Futbolininkei teko nusirenginėti, kad įrodytų, jog nėra vyras

Genoveva Anonma buvo pripratusi prie užgauliojimų. Metų metus ją lydėjo įtarinėjimai, ignoravimas ar kaltinimai.

Daugiau nuotraukų (1)

BBC ir lrytas.lt inf.

2015-01-15 17:13, atnaujinta 2018-01-15 23:47

Bet ji nebuvo pasiruošusi tokiam žeminančiam išmėginimui, kurį ji patyrė po nuostabaus žaidimo Pusiaujo Gvinėjos rinktinėje per 2008-ųjų Afrikos moterų futbolo čempionatą.

Turėjo nusirenginėti prieš delegacijas

Pelniusi pergalingą įvartį finale ir padėjusi Pusiaujo Gvinėjos komandai triumfuoti savo šalyje rengiamame turnyre, G.Anonma vylėsi, kad jos svajonė išsipildė. Bet vietoje to ji buvo priversta nerti į asmeninį košmarą.

Jos energingas ir galingas žaidimas ant futbolo vejos pakurstė kitų valstybių futbolo vadovų įtarinėjimus, kad Pusiaujo Gvinėjos rinktinės lyderė - ne moteris, o vyras.

Savo ruožtu, Afrikos futbolo konfederacija (CAF), panorusi išsiaiškinti G.Anonmos lytį, pasirinko pačius šiurkščiausius metodus.

„Jie liepė man išsirengti prieš konfederacijos ir Pusiaujo Gvinėjos rinktinės atstovus, - prisiminė 25-erių futbolininkė. - Buvau labai nusiminusi ir verkiau. Buvau visiškai pažeminta, tačiau laikui bėgant su tuo susitaikiau."

Įveikti priešiškumą - nieko naujo per gyvenimo užgrūdintai futbolininkei.

Dėl futbolo išsižadėjo motina

Savo gimtojoje šalyje - Pusiaujo Gvinėjoje, kur šį savaitgali prasidės Afrikos nacijų taurės turnyras, G.Anonma ne kartą patyrė užgauliojimų. Dėl savo begalinės aistros ir troškimo tapti futbolininke ji ne tik mokykloje, bet net ir savo namuose tapo atstumtąja.

„Kai buvau penkerių, mano gimtojo kaimo merginos su manimi nebendravo, nes norėjau žaisti futbolą. Todėl dažniausiai žaisdavau su berniukais, - pasakojo G.Anonma. - Mano tėtis su kita moterimi gyveno kitame mieste, o mano mama nenorėjo, kad aš turėčiau ką nors bendra su futbolu. Ji norėjo, kad studijuočiau, tapčiau mokytoja ar padėčiau vaikams."

Mergina neslepia - dėl futbolo teko nuolat konfliktuoti su mama, kuri pareiškė, kad nebenori matyti savo dukters.

„Galiausiai apsigyvenau pas savo dėdę. Jis nusivežė mane į miestą, kur galėjau ir mokytis, ir žaisti futbolą", - pasakojo Pusiaujo Gvinėjos futbolininkė.

2002-aisiais, būdama 15-kos, G.Anonma pasirašė sutartį su sostinės Malabo komanda „Sundows", o po metų jai kontraktą pasiūlė Vokietijos Bundeslygos ekipa „FC Jena".

Mergina greitai pritapo Vokietijoje - pirmuosius du sezonus iš eilės ji tapo rezultatyviausia lygos žaidėja.

Vėl įsuko į lyčių skandalą

Po sėkmingo žaidimo su savo šalies rinktine 2010-ųjų Afrikos čempionate ir 2011-ųjų pasaulio čempionate G.Anonma vėl buvo įsukta į jau patirtą košmarą.

Nigerijos, Pietų Afrikos ir Ganos atstovai apkaltino Gvinėjos rinktinę, kad ši savo gretose turi tris vyrus. Jais varžovai norėjo paversti seseris Salimatą ir Bilguisą Simpore ir rinktinės kapitonę G.Anonma.

„Užtenka turėti fizinį kontaktą aikštėje ir iš karto supranti (kad jie - vyrai)", - tąkart pareiškė Ganos rinktinės gynėja Diana Amkomah.

Dėl kilusio skandalo G.Anonma atsidūrė viso pasaulio žiniasklaidos antraštėse ir turėjo aiškintis dėl jai ir jos komandos draugių mestų kaltinimų.

„Tokie kaltinimai atsirado dėl to, kad esu greita ir stipri. Tačiau tikrai žinau, kad esu moteris", - tuo metu kalbėjo G.Anonma.

Pusiaujo Gvinėjos rinktinės vadovai priėmė netikėtą sprendimą, išbraukdami iš sąrašo seseris Simpore, nors pareiškė, kad toks žingsnis nesusijęs su mestais įtarinėjimais dėl lyties. Be to, tokie įtarimai taip ir nebuvo įrodyti.

G.Anonma išsaugojo savo vietą rinktinėje, tačiau čempionate pelnė vos du įvarčius.

Sportininkė iki šiol apgailestauja, kad jai taip ir nebuvo leista atlikti medicininių lyčių tyrimų ir visiems laikams nutildyti abejojančiuosius.

„Labai tikėjausi, kad sulauksiu kvietimo vykti į ligoninę atlikti tyrimus, tačiau skambučio taip ir nesulaukiau. Jie nieko man nedarė. Buvau palikta viena gintis, kad nesu vyras, o esu moteris", - pasakojo futbolininkė.

Priklauso futbolo elitui

Tačiau aikštėje ji įrodinėja, ko yra verta. Po 2012 metų Pusiaujo Gvinėjos triumfo Afrikos pirmenybėse ji tapo geriausia žemyno metų futbolininke.

Ji tiesiog žydi Potsdamo „Turbine" komandoje, su kuria net šešis kartus tapo Vokietijos čempione ir du kartus triumfavo Čempionų lygoje.

„Manau, kad Vokietijos lyga yra pajėgiausia Europoje, čia rungtyniauja labai daug aukšto lygio žaidėjų ir viso pasaulio. Tačiau asmeniškai čia nėra lengva, kai ne itin gerai kalbi vokiškai. Sunku susirasti draugų ir žmonių, su kuriais galėtum pabendrauti", - pasakojo G.Anonma, kuri savo šalies rinktinei jau yra pelniusi 18 įvarčių.

Dabar savo gimtojoje šalyje ji yra nacionalinė didvyrė, tačiau grįžti į Pusiaujo Gvinėją ji kol kas nepasirengusi. Juolab į namus jai bent kol kas nereikia žvalgytis - ją vilioja pajėgūs moterų futbolo klubai iš Švedijos ir Prancūzijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: komendantinių pratybų užkulisiai