Po mūšių Brazilijoje – geriausio futbolininko rinkimų intrigos

Ar pasaulio čempionais tapusiems Vokietijos futbolininkams pavyks dar kartą įveikti Lionelį Messi ir Cristiano Ronaldo? Tai paaiškės rugpjūtį, kai UEFA paskelbs, kam atiteko geriausiam 2013-2014 m. sezono Europos žaidėjui skirtas prizas.

Vokietijos rinktinės vartininkas M.Neueris ir Argentinos rinktinės kapitonas L.Messi pateko tarp dešimties kandidatų, kurie varžysis dėl geriausio 2013-2014 m. Europos futbolininko vardo.<br>AP nuotr.
Vokietijos rinktinės vartininkas M.Neueris ir Argentinos rinktinės kapitonas L.Messi pateko tarp dešimties kandidatų, kurie varžysis dėl geriausio 2013-2014 m. Europos futbolininko vardo.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis

Jul 18, 2014, 2:46 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 9:31 PM

Po mūšių Brazilijoje geriausi pasaulio futbolininkai pradėjo naują nematomą kovą.

Europos futbolo asociacijų sąjunga (UEFA) paskelbė dešimt kandidatų, kurie toliau varžysis dėl geriausiam 2013-2014 m. Europos žaidėjui skirto prizo.

Sudaryti šį sąrašą padėjo ir „Lietuvos rytas“, gavęs išskirtinį UEFA ir „European Sports Media“ (ESM) asociacijos kvietimą atstovauti Lietuvai prestižiniuose rinkimuose.

Dešimtuke yra ne tik trys naujieji pasaulio čempionai: Manuelis Neueris, Thomas Mulleris ir Philippas Lahmas, su Vokietijos rinktine triumfavę Brazilijoje, bet ir geriausiu 2014-ųjų pasaulio pirmenynių žaidėju išrinktas argentinietis Lionelis Messi ar Čempionų lygą su Madrido „Real“ laimėjęs portugalas Cristiano Ronaldo.

Į elitinį geriausių sezono žaidėjų sąrašą taip pat pateko dar vienas Čempionų lygos nugalėtojas argentinietis Angelis di Maria, pasaulio čempionate daugiausiai įvarčių įmušęs kolumbietis Jamesas Rodriguezas, Brazilijoje spindėjęs olandas Arjenas Robbenas, geriausiu „Premier“ lygos žaidėju išrinktas urugvajietis Luisas Suarezas ir Ispanijos čempionu su Madrido „Atletico“ tapęs natūralizuotas brazilas Diego Costa.

Kuriam futbolininkui atiteks prestižinis prizas paaiškės rugpjūčio 28-ąją Monake per specialias UEFA iškilmes, kai bus paskelbti galutiniai rinkimų rezultatai.

Rinkimuose – trys kėliniai

Geriausią Europos futbolininką išrinks 54 žurnalistai – po vieną iš visų UEFA priklausančių žemyno valstybių.

Ketvirtąsyk rengiamoje apklausoje Lietuvai pirmąsyk atstovauja „Lietuvos ryto“ žiniasklaidos grupė, pakeitusi iki tol balsavusį 15min.lt portalą.

2014-ųjų laureatą UEFA paskelbs po savotiško trijų kėlinių mačo.

Pirmajame Europos žurnalistai turėjo nurodyti po penkis, jų nuomone, geriausius 2013-2014 m sezoną Europoje žaidusius futbolininkus, kurie atitinkamai gavo 5, 4, 3, 2 ir 1 tašką.

Į antrąjį rinkimų etapą pateko tik 10 daugiausiai balsų surinkusių žaidėjų, o iš šio sąrašo balsuotojai jau turi pasirinkti tik tris, jų nuomone, geriausius futbolininkus.

Dar kartą suskaičiavus visus balsus, į paskutinįjį trečiąjį etapą jau pateks tik trys futbolininkai, kurie bus pakviesti į iškilmingas rinkimų pabaigtuves Monake.

Rugpjūčio 28-ąją iš visos Europos kartu susirinkę 54 žurnalistai elektroninės sistemos pagalba „on-line“ rėžimu dar kartą balsuos už vienintelį, jų nuomone, geriausią žaidėją.

Daugiausiai balsų surinkęs futbolininkas gaus 2013-2014 m. „UEFA Best Player in Europe“ prizą.

Idėją pasiūlė M.Platini

Apdovanoti geriausią Europos žaidėją dar prieš ketvertą metų panoro Michelis Platini.

UEFA prezidentu tapęs legendinis Prancūzijos futbolininkas per savo karjerą tris kartus (1983, 1984 ir 1985 m.) buvo gavęs Aukso kamuolį, skirtą geriausiam Europos metų žaidėjui.

M.Platini buvo kiek nusivylęs, kai šiuos rinkimus dar nuo 1956-ųjų rengiantis „France football“ žurnalas pakeitė senąją savo apklausos sistemą, 2010-aisiais pasirašęs sutartį su FIFA.

Kai FIFA Aukso kamuolio apklausoje geriausią futbolininką ėmė rinkti ne tik žurnalistai, bet ir nacionalinių rinktinių treneriai ir kapitonai, Europos žaidėjų šansai laimėti prestižiškiausią individualų futbolo apdovanojimą gerokai sumenko.

Tą geriausiai įrodė 2010-ųjų rinkimai, kai FIFA Aukso kamuolį vėl laimėjo Lionelis Messi, o ne pasaulio čempionais tuomet tapę ispanai Andres Iniesta ir Xavi ar olandas Wesley Sneijderis, žaidęs planetos pirmenybių finale ir triumfavęs 2010-ųjų Čempionų lygoje. Jeigu būtų galiojusi senoji „France football“ rinkimų sistema, Aukso kamuolį 2010-aisiais būtų laimėjęs W.Sneijderis.

Pernai laimėjo F.Ribery

Šis akibrokštas paskatino greičiau įgyvendinti M.Platini idėją ir 2011-aisias UEFA jau surengė pirmuosius savo rinkimus.

2011 metais UEFA prizą atsiėmė L.Messi, 2012 m. – A.Iniesta, o pernai – Miuncheno „Bayern“ ir Prancūzijos rinktinės saugas Franckas Ribery.

Beje, FIFA Aukso kamuolio rinkimuose Lietuvai trylika pastarųjų metų taip pat atstovavo „Lietuvos rytas“.

Dešimt kandidatų gauti 2013-2014 m. „UEFA Best Player in Europe“ prizą

Diego Costa (Ispanija, Madrido „Atletico“/„Chelsea“)

Ángelis Di María (Argentina, Madrido „Real“)

Jamesas Rodríguezas (Kolumbija, „Monaco“)

Philippas Lahmas (Vokietija, Miuncheno „Bayern“)

Lionelis Messi (Argentina, „Barcelona“)

Thomas Mülleris (Vokietija, Miuncheno „Bayern“)

Manuelis Neueris (Vokietija, Miuncheno „Bayern“)

Arjenas Robbenas (Olandija, Miuncheno „Bayern“)

Cristiano Ronaldo (Portugalija, Madrido „Real“)

Luisas Suárezas (Urugvajus, „Liverpool“/“Barcelona“)

Balsuodami už 5 geriausius 2013-2014 m. Europoje žaidusius futbolininkus žurnalistai iš viso paminėjo 45 žaidėjus.

Į antrąjį UEFA rinkimų turą nepateko už pirmojo dešimtuko ribos likę 35 futbolininkai:

11.S.Ramosas (Ispanija, Madrido „Real“), 12. Th.Courtois (Belgija, Madrido „Atletico“), 13. Z.Ibrahimovičius (Švedija, „Paris Saint-Germain“), A.Pirlo (Italija, Turino „Juventus“), 15. Y.Toure (Dramblio Kaulo Krantas, „Manchester City“), 16. T.Kroosas (Vokietija, Miuncheno „Bayern“/Madrido „Real“), 17.Neymaras (Brazilija, „Barcelona“), B.Schweinsteigeris (Vokietija, Miuncheno „Bayern“), 19. G.Bale'as (Velsas, Madrido „Real“), 20. D.Godinas (Urugvajus, Madrido „Atletico“), 21. S.Aguero (Argentina, „Manchester City“), Koke (Ispanija, Madrido „Atletico“), A.Vidalis (Čilė, Turino „Juventus“), 24. K.Benzema (Prancūzija, Madrido „Real“), K.Commonsas (Škotija, Glazgo „Celtic“), J.Mascherano (Argentina, „Barcelona“), F.Ribery (Prancūzija, Miuncheno „Bayern“), 28. M.Gotze (Vokietija, Miuncheno „Bayern“), M.Hummelsas (Vokietija, Dortmundo „Borussia“), I.Rakitičius (Kroatija, „Sevilla“/„Barcelona“), Th.Silva (Brazija, „Paris Saint-Germain“), W.Sneijderis (Olandija, Stambulo „Galatasaray“), C.Tevezas (Argentina, Turino „Juventus“), A.Turanas (Turkija, Madrido „Atletico“), R. van Persie (Olandija, „Manchester United“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.