Krizė olandų rinktinėje: pykčiai tarpusavyje ir puolęs treneris

Pralaimėjimas islandams rimtai supykdė Olandijos rinktinės gerbėjus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pralaimėjimas islandams rimtai supykdė Olandijos rinktinės gerbėjus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Oct 14, 2014, 11:14 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 8:13 AM

Praėjo tik trys mėnesiai po to, kai Olandijos rinktinė pasidabino pasaulio čempionato bronza, o ji jau byra. Ir strėlės skrieja į Guusą Hiddinką. Specialistą, kuris 1998 metais su rinktine pasiekė pusfinalį, bet prie vairo sugrįžo tik po šią vasarą vykusio pasaulio čempionato.

„Manau, kad Guusas neturi realaus žaidimo plano, – „Sky Sports“ sakė buvęs olandų saugas Ronaldas de Boeras, anksčiau žaidęs G.Hiddinko komandoje. – Su visa pagarba jam, jis – 67-erių.“

Ekipa skyla?

Olandijos futbolo rinktinė pralaimėjo tris iš keturių mačų nuo tada, kai G.Hiddinkas pakeitė Louisą van Gaalą, parėmusį „Manchester United“ vairą. Tarp nesėkmių – ir sensacija, kai pirmadienį „Euro 2016“ atrankoje olandai 0:2 krito prieš Islandijos futbolininkus.

Pastarieji pirmą kartą istorijoje nugalėjo olandus, su kuriais žaidė vienuolika kartų.

Šis ledinis islandų smūgis sukėlė kritikos laviną, užliejusią G.Hiddinką, 2002 metų pasaulio čempionate iki pusfinalio nuvedusį Pietų Korėją.

Daugiausia egzempliorių parduodantis olandų dienraštis „De Telegraaf“ paskelbė, kad komanda – skilimo etape.

Pasigenda kokybės

Olandai kelia bangas dėl komandos kokybės, tačiau dėl 2016 metų Europos futbolo čempionato nesijaudina. Iš grupės į turnyrą žengs po dvi geriausias komandas, o geriausia trečiosios vietos ekipa taip pat pateks toliau. O kitos trečiosios vietos ekipos galės patekti į pagrindinį turnyrą per atrankos etapą.

Tačiau futbolo šaliai galvos skausmą kelia žaidimo kokybė, kuri kelia galvos skausmą prie pergalių pratusiems sirgaliams.

Tik prieš tris mėnesius Olandiją užliejo euforija dėl jų ekipos pasirodymo Brazilijoje, kur jausmus audrino L.van Gaalo taktiniai pasirinkimai: nuo olandų pamėgtos schemos 4:3:3 atsisakymo, vartininko pakeitimo 11 m baudinių serijai iki Dirkui Kuyto pozicijos pakeitimo. Ir viskas veikė.

Olandai visiškai nuginklavo čempionų titulą gynusią Ispaniją 5:1 jau pirmosiose rungtynėse ir nužingsniavo iki pusfinalio, kur po baudinių serijos pralaimėjo Argentinai.

Tuomet jie stojo prieš šeimininkus brazilus ir juos sutriuškino 3:0.

Šventė ir euforija. Tada L.Van Gaalas išvyko į Mančesterį, kur turėtų suprasti, ką jaučia G.Hiddinkas. „Manchester United“ klube L.Van Gaalui startuoti sėkmingai nepavyko.

Magija išnyko

Po to, kai pirmą kartą G.Hiddinkas atsisveikino su Olandijos rinktine, jam pavykdavo sumedžioti sėkmę praktiškai visur. Be puikių dienų su Pietų Korėja, jis vedė Australiją į antrąjį etapą 2006 metų pasaulio čempionate Vokietijoje.

Bet šįkart jo auksinis prisilietimas galių neturi.

Olandijos gynyba, kuri Brazilijoje veikė daug geriau nei kas galėjo tikėtis, dabar atrodo apgailėtinai. Saugų grandyje trūksta kūrybingumo, o priekinė linija remiasi tik Arjenu Robbenu.

Dar prieš pirmadienio pralaimėjimą G.Hiddinkui teko sugalvoti planą, kaip sumažinti įtampą tarp puolėjų Robino van Persie ir Klaaso Jano Huntelaaro, kurie rimtai susipyko.

Jo sprendimas per rungtynes su Islandija iš aikštės patraukti du kuriančius saugus, kai komanda mėgino atsitiesti po dviejų praleistų įvarčių, taip pat buvo rimtai diskutuojamas.

Ramina aistras

Kai kurie sako, kad jo stilius – kuris visiškai skiriasi nuo griežto L.van Gaalo – neveikia ir jam reikia rimtai suimti komandą.

„Niekai. To negali nutikti Olandijos komandai“, – apie rinktinės pasirodymą po mačo su Islandija kalbėjo A.Robbenas.

G.Hiddinkas pasirinko kitą žodyną. Jis mėgino paaiškinti, kad emocijos niekam nepadės.

„Turime nurimti ir atsargiai pažiūrėti į Olandijos futbolo situaciją. O tada kalbėsime apie progresą“, – sakė treneris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.