Suspindėję „Prelegentai“: buvę futbolininkai ir šou žvaigždės

Vilniaus „Prelegentai“ šiemet nėra surengę nė vienos treniruotės, bet tai nesutrukdė iškopti į Lietuvos futbolo taurės ketvirtfinalį. „Geriems treniruotis nereikia“, – juokauja klubo nariai iš pramogų pasaulio, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

2014-10-05 14:40, atnaujinta 2018-01-28 13:21

Kai sostinės Vingio stadione „Prelegentai“ išsirikiavo žaisti rungtynių su Gargždų „Banga“, klubo prezidentas Vytaras Radzevičius rėžė ugningą kalbą.

„Susijaudinęs Vytaras palinkėjo pergalės ir pabrėžė, kad šiandien yra oficiali Pagyvenusių žmonių diena“, – prisimena „Prelegentų“ puolėjas Linas Zareckas, žinomas ir kaip grupės ŽAS narys Choras.

Nors „Prelegentų“ amžiaus vidurkis – 38 metai, o Gargždų „Bangos“ žaidėjų – 22-eji, tai nesutrukdė 4-osios pagal pajėgumą šalies lygos komandai nugalėti A lygos klubą.

Iš televizijos laidų vedėjų, muzikantų, politikų, krepšininko ir didelio būrio buvusių profesionalių futbolininkų sudaryta „Prelegentų“ komanda šią savaitę pateikė didžiausią staigmeną Lietuvos taurės turnyro aštuntfinalyje, 1:0 įveikusi „Bangą“.

„Prelegentai“ įveikė „krivius“

„Prelegentų“ klubo gimimas apaugęs legendomis.

Tai atsitiko 1996 metais pajūryje kamuolį gainiojant televizijos laidų vedėjams Linui Kunigėliui, V.Radzevičiui, Martynui Starkui ir verslininkui Giedriui Klimkevičiui.

Jų įkurto klubo štabu tapo netoli Vilniaus buvęs Rytų kempingas, kuriame savaitgaliais po futbolo pratybų pasitaikydavo ilgų pratęsimų. Per juos ir buvo išrinktas pavadinimas komandai, nors tuo metu pramogų verslo atstovų galvose sukosi du variantai: „Prelegentai“ ir „Kriviai“.

„Gerbiamas prelegente“, – taip anksčiau vienas į kitą mėgo kreiptis politikai, o futbolo kamuolį spardantys bičiuliai šį kreipinį vartodavo per posėdžius prie stalo po treniruočių.

Anot legendos, po keliolikos kreipinių dažnai paryčiais pasirodydavo „kriviai“, kurie prie stalo palikdavo tik kūną, o sielą nusivesdavo pasivaikščioti.

Bendravimas su „kriviais“ buvo sudėtingas ir šiek tiek kenkė sveikatai, todėl renkant pavadinimą laimėjo „Prelegentai“.

Dabar „Prelegentai“ pateko tarp aštuonių geriausių Lietuvos taurės turnyro komandų ir kartu su Lietuvos čempionu Vilniaus „Žalgiriu“, Marijampolės „Sūduva“, Klaipėdos „Atlantu“ ir kitais klubais tęs kovą dėl taurės ir bilieto į Europos lygą.

Žaidėjai garsūs ne tik futbolu

Daugiau nei prieš dešimtmetį „Prelegentai“ užsiregistravo žaisti Vilniaus apskrities pirmenybėse, o vėliau patys įkūrė Sekmadienio futbolo lygą, kurios čempionais yra tapę penkis kartus.

Sekmadienio lyga buvo integruota į Lietuvos futbolo sistemą, ir šį sezoną „Prelegentai“ yra tarp lyderių 3-iosios lygos (4-os pagal pajėgumą) pirmenybėse.

Solidus žaidėjų amžius nesukliudė komandai peržengti kelių etapų ir Lietuvos taurės turnyre, nes klubo lyderiai yra buvę profesionalūs futbolininkai.

Dabar „Prelegentams“ atstovauja buvę Lietuvos rinktinės žaidėjai Arūnas Pukelevičius, Girius Kalvaitis, Žilvinas Žudys, Andrius Sriubas, Tomas Gražiūnas, Ramūnas Stonkus.

Klubo sudėtyje yra dar garsesnių pavardžių – Edgaras Jankauskas ir Raimondas Žutautas, bet jie dėl užimtumo rungtynėse pasirodo labai retai.

„Prelegentų“ gretose yra ir jaunesnių žaidėjų, tokių kaip įvartį į Gargždų „Bangos“ vartus įmušęs Marius Babravičius, Mindaugas Zurza, Ervinas Kvitkauskas. Jie irgi yra atstovavę profesionaliems klubams.

„Klubas gyvuoja beveik 20 metų dėl išskirtinės atmosferos, – sakė L.Zareckas. – Esame tarsi socialinis reiškinys. Nors palojame vienas ant kito aikštėje, visada liekame draugai.

Kartu važiuojame į įvairius turnyrus Europoje, pasaulio mėgėjų pirmenybes. Štai ir dabar esame išvykę į Miuncheną, kur patys žaisime futbolą, o kitą dieną stadione stebėsime „Bayern“ ir „Hannover“ rungtynes.“

Dėl amžiaus, traumų ir darbų klubo įkūrėjai L.Kunigėlis, V.Radzevičius ir M.Starkus „Prelegantų“ aprangą užsivelka nebent per draugiškas rungtynes.

Bet klube tebežaidžia vyrai, kurie žvaigždžių statusą yra išsikovoję ne stadionuose.

Televizijos laidų prodiuseris R.Skaisgirys prieš dešimtmetį yra buvęs rezultatyviausiu Lietuvos krepšinio lygos žaidėju.

Ne futbolas išgarsino ŽAS muzikantą L.Zarecką ir televizijos reklamose Ozio vardu besivaidenantį Mindaugą Ponomoriovą.

Vyriausias komandos narys yra 49 metų Mindaugas Bastys, dirbantis Seimo nariu.

Marijus Mikutavičius turi tūkstantį talentų, o „Prelegentų“ komandoje jis žaidžia kaip atraminis saugas, jei nepamiršta ateiti į rungtynes.

Per rungtynių su „Banga“ pertrauką „Prelegentams“ taktikos patarimų pažėrė buvęs Panevėžio „Ekrano“ treneris Valdas Urbonas.

Tačiau svarbiausias treneris „Prelegentų“ komandoje yra Ričardas Zdančius.

„Jis dar žaidė profesionaliai Vokietijoje, kai per atostogas užsukdavo pas „Prelegentus“, ir pažadėjo, kad baigęs karjerą pirmas ateis pas mus. Šiandien jis yra ne tik treneris, bet ir labai geras žmogus, suvienijantis mus visus, – sakė R.Skaisgirys. – O aikštėje svarbiausias yra G.Kalvaitis. Su manimi nėra lengva sutarti aikštėje, bet netgi man Girius yra didžiausias autoritetas.“

Patirtis pranoko jaunystę

Žinant „Prelegentų“ patirtį, buvusių futbolininkų meistriškumo lygį, pergalė prieš „Bangą“ neatrodo tokia jau netikėta.

„Rungtynės tikriausiai būtų pasibaigusios kitaip, jei būtume žaidę su „Atlantu“ ar „Sūduva“. Gargždų komanda išgyvena ne pačius geriausius laikus, – priminė L.Zareckas. – Kita vertus, net negaudami atlyginimų jie galėjo mus spausti nuo pat rungtynių pradžios. Bet jie nespaudė, o mes pajutome, kad galime žaisti.

Žinoma, mes turime labiau patyrusių žaidėjų, kurie yra rungtyniavę aukštesniu lygiu nei „Bangos“ vaikinai.“

„Dažniausiai, kai labai nori, nepavyksta, bet šįkart mums pavyko, – Fortūnai nusilenkė R.Skaisgirys. – Kita vertus, mes esame perėję įvairiausius gyvenimo etapus – kas sporte, kas versle ar kur kitur. Jokia įtampa rungtynėse mūsų neslėgė.“

Nori žaisti su „Žalgiriu“

Kažin ar įtampos atsiras ir kituose Lietuvos taurės varžybų etapuose.

Bet kuriuo atveju „Prelegentai“ ir toliau planuoja nesitreniruoti. Posakis „geriems treniruotis nereikia, o blogiems nepadės“ tinka šiai komandai.

„Prelegentai“ įprastai treniruojasi tik žiemą, kai nevyksta jokie čempionatai. Tada futbolą ant sniego vyrai derina su pasisėdėjimais pirtyje po žaidimo.

Atėjus pavasariui ir naujam sezonui, komandinės treniruotės baigiasi.

„Per pastarąjį mėnesį sužaidėme apie 15 rungtynių įvairiuose turnyruose ir nė vienų nepralaimėjome.

Kai tiek daug žaidi, nelabai ir reikia treniruočių“, – sakė R.Skaisgirys.

Nors „Prelegentai“ keliauja pergalingu ritmu, netrukus Lietuvos taurės turnyro ketvirtfinalyje burtai juos gali suvesti su stipresne komanda nei „Banga“.

„Galbūt, jei burtai bus palankūs, galėtume pasiekti pusfinalį, – planavo L.Zareckas. – Bet jei tai būtų mūsų paskutinis etapas, geriau susitikti su Vilniaus „Žalgiriu“. Būtų gera šventė ir gražus įrašas klubo istorijoje.“

R.Skaisgirys irgi norėtų žaisti su Lietuvos A lygos lyderiais: „Mums reikėtų „Žalgirio“. O kada su juo žaisti – ketvirtfinalyje ar finale – nesvarbu, nes norint laimėti taurę vis tiek reikės nugalėti „Žalgirį“.“

Akiratyje – ir D.Šemberas

M.Mikutavičiui, R.Skaisgiriui, L.Zareckui, kaip ir dar keliolikai „Prelegentų“, jau per 40 metų. Kojos jau nebelaksto po veją taip greitai, kaip mintys ir žodžiai.

Nors per klubo istoriją „Prelegentai“ dėl žaidėjų amžiaus ne sykį sprendė amžiną klausimą „būti ar nebūti“, klubo senbuviai įsitikinę, kad komanda gyvuos dar ilgai.

„Pavyzdžiui, tikiuosi, kad Deividas Šemberas, baigęs karjerą „Žalgiryje“, prisidės prie mūsų, nes ir dabar ateina pasižiūrėti, kaip žaidžiame, – kalbėjo L.Zareckas. – Kitas pavyzdys – įvartį „Bangai“ įmušęs Marius Babravičius. Jį dar 7 metų vaiką į mūsų treniruotes atsivesdavo tėvas. Marius tarsi užaugo su mumis.

Galbūt ir kitų mūsiškių vaikai papildys „Prelegentus“. Mes pasensime ir būsime kaip Vytaras ar Martynas klubo prezidentai, viceprezidentai, o komanda toliau gyvuos.“

R.Skaisgirys turi dar originalesnių idėjų: „Aš labai noriu įkurti Lietuvoje „Barcelona“ futbolo mokyklos filialą.

Galbūt ji bus kuriama ant „Prelegentų“ klubo pamatų ir veiks pagal dešimt metų į priekį planuojamą rimtą programą.

Mokykloje būtų ugdomi vaikai, kurie vieną dieną išaugtų iki A lygos ar dar stipresnių klubų žaidėjų lygio.

O po 20 metų, jei dar būsime gyvi, sėdėsime stadione ir žiūrėsime „Prelegentų“ rungtynes, kuriose žais tie talentingi vaikinai.“

Taurės varžybose – staigmenos

„Prelegentai“ nėra vienintelė komanda, šiemet Lietuvos taurės varžybose įveikusi aukštesnėje lygoje žaidžiančius varžovus.

Aštuntfinalyje 1-osios lygos ekipa Kazlų Rūdos „Šilas“ 3:2 įveikė antrąją vietą A lygoje užimančius „Trakus“.

Kita 1-osios lygos komanda Kauno „Spyris“ ketvirtfinalyje po 11 m baudinių serijos 7:6 palaužė A lygos atstovus „Šiaulius“ (pagrindinis laikas ir pratęsimas baigėsi 0:0).

Žemiausioje, 6-ojoje pagal pajėgumą, lygoje rungtyniaujanti „Mostiškių“ ekipa aštuntfinalyje 1:0 nugalėjo Jonavos „Lietavą“, žaidžiančią keturiomis pakopomis aukščiau.

Nedaug iki ketvirtfinalio trūko Algimanto Liubinsko treniruojamai 4-osios pagal pajėgumą lygos lyderei Vilniaus „Taip“ komandai, kuri aštuntfinalyje tik po pratęsimo 1:3 nusileido praėjusio sezono A lygos vicečempionui Klaipėdos „Atlantui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.