2022 metų pasaulio čempionatas žiemą: priešinasi Europa

FIFA susidūrė su nauja problema. Geriausi Europos klubai vis dar netiki pažadais ir kalbomis, kad surengti 2022 metų pasaulio futbolo čempionatą Katare žiema – puiki idėja. FIFA prezidentas Seppas Blatteris perkėlimą iš vasaros į lapkričio ir gruodžio mėnesius jau laiko sutartu dalyku, bet Europos klubų asociacija (ECA) nori daugiau konsultacijų.

Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

2014-09-10 17:48, atnaujinta 2018-02-09 16:43

„Prieš priimant sprendimą mums reikia daugiau informacijos, - sakė ECA vicepirmininkas Umberto Gandini. - Nebūsime dalimi to, kas nėra patikima.“

Perkėlimas taps norma?

U.Gandini FIFA susitikime atstovauja 200 ECA narių. Jis puikiai supranta, kad niekas įprastu čempionato metu – birželį ir liepą – nenori žaisti dykumų karštyje.

„AC Milan“ klubo direktorius Europos klubų lyderius informavo apie pirmąją FIFA konsultaciją ir teigė, kad tikėjosi, jog bus renkamasi tarp kovo ir birželio.

FIFA pirmadienį pasiūlė dvi alternatyvas. Tarp jų – ir lapkričio bei gruodžio mėnesiai. Tai reiškia, kad dėl pasaulio čempionato Europos lygos turėtų užsidaryti dvejiems mėnesiams. Kita galimybė – sausis ir vasaris, bet S.Blatteris jau anksčiau tikino Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentą Thomasą Bachą, kad pasaulio pirmenybės nesusikirs su 2022 metų žiemos olimpiada.

„Yra pasipriešinimas, nes norime sulaužyti tradiciją. Tai normalu ir natūralu, bet daug žmonių tiki, kad pasaulio čempionatas ir turi likti čempionatu. Tai gali būti pirmas kartais, kai pasaulio čempionatas bus perkeltas iš vasaros. Galbūt ateityje tai taps norma. Atsiras galimybė judėti per mėnesius“, - sakė Kataro organizacinio komiteto komunikacijos direktorius Nasseras Al-Khateras.

Siūlo pradėti nuo vasaros

Bet pirmiausia reikėtų pradėti kalbėti nuo Kataro žadėto čempionato birželį ir liepą, taip Ženevoje sakė U.Gandinis.

„Mums reikia labai stiprių ir reikšmingų priežasčių, kad pakeistume datą“, - sakė jis. U.Gandinis pabrėžė, kad Europos klubai pasaulio čempionate atlieka vieną didžiausių vaidmenų – būtent Senajame žemyne žaidė 75 proc. visų Brazilijoje žaidusių futbolininkų.

„Kas nutiks pasaulio futbolui, kai čempionatą išjudinsime iš jo natūralios vietos?“ - klausė U.Gandinis.

Siūlo šaldymą

FIFA vykdomasis komitetas Katarui teisę rengti 2022 metų pasaulio futbolo čempionatą suteikė jau žinant, kad vasarą ten temperatūra pakyla iki 40 laipsnių Celsijaus.

U.Gandinis teigia, kad tokie karščiai nėra rimta problema. Jis pabrėžė, kad šiemet Brazilijoje futbolininkai ištvėrė kaitrą.

Jis teigė, kad Amazonės mieste Manaus sąlygos nebuvo blogesnės nei tikimasi Katare.

Gerokai anksčiau Kataro šeichai ir organizatoriai tikino, kad turi būdą, kaip kovoti su šalčiu – jie ketina pastatyti galingus oro vėsinimu agregatus.

O gal nerengti iš viso?

FIFA jau nusprendusi ir neketina keisti požiūrio į Katarą, nors daugybė žmogaus teisių stebėjimo organizacijų ragina surasti kitą šalį, kuri rengtų turnyrą. Kataras sulaukia daugybės kaltinimų dėl imigrantų išnaudojimo, šiems statant pasaulio čempionato infrastruktūrą.

Prie kaltinimų Katarui nemažai prisideda ir futbolininkai - pasaulyje vis viešinamos istorijos, kaip šeichams neįtikę žaidėjai yra įkalinami šalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.