Lietuvos futbolui – istorinė proga sublizgėti

Po dvejų metų Europos futbolo čempionate pirmąsyk žais 24 rinktinės. Ar kovas „Euro 2016“ atrankos turnyre pradedantys Lietuvos futbolininkai pasinaudos šia galimybe ir ištrauks laimingą bilietą į Prancūziją?

Lietuvos rinktinės atakos smaigalyje – puolėjas D.Matulevičius, įmušęs įvartį per paskutinį kontrolinį mačą su JAE.<br>V.Januškos /LFF nuotr.
Lietuvos rinktinės atakos smaigalyje – puolėjas D.Matulevičius, įmušęs įvartį per paskutinį kontrolinį mačą su JAE.<br>V.Januškos /LFF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis

2014-09-07 06:00, atnaujinta 2018-02-09 17:38

Lietuvos futbolininkai pirmadienį pradės kelionę į 2016-ųjų Europos pirmenybes.

Pirmajame atrankos turnyro mače Igorio Pankratjevo auklėtiniai Seravalės „Stadio Olimpico“ susigrums su San Marino rinktine.

Pirmąsyk istorijoje Europos čempionate dalyvaus net 24 rinktinės, todėl lietuviai šį kartą turi dvigubai daugiau galimybių išplėšti bilietą į finalinį „Euro 2016“ turnyrą.

„Gaila, kad tokios sistemos nebuvo mano laikais. Dabar tikrai yra puikių galimybių iškopti, – neabejojo Algimantas Liubinskas, daugiausia kartų (79) laikęs nacionalinės ekipos vairą. – Turime milžinišką šansą pakovoti dėl vietos Europos čempionate.

Bet ar sutelksime tam visas pastangas ir kviesime į rinktinę visus geriausius žaidėjus, – jau kitas klausimas.“

Grupė labai paranki

Atrankos E grupėje lietuviai kovos kartu su Anglijos, Šveicarijos, Slovėnijos, Estijos ir San Marino futbolininkais.

Į finalinį „Euro 2016“ etapą iš karto pateks po dvi stipriausias rinktines iš devynių atrankos grupių ir geriausia trečioji komanda iš visų grupių, o dar aštuonios trečiąją vietą užėmusios ekipos dalyvaus atkrintamosiose varžybose dėl 4 paskutinių kelialapių į Prancūziją.

„Grupė mums labai palanki. Šveicarai ir anglai žaidė pasaulio čempionate Brazilijoje, bet jie tikrai nėra neįveikiami, – įsitikinęs A.Liubinskas. – Anglų žaidimas pastaruoju metu tikrai nėra tobulas, todėl visiškai realu iš jų atimti taškų.

Šveicarai galbūt geresnė komanda – jie turi jaunų žaidėjų, bet taip pat dar nepriklauso elitui.

Slovėnus senais laikais esu dar pats Maribore įveikęs (per 1996 metų Europos čempionato atrankos turnyrą A.Liubinsko vadovaujama rinktinė du kartus nugalėjo slovėnus 2:1. – Red.).

O jeigu jau nepajėgtume estų ar San Marino įveikti, mes išvis turėtume daugiau futbolo nežaisti.“

Bus mažiausiai 12 taškų?

„Euro 2016“ atrankos turnyro išvakarėse I.Pankratjevas neslėpė Lietuvos rinktinės tikslų.

„Norime surinkti daugiau taškų nei per praėjusį atrankos ciklą“, – teigė treneris.

50-metis kaunietis perėmė rinktinės vairą baigiantis 2014 metų pasaulio čempionato atrankos varžyboms, kuriose lietuviai per 10 rungtynių surinko 11 taškų.

Ar nauji I.Pankratjevo tikslai šiame atrankos cikle lengvai pasiekiami?

„Jeigu dukart laimėsime prieš San Mariną, – jau 6 taškai. Du kartus įveiksime estus – dar 6. O ar slovėnai, šveicarai ir anglai tokie baisūs, kad iš jų dar negalima paimti taškų? – retoriškai klausė A.Liubinskas. – Turime grupėje užimti trečiąją vietą, bet galime pakovoti ir dėl antrosios.

Europos čempionate pirmą kartą žais 24 komandos. Tai šansas, kurio dar niekuomet neturėjome ir kuriuo tiesiog būtina pasinaudoti.

Grupėje užėmęs trečiąją vietą jau patenki į atkrintamąsias varžybas. O ten viską lemia du mačai, todėl galima kabintis.“

Vietoj geriausių – jaunesni

Pirmosioms rungtynėms su San Marinu I.Pankratjevas pakvietė ruoštis 23 futbolininkus.

Trenerio pasirinkimas dar kartą patvirtino, kad kartu su „Euro 2016“ atrankos turnyru Lietuvos rinktinė pasiryžusi atversti naują savo gyvenimo puslapį.

„Komandos branduolys stabilizavosi. Šios sudėties sužaidėme jau septynerias rungtynes, todėl žaidėjai gerai pažįsta vieni kitus tiek aikštėje, tiek už jos ribų ir kartu yra pasiruošę siekti gerų rezultatų“, – teigė I.Pankratjevas.

Už rinktinės borto liko ne vienas patyręs žaidėjas – su bundeslygos klubu „Hannover“ sutartį vasarą pasirašęs Marius Stankevičius, ilgametis rinktinės vartininkas Žydrūnas Karčemarskas, Vilniaus „Žalgirio“ kapitonas Deividas Šemberas, broliai Edgaras ir Deividas Česnauskiai.

„Nenoriu lįsti į svetimą daržą, bet akivaizdu, kad tai yra susidorojimas su tais žaidėjais, kurie buvo nepalankūs federacijos vadovams ir rinktinės pilkiesiems kardinolams, – įsitikinęs A.Liubinskas. – Visuomet laikiausi nuomonės, kad rinktinei turi atstovauti geriausi šalies futbolininkai, o nacionalinė komanda privalo turėti savo branduolį.

Tik tuomet pamažu gali ją jauninti ir aplink lipdyti talentingus jaunesnius žaidėjus.

Dabar komanda atsisakė buvusių lyderių, bet į rinktinę ima „jauną“ Ričardą Beniušį (34-erių Pakruojo „Kruojos“ puolėją. – Red.). Tokie pat „jauni“ yra ir Saulius Mikoliūnas ar Mindaugas Kalonas.

Tos viešos kalbos apie „atjauninimą“ yra tik lozungai.

Jeigu norime rezultato, vietą komandoje tikrai vertėtų rasti ir Ž.Karčemarskui, ir M.Stankevičiui, ir galbūt net D.Šemberui.“

Repeticija neatvertė kortų

Prieš kelionę į San Mariną lietuviai kontrolinėse rungtynėse sužaidė 1:1 su Jungtinių Arabų Emyratų futbolininkais.

 Kokį įspūdį paliko rinktinė per šią paskutiniąją repeticiją?

„Smagu, kad įvartį įmušė Deividas Matulevičius.

Jis gerai žaidžia galva ir tikrai gali dažniau pasižymėti, jei atakuosime aikštės kraštais, – analizavo A.Liubinskas. – Pajėgų puolėją turime, bet matyti, kad dėl saugų treneriai dar labai abejoja ir iki šiol nėra apsisprendę, nes žaisdami su arabais pakeitė visą vidurio liniją.“

Ruduo atskleis galimybes

Šį rudenį Lietuvos rinktinė sužais keturis atrankos mačus.

I.Pankratjevo vyrai po pirmadienio dvikovos San Marine spalio mėnesį namuose susitiks su estais ir slovėnais, o lapkritį važiuos į Šveicariją.

„Dabar būtina laimėti visas trejas pirmąsias rungtynes. O jei dar su Šveicarija bus lygiosios, prašom – mes jau grupės lyderiai, – optimistiškai skaičiavo A.Liubinskas. – Mačai namuose su estais ir slovėnais bus lakmuso popierėlis, atskleisiantis šios komandos galimybes.

Jeigu šįmet surinksime 9 taškus, bus labai gražu.

Tada turėsime realių šansų pakovoti dėl vietos Europos pirmenybėse.“

„Euro 2016“ atranka

2014 09 08 San Marinas – Lietuva

2014 10 09 Lietuva – Estija

2014 10 12 Lietuva – Slovėnija

2014 11 15 Šveicarija – Lietuva

2015 03 27 Anglija – Lietuva

2015 06 14 Lietuva – Šveicarija

2015 09 05 Estija – Lietuva

2015 09 08 Lietuva – San Marinas

2015 10 09 Slovėnija – Lietuva

2015 10 12 Lietuva – Anglija

Lietuvos rinktinė Europos čempionatų atrankoje

1996 m. (tr. A.Liubinskas) – 4-oji atrankos grupė (Kroatija, Italija, Ukraina, Slovėnija, Estija).

3-ioji vieta, 16 taškų (5 pergalės, 1 lygiosios, 4 pralaimėjimai).

2000 m. (tr. K.Latoža) – 9-oji atrankos grupė (Čekija, Škotija, Bosnija ir Hercegovina, Estija, Farerų salos).

4-oji vieta, 11 taškų (3 pergalės, 2 lygiosios, 5 pralaimėjimai).

2004 m. (tr. B.Zelkevičius) – 5-oji atrankos grupė (Vokietija, Škotija, Islandija, Farerų salos).

4-oji vieta, 10 taškų (3 pergalės, 1 lygiosios, 4 pralaimėjimai).

2008 m. (tr. A.Liubinskas) – B atrankos grupė (Italija, Prancūzija, Škotija, Ukraina, Gruzija, Farerų salos).

5-oji vieta, 16 taškų (5 pergalės, 1 lygiosios, 6 pralaimėjimai).

2012 m. (tr. R.Žutautas) – I atrankos grupė (Ispanija, Čekija, Škotija, Lichtenšteinas).

4-oji vieta, 5 taškai (1 pergalė, 2 lygiosios, 5 pralaimėjimai).

Lietuvos rinktinės kandidatai

Vartininkai: Giedrius Arlauskis (Bukarešto „Steaua“, Rumunija), Emilijus Zubas (Belchatuvo GKS, Lenkija), Vytautas Černiauskas (Kelcų „Korona“, Lenkija).

Gynėjai: Tadas Kijanskas (Haifos „Hapoel“, Izraelis), Marius Žaliūkas (Glazgo „Rangers“, Škotija), Valdemaras Borovskis (Rygos „Daugava“, Latvija), Georgas Freidgeimas (Vilniaus „Žalgiris“), Egidijus Vaitkūnas (Vilniaus „Žalgiris“), Vytautas Andriuškevičius („Cambuur“, Olandija), Vaidas Slavickas (Piatra Niamco „Ceahlaul“, Rumunija).

Saugai: Mindaugas Kalonas (Haifos „Hapoel“, Izraelis), Mindaugas Panka (Kirjat Šmonos „Hapoel Ironi“, Izraelis), Saulius Mikoliūnas (Salihorsko „Šachtior“, Baltarusija), Fiodoras Černychas (Lenčnos „Gornik“, Lenkija), Arvydas Novikovas (Aujės „Erzgebirge“, Vokietija), Nerijus Valskis (Krajovos „Universitatea“, Rumunija), Gediminas Vičius (Karagandos „Šachtior“, Kazachstanas), Artūras Žulpa (Vilniaus „Žalgiris“), Karolis Chvedukas (Marijampolės „Sūduva“), Mantas Kuklys (Vilniaus „Žalgiris“).

Puolėjai: Deivydas Matulevičius (Tirgu Žiu „Pandurii“, Rumunija), Simonas Stankevičius („Leicester City“, Anglija), Ričardas Beniušis (Pakruojo „Kruoja“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?