FIFA išsklaidė korupcijos skandalo šešėlį virš Rusijos ir Kataro

Rusija ir Kataras 2018 ir 2022 metais galės organizuoti pasaulio futbolo čempionatus. Tai išsklaidęs abejones dėl korupcijos oficialiai paskelbė FIFA teismas.

FIFA etikos teismas nustatė, kad Kataras ir Rusija nenusipirko teisių į pasaulio čempionatus 2018 ir 2022 metais.<br>AP nuotr.
FIFA etikos teismas nustatė, kad Kataras ir Rusija nenusipirko teisių į pasaulio čempionatus 2018 ir 2022 metais.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Nov 13, 2014, 11:44 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 2:24 PM

FIFA etikos teisėjas Joachimas Eckertas patvirtino, kad nėra įrodymų, jog rusai ir katariečiai papirko organizacijos vadovus, sprendusius pasaulio pirmenybių šeimininkų teises.

Vienintelis likęs klaustukas dėl 2022 čempionato Katare – metų laikas. FIFA svarsto pakeisti pirmenybių kalendorių – futbolo kovas iš birželio ir liepos perkelti į sausį bei vasarį dėl nepakeliamo vasaros karščio Katare.

J.Eckerto teigimu, vienuolika čempionatus rengti pretendavusių valstybių pažeidė kai kurias taisykles, bet tai esą neturėjo įtakos balsavimo rezultatams.

Didžiausią nuostabą FIFA kritikams sukėlė Kataro pergalė 2022 metų čempionato rinkimuose, kurių finale katariečiai 14:8 nugalėjo JAV. Kilo skandalas, kad turtingasis Kataras greičiausiai nusipirko balsus.

Didžiosios Britanijos laikraštis „The Sunday Times“ skelbė, kad buvęs Kataro aukščiausias futbolo vadovas Mohammedas bin Hammamas sumokėjo daugiau nei 5 milijonus JAV dolerių, kad turėtų garantuotą palaikymą rinkimuose.

Tuo metu M.bin Hammamas buvo FIFA vykdomojo komiteto narys.

 Be to, FIFA apkaltino Anglijos futbolo asociaciją, kuri po nesėkmingo pasirodymo 2010-ųjų rinkimuose ėmė narplioti Kataro bei Rusijos pergalės priežastis ir virš FIFA užmetė korupcijos šešėlį. 

Esą anglai bandė įtikti buvusiam FIFA viceprezidentui Jackui Warneriui iš Trinidado ir Tobago.

Pakartotinas balsavimas dėl teisių į 2022 metų pasaulio pirmenybių surengimą neįvyks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.