Korupciją Rusijos ir Kataro pergalėje įžvelgęs tyrėjas neatlaikė

JAV teisininkas, kuris tyrė sprendimo suteikti Rusijai ir Katarui galimybę organizuoti 2018 ir 2022 metų pasaulio čempionatus skaidrumą, traukiasi iš užimamų pareigų. Teisybės paieškose į FIFA atstovų geležinę uždangą atsitrenkęs Michaelis Garcia atsistatydino iš nepriklausomo FIFA etikos komiteto.

Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Dec 17, 2014, 6:36 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 11:02 PM

„Norėjome skaidrumo, o dabar tai – dar viena FIFA nesėkmė“, – sakė UEFA prezidentas Michelis Platini.

420 puslapių medžiagos surinkęs amerikietis atsitrenkė į sieną, kai kolega iš etikos komisijos Joachimas Eckertas uždarė bylą dėl FIFA korupcijos tyrimo. Esą vokiečiui pritrūko įrodymų.

Viešumoje pasirodė tik 42 puslapiai M.Garcia sukauptų duomenų, kurie, pasak amerikiečio, buvo klaidingi ir išimti iš konteksto.

„Po J.Eckerto sprendimo aš praradau pasitikėjimą kolegomis. Bet būtent FIFA iniciatyvos stoka ištirti korumpuotumą mane paskatino trauktis, – rašė M.Garcia. – Joks komitetas, tyrėjas ar vadovas negali pakeisti šios organizacijos kultūros.“

M.Garcia teigimu, FIFA prezidentas Seppas Blatteris bandė jį pašalinti iš pareigų, bet FIFA drausmės valdyba atmetė jo kaltinimus amerikiečiui.

Savo darbą FIFA M.Garcia pradėjo 2012-ųjų liepą. Jam skyrė užduotį nustatyti, ar Rusija ir Kataras teisėtai laimėjo konkursą dėl pasaulio čempionatų organizavimo.

M.Garcia taip pat bandė ištirti S.Blatterio sprendimų skaidrumą ir korupcijos šaknis organizacijoje.

„Pirmuosius dvejus metus maniau, kad etikos komitetas padarė didžiulį progresą, bet per pastaruosius mėnesius viskas pasikeitė“, – tvirtino M.Garcia.

Net J.Eckertas patvirtino, kad pažeidimų būta, bet esą nešvarūs Rusijos ir Kataro žaidimai nebuvo tokie dideli, kad būtų turėję įtakos FIFA valdybos balsavimui.

M.Garcia prieš pasitraukdamas buvo metęs kaltinimus penkiems FIFA vadovams, kurių balsai buvo galimai nupirkti. Tarp jų – ir Vokietijos legenda Franzas Beckenbaueris.

Dėl virš FIFA susidariusio korupcijos įtarimų debesies nuo organizacijos pasitraukė ne vienas stambus rėmėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.