Futbolo specialistai: tokių beviltiškų rungtynių dar nebuvo

2016 Europos čempionato atrankos rungtynėse Lietuvos futbolininkai Sankt Gelene 0:4 pralaimėjo Šveicarijai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
2016 Europos čempionato atrankos rungtynėse Lietuvos futbolininkai Sankt Gelene 0:4 pralaimėjo Šveicarijai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Nov 16, 2014, 8:02 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 8:08 AM

Rezultatas Šveicarijoje - prastas, tačiau dar prastesnis buvo Lietuvos futbolininkų žaidimas lietingą šeštadienio vakarą per Europos čempionato atrankos rungtynes Sankt Galene.

Jei ne Giedriaus Arlauskio šuoliai vartuose, šveicarai galėjo atsidurti dar arčiau rezultato, kuriuo yra sutriuškinę lietuvius prieš 90 metų olimpinėse žaidynėse Paryžiuje (9:0).

„Kaip galėjome, taip ir pasirodėme, – šeštadienio pralaimėjimą 0:4 vertino buvęs Lietuvos futbolo rinktinės treneris Benjaminas Zelkevičius. – Atsižvelgiant į žaidėjų meistriškumą, jų klubus, į žaidimo suvokimą – kiek buvome verti, tiek ir gavome.

Net pasakyčiau, kad lengvai išsisukome. Galėjo baigtis ir liūdniau“.

Žaidimas - į vienus vartus

Šveicarai kontroliavo kamuolį 69 proc. rungtynių laiko ir atliko net 649 perdavimus (589 tikslius), kai lietuviai – tik 191 (tikslius – 125).

Šeimininkai 26 kartus smūgiavo į vartus, o lietuviai – 6.

Į vartus Šveicarijos futbolininkai pataikė 13 kartų.

Mūsiškiai – tik vieną.

„Per visą rinktinės istoriją, nepamenu tokių beviltiškų rungtynių. Būdavo pralaimėjimų 0:3, bet komanda sukurdavo pavojingų atakų, – sakė buvęs Lietuvos rinktinės puolėjas R.Poškus. – Šįkart žaidimas ėjo į vienus vartus – šveicarai viską kontroliavo.“

Futbolo specialistų nuomone, milžinišką persvarą aikštėje Šveicarija turėjo ne todėl, kad Igoris Pankratjevas būtų pasirinkęs neteisingą taktiką.

Anot "Klaipėdos granito" žaidžiančio trenerio R.Poškaus, Šveicarijoje tik Deivydas Matulevičius bandė užsikabinti už kamuolio. Tačiau nuoseklių lietuvių atakų nebuvo.

Ir jis, ir B.Zelkevičius pabrėžė, kad 12-oje vietoje FIFA reitinge esantys šveicarai per pastarąjį dešimtmetį išsiugdė daugiau aukšto lygio žaidėjų nei Lietuva, šiuo metu reitinge tūnanti 92-a.

„Kad ir kaip žiūrėtume, visose grandyse esame silpni lyginant su komanda, kuri yra vidutinio lygio, – kalbėjo B.Zelkevičius. – Galbūt Arvydas Novikovas turi perspektyvų, bet mūsų gynėjai atrodo liūdnai. Jie žaidžia ir žaidžia rinktinėje, bet vis daro klaidas ir vis tiek šiais futbolininkais pasitikima. Man kartais atrodo, kad bet ką gynyboje pastačius, blogiau nebūtų.

Jei turi gerą produktą, nesvarbi kokia keptuvė – vis tiek iškeps neblogai. Bet prastą produktą vyniok kur nori – vis tiek nieko nesigaus“.

Ar veteranai dar praverstų?

Produktų Lietuvos futbolo virtuvėje galėtų būti daugiau ir įvairesnių, tačiau pastaraisiais metais mūsų rinktinės vadovai atstūmė kelis patyrusius žaidėjus.

Futbolo specialistų nuomone, su tokiais futbolininkais kaip Deividas Šemberas (Vilniaus „Žalgiris“) ir Marius Stankevičius („Hannover“) nacionalinė komanda atrodytų geriau. „Su jais atrodytume kitaip. Pavyzdžiui, D.Šemberas puikiai žaidžia A lygoje. Tokių futbolininkų patirtis atneštų naudos, – tvirtino R.Poškus. – Juk yra jaunimo rinktinės, kuriose ir galėtų tobulėti jauni futbolininkai. O nacionalinėse rinktinėse įprastai žaidžia geriausi.“

B.Zelkevičiaus nuomone, su patyrusiais žaidėjais galima būtų kelti kitokius tikslus.

„Aš visada sakiau: su patyrusia komanda, kokią galėtume surinkti, šioje grupėje mes galėtume drąsiai kovoti dėl kelialapio į Europos čempionatą, – sakė B.Zelkevičius, Lietuvos rinktinei vadovavęs trimis etapais tarp 1990-2003 metų. - Būdami šalia gero žaidėjo jauni futbolininkai gautų daugiau, matydami, kaip patyrę futbolininkai mąsto ir žaidžia aikštėje. Patirtis ir tradicijos persiduoda ir kartos į kartą. O dabar – iš ko mūsų futbolininkai galėtų mokytis? Juk jie visi vienodai silpno lygio“.

Rinktinės ateitis - debesuota

Trečiadienį Lietuvos futbolininkai Kijeve su Ukrainos rinktine sužais paskutiniąsias rungtynes šiemet.

Tai bus kontrolinis mačas, o oficialios kovos I.Pankratjevo vyrams jau baigėsi.

2015-ieji prasidės kitomis Europos čempionato atrankos rungtynėmis su Anglija. Po mačo Vemblio stadione pradės suktis antrasis E grupės varžybų ratas.

„Nėra priežasčių, kurios leistų prognozuoti kažką gera, – kalbėjo B.Zelkevičius. – Visi laukia, gal kitą kartą bus geriau.

Bet profesionalai žino, kad tobulėjimas nėra greitas procesas. Nežinia ar mūsų jauni futbolininkai gali išaugti į aukštesnį lygį. Esu matęs daug talentingų futbolininkų, kuriems padaryti dar vieną žingsnį į priekį taip ir nepavyko.

Išvados ateina iš rezultato. Iš to, ką matome, optimistines išvadas sunku padaryti“.

Netryško optimizmu ir R.Poškus.

„Aš nežinau Lietuvos futbolo federacijos politikos – galbūt ji aukoja šiuos ar kitus metus, kad pabandytų kažką išgauti ateityje, – svarstė R.Poškus. – Tačiau dabartiniu momentu mes neturime galimybių.

Štai net Farerų salos nugalėjo Graikiją. Įsivaizduokite net tokių mažų šalių komandų rezultatai gerėja.

Mes kol kas stovime. Nesakau, kad yra nėra talentingo jaunimo. Jiems tiesiog trūksta aukšto lygio futbolo. Duok Dieve, kad jie žaistų savo klubuose daug ir gerai.

Bet artimiausius penkerius metus šie jauni futbolininkai vargu ar taps vedančiais rinktinės žaidėjais.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.