 65-erių treneris savo likimą atidavė į Jose Marios Marino rankas, bet jį ilgai rėmęs Brazilijos futbolo federacijos (CBF) prezidentas galiausiai neatlaikė kasdien vis didėjančio visuomenės spaudimo.

Pirmadienį CBF oficialiai paskelbė, kad L.F.Scolari pasitraukia iš Brazilijos rinktinės.

Kartu su juo komandą paliko ir dabartinis rinktinės techninis direktorius Carlosas Alberto Parreira, kuris dar 1994-aisiais buvo nuvedęs Brazilijos rinktinę į pasaulio čempionato viršūnę.

„Felipao ir jo štabas nusipelno mūsų pagarbos ir dėkingumo. Jie daug prisidėjo, kad „Selecao“ (taip Brazilijoje vadinama šalies rinktinė. – Red.) vėl atgautų Brazilijos tautos meilę, nors mums ir nepavyko namuose pasiekti svarbiausio tikslo – laimėti titulo“, – teigiama CBF pareiškime.

Trenerį nušvilpė sirgaliai

2012-ųjų lapkritį perėmęs futbolo rinktinės vairą L.F.Scolari drąsiai žarstė pažadus, kad „Selecao“ marškinėlius papuoš šeštoji žvaigždė.

Tačiau 2002-ųjų pasaulio čempionate su Brazilijos rinktine jau triumfavęs Felipao šįkart namuose buvo priverstas išgyventi dar neregėtą pažeminimą.

Pusfinalyje brazilai 1:7 nusileido Vokietijos rinktinei, patirdami gėdingiausią pralaimėjimą per šimtametę Brazilijos futbolo istoriją.

Nors CBF vadovai viešai palaikė trenerį net po „žudynėmis Belo Orizontėje“ praminto mačo su būsimais pasaulio čempionais, dar vienas olandiškas smūgis galutinai nuvylė brazilus.

L.F.Scolari kartu su trenerio numylėtiniu puolėju Fredu buvo vieninteliai, kuriuos per mačą dėl trečiosios vietos nušvilpė Brazilijos miesto stadione susirinkę „Selecao“ gerbėjai.

Felipao viešai atsiprašė tautiečių už šokiruojančius pralaimėjimus namuose ir pripažino, kad jie „amžinai nebus pamiršti“.

„Bet nemanau, kad visą mūsų nuveiktą darbą reikėtų vertinti tik pagal šiuos katastrofiškus rezultatus. Esu įsitikinęs, kad dirbome gerai“, – po pralaimėjimo olandams gynėsi L.F.Scolari.

Jo vadovaujama rinktinė per 29 mačus laimėjo 19 rungtynių, 6 kartus sužaidė lygiosiomis ir keturis kartus pralaimėjo. Pernai Felipao auklėtiniai iškovojo FIFA Konfederacijų taurę, o 2014-ųjų pasaulio čempionate laimėjo 3 mačus, du kartus sužaidė lygiosiomis ir du kartus pralaimėjo.

Rėmėsi tik Neymaru

Kažkada populiarus treneris dabar tapo pagrindiniu atpirkimo ožiu.

L.F.Scolari visas savo viltis pasaulio čempionate siejo su puolėju Neymaru, tačiau jaunoji futbolo žvaigždė ketvirtfinalyje patyrė nugaros traumą ir negalėjo žaisti lemiamų rungtynių.

Nors Felipao sugrįžo į rinktinę dar gaubiamas 2002-aisiais iškovoto titulo šlovės, daugelis jo kritikų jau seniai teigė, kad CBF padarė klaidą pasirinkdama „pasenusį trenerį iš praeities“.

Taktiškai skurdus „Selecao“ žaidimas pirmenybėse tik sustiprino tokias abejones. Kuveite, Uzbekistane ir Japonijoje per karjerą dirbęs 65-erių brazilas nepritapo Londono „Chelsea“ klube, o dar 2012-ųjų rugsėjį buvo atleistas iš „Palmeiras“ ekipos, kuri iškrito iš Brazilijos lygos.

Favoritas – brazilas Tite

Kas taps naujuoju Brazilijos rinktinės treneriu?

Ar savo konservatyvumu garsėjanti CBF vėl patikės „Selecao“ vairą vietos specialistui, ar brazilai pagaliau ieškos garsaus užsienio trenerio?

Kol kas pagrindiniu pretendentu tapti L.F.Scolari įpėdiniu vadinamas brazilas Tite. 53 metų treneris šiuo metu yra laisvas, o jo anksčiau vadovauta „Corinthians“ komanda 2012-aisiais triumfavo ir „Libertadores“ taurės, ir pasaulio klubų čempionato turnyruose.

Kaip ir 2010-aisiais, kai iš rinktinės pasitraukė Dunga, tarp pretendentų vėl minimas ir Muricy Ramalho.

58 metų brazilas ne tik keturiskart tapo šalies čempionu – dabar jis treniruoja San Paulo klubą, kurio oficialus konsultantas yra CBF prezidentas.

Iš užsieniečių daugiausia fantazijų Brazilijos žiniasklaidai sukelia Jose Mourinho. Brazilai jau svajoja, kad Londono „Chelsea“ treneris iš Portugalijos galėtų perimti „Selecao“ vairą 2016-aisiais, likus 2 metams iki 2018-ųjų pasaulio pirmenybių Rusijoje.

Vietos žiniasklaidoje taip pat minimos ir Miuncheno „Bayern“ trenerio katalono Pepo Guardiolos ir Čilės rinktinės trenerio argentiniečio Jorge Sampaoli pavardės. Solidus „Folha“ dienraštis vakar paskelbė, kad į rinktinę gali grįžti ir Leonardo.

„Milan“ treniravęs 44-erių brazilas pastaruoju metu (2011–2013 m.) dirbo „Paris Saint Germain“ klubo sporto direktoriumi, o rinktinėje, pasitraukus C.A.Parreirai, gali eiti įtakingas techninio koordinatoriaus pareigas.

Padėjęs Paryžiaus komandai įsiveržti į Europos klubų elitą Leo pasiruošęs dar vienam iššūkiui – reformuoti Brazilijos futbolą, kuris pasaulio pirmenybėse prarado savo spindesį.

2015 metų „Copa America“ turnyre Brazilijos rinktinė turės parodyti kitą veidą, nors šiemet jos dar laukia serija kontrolinių mačų su Kolumbija, Ekvadoru, Argentina ir Turkija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.