Ar „Bayern“ pažeminta „Roma“ neklysta dėl senuko F. Totti jėgos?

„Roma“ klubui F. Totti – itin svarbus, bet ar jis neperdegs?<br>AP nuotr.
„Roma“ klubui F. Totti – itin svarbus, bet ar jis neperdegs?<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 5, 2014, 5:00 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 5:47 AM

Perdegimas dažniausiai asocijuojasi su jaunaisiais futbolininkais, kurie per trumpą laikotarpį sužaidžia pernelyg daug rungtynių. Pritaikyti šį terminą veteranams – itin retas reiškinys, nes ilgai žaidę futbolininkai po truputėlį pripranta prie kitokio vaidmens komandoje, roma-overplaying-their-legendary-no10?ICID=HP_FT_1"="">roma-overplaying-their-legendary-no10?ICID=HP_FT_1"" target="_blank">rašo goal.com.

Tačiau „Roma“ klubas vis dar kelia itin aukštą kartelę savo kapitonui ir klubo talismanui Francesco Totti, kurio apetitas, nors jam 38-eri, nemažėja.

Tiesą sakant, jo efektyvumas irgi. Kai esi tokio amžiaus futbolininkas, tolygus žaidimas lengvai nepasiekiamas, tad tikėtis vienodai gero žaidimo nėra racionalu.

Reikia, kad žaistų

Kol F.Totti vis dar gali daryti rimtą įtaką rungtynėms, „Roma“ treneris Rudi Garcia turėtų rimtai pasvarstyti, kuriems mačams kapitonas tinka geriausiai. Tai pasitarnautų ir individualiam F.Totti pasirodymui, ir visai komandai.

Kai „Stadio Olimpico“ stadione Miuncheno „Bayern“ 7:1 triuškino „Roma“ komandą, F.Totti spėjo atsisėsti ant suolo. Treneris jį pakeitė per pertrauką.

Dabar „Roma“ ir vėl stoja į mūšį su „Bayern“, tad R.Garcia turėtų rimtai apsvarstyti dešimtojo numerio žaidimo galimybes, kai užvirs kautynės „Allianz Arena“.

Kita vertus, F.Totti yra efektyvus, nepaisant „Roma“ problemų, kai reikia susidurti su „Bayern“. Tai reiškia, kad plačiai skrajojanti nuomonė, kad jis turėtų pradėti dvikovą – teisinga.

„Savaime suprantama, kad F.Totti turėtų žaisti, - sakė buvęs puolėjo komandos draugas Vincentas Candelas. - Kitaip galvoti būtų katastrofiška. Kapitonas turėti tęsti darbą, kurį dirba jau 20 metų. R.Garcia turėtų juo pasikliauti, nes esu tikras, kad trečiadienio rungtynės bus visiškai kitokios.“

Svarbesnės kovos

Per trečiąjį turą R.Garcia nusprendė žengti koja kojon su Josepu Guardiola ir „Roma“ buvo suplėšyta į gabalus. Po pirmojo kėlinio komanda pralaiminėjo 0:5. Tai buvo, ko gero, geriausias futbolas, koks tik šį sezoną buvo parodytas Europoje.

Ir didžiąją dalį to laiko F.Totti buvo tiesiog izoliuotas. Antrajam kėliniui „Roma“ pakeitė strategiją ir nors rezultatas buvo skausmingas, komanda pasirodė daug geriau, kai papildomo saugo pozicijoje pasirodė Alessandro Florenzi, pakeitęs F.Totti.

Trečiadienio „Roma“ ir „Bayern“ dvikova vokiečiams svarbesnė. Ji leistų J.Guardiolai turėti vietą aštuntfinalyje, o „Roma“ jau dabar galvoja apie kertines kovas su Maskvos CSKA ir „Manchester City“. Kai kurie pasakytų, kad pastarieji mačai bus palankesni F.Totti, tad jam reikėtų patausoti jėgas.

R.Garcia dažniau pradeda rungtynes su F.Totti priekyje nei be jo (10 mačų iš 13 visuose turnyruose). Kai kapitonas pavargsta, jį keičia Mattia Destro.

Ar pakaks jėgų?

Jaunesnis futbolininkas F.Totti vietoje rungtynes pradėjo triskart ir tai buvo Italijos „Seria A“ mačai su „Empoli“, „Cagliari“, „Cesena“. Tai rungtynės, kuriose „Roma“ klubui klausimų dėl rezultato kilti neturėtų.

Tačiau, kai Italijos sostinės komandos forma pakito, kaip nutiko panašiu metu pernai, R.Garcia ėmė labiau kliautis F.Totti. Nepamatuotai labiau.

Štai per rungtynes su „Chievo“ matėme, kaip F.Totti žaidė nuo pradžių, nors nebuvo geriausios formos. M.Destro nebuvo pasirengęs mačui, kuris buvo laikomas labai svarbiu. Taip pat buvo ir su „Napoli“. F.Totti pasirodė starto sudėtyje, bet sužaidė prasčiausiai šį sezoną, o ekipa pralaimėjo 0:2.

F.Totti per nedidelę laiko tarpą sužaidė du labai svarbius mačus. Tai didelis reikalavimas iš tokio amžiaus žmogaus.

„Tiesa, kad tarp mačo su „Napoli“ ir „Bayern“ - tik keletas dienų, bet jeigu F.Totti jaučia, kad gali žaisti, reiškia gali, - sakė buvęs „Roma“ puolėjas Massimo Marazzina. - Netgi jeigu F.Totti ir sužaidė prasčiausias rungtynes karjeroje, būtų absurdas palikti jį už borto. Visi gali padaryti klaidų. R.Garcia turi jam leisti žaisti, nebent F.Totti turėtų fizinių bėdų.“

Pasirengimas žiemai

R.Garcia, veikiausiai, apdairiau elgtųsi su F.Totti, tačiau „Roma“ forma ir ambicijos jam nesuteikia tokios prabangos. Susižeidus Leandro Castanui ir Kevinui Strootmanui „Roma“ ir taip liko be stuburo slankstelių.

Pralaimėjimas pagrindinei varžovei Turino „Juventus“ ekipai „Roma“ komandą pastūmė į oro sūkurį ir klubas dar nesugebėjo stabilizuoti padėties. Tačiau „Roma“ mėgina tai padaryti ir čia F.Totti vedlio sugebėjimai – nepakeičiami.

Lapkritis „Roma“ komandai pateikia svarbiausius Čempionų lygos mačus, o Italijos lygoje teks stoti į įtemptą mūšį su Milano „Inter“. R.Garcia privalo pasirūpinti, kad jo auklėtiniai neleistų atsipūsti „Juventus“ komandai prieš žiemos pertrauką, bet to nepakanka – ekipa privalo išsaugoti šansus prasibrauti į elitinio Europos turnyro aštuntfinalį.

Tam, kad tikslas būtų pasiektas, treneriui būtinai reikės F.Totti aštrumo atakoje.

J.Guardiola, kaip jau girdėjote, trumpam sužaidė „Roma“ klube šalia F.Totti 2002-aisiais, o tada išaugo puikiausiu treneriu, laimėjusiu 18 itin svarbių trofėjų, tarp kurių – du Čempionų lygos nugalėtojų titulai. Bet nuo tų žaidimo laikų nutekėjo daug vandens.

O F.Totti? Jis vis dar žaidžia ir vis dar muša.

Trečiadienio Čempionų lygos rungtynės (visi mačai - 21 val. 45 min.)

E grupė

Miuncheno „Bayern“ - „Roma“

„Manchester City“ - Maskvos CSKA

F grupė

Amsterdamo „Ajax“ - „Barcelona“

„Paris Saint-Germain“ - Nikosijos APOEL

G grupė

„Maribor“ - Londono „Chelsea“

„Sporting“ - „Schalke“

H grupė

Bilbao „Athletic“ - „Porto“

Donecko „Šachtar“ - Barysavo BATE

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.