Virš pasaulio čempionato Rusijoje – ir baimė dėl rasistų

Triukšmas buvo toks didelis, kad per sirgalių riksmus ir dainas iš pradžių buvo sunku suprasti. Tačiau netrukus paaiškėjo, jog kiekvieną kartą, kai abiejų komandų juodaodžiai žaidėjai gaudavo kamuolį, sirgaliai imdavo leisti beždžionių garsus, rašo BBC.

Brazilas Hulkas su rasizmu susiduria nuolat.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Brazilas Hulkas su rasizmu susiduria nuolat.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 27, 2015, 5:10 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 2:21 AM

Kiti kvatodami ėmė atkartoti beždžionių judesius.

Tai buvo futbolo rungtynės Rusijoje, šalyje, 2018-aisiais rengsiančioje pasaulio čempionatą.

Oficialūs asmenys tikina suprantantys, kad rasizmas Rusijoje yra rimta problema, ir jie esą daro viską, kad ją išgyvendintų.

Tačiau rungtynės tarp didžiausių Rusijos klubų – Maskvos CSKA ir Sankt Peterburgo „Zenit“ – rodo, kad jų pastangos toli gražu neduoda norimų vaisių.

Susiduria nuolat

„Visada sulaukiame kažko panašaus iš savo ir oponentų sirgalių“, – po mačo Maskvoje skundėsi „Zenit“ puolėjas iš Brazilijos Hulkas.

Jis tokį rusų elgesį vadina neišprusimu ir kultūros stoka.

„Jei kažkas panašaus nutiktų per pasaulio čempionatą, būtų labai didelė problema“, – įsitikinęs brazilas.

Jis buvo pirmasis tamsiaodis futbolininkas, su kuriuo sutartį pasirašė „Zenit“. Kai 2012-aisiais futbolininkas atvyko į Rusiją, vietiniai futbolo mėgėjai jį sutiko protestais. Jie tai vadino baltaodžių futbolininkų tradicijos pažeidimu ir kėsinimusi į identitetą.

Pernai FIFA paskelbė, kad rasizmo mastai Rusijoje visiškai nepriimtini šaliai, organizuosiančiai pasaulio čempionatą.

Prezidentas Vladimiras Putinas buvo perspėtas, kad toks elgesys nebus ilgiau toleruojamas.

Problemos nemato

Rengti pasaulio čempionatą Maskvai – garbės reikalas, ypač šiuo metu, kai dėl prorusiškų separatistų veiksmų Ukrainoje šalis sulaukia viso pasaulio priešiškumo.

Pasirodė net siūlymai boikotuoti pirmenybes.

Tuo tarpu dėl finansinių sankcijų, kai krito degalų kainos, Rusija buvo priversta sumažinti čempionato biudžetą. Du stadionai bus 10 tūkst. vietų mažesni, nei buvo planuota.

Tačiau vis dar kyla klausimas, kaip išvengti rasizmo apraiškų čempionato metu. Oficialūs asmenys jau neneigia, kad ši problema egzistuoja, tačiau tikina, jog ji mažėja.

„Problemų yra visur, bet Rusijoje jos nėra labai didelės. Kartais sirgaliai pašūkauja rasistinius šūkius, bet mes imamės priemonių. Yra nuobaudos. Nemanau, kad, kalbant apie šią problema, mes stovime vietoje. Rusijoje žaidžia daug juodaodžių futbolininkų, ir aš nematau problemos“, – dėstė Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko.

Juokavo apie Ebolą

Tačiau kai kurie žaidėjai dėl to tikrai galėtų pasiginčyti.

Kiek anksčiau šį sezoną Maskvos „Dinamo“ gynėjas Christopheris Samba sulaukė rasistinių užgauliojimų iš „Torpedo“ sirgalių.

Tačiau, kai chuliganams atsakė nepadoriu gestu, buvo diskvalifikuotas dvejoms rungtynėms.

Treneris iš Rostovo, miesto, kuriame taip pat vyks čempionato rungtynės, paklaustas, ar norėtų pasirašyti sutartį su futbolininku iš Kamerūno, pareiškė jau užtektinai turėjęs  “tokių dalykų“. 

O netrukus Igoris Gamula dar ir nevykusiai pajuokavo, kad komandoje gali plisti Ebolos virusas, mat keli futbolininkai prastai jaučiasi.

Kai tokie komentarai pasiekė užsienio spaudą, jis buvo diskvalifikuotas penkerioms rungtynėms. Treneris atsiprašė, tačiau vis tiek tvirtino, kad jo pokštas apie Ebolą buvo nesuprastas.

Taisyklės nepadeda

„Sirgalių taisyklės“, priimtos 2013-ųjų pabaigoje, buvo skirtos tam, kad reguliuotų fanų elgesį ir numatytų nuobaudas už smurtą, neapykantos kurstymą, rasizmą.

Jose numatytos tokios sankcijos, kaip 15 dienų areštas ar septynerių metų draudimas lankytis rungtynėse. Rusijos futbolo federacijos atstovai tikina, kad įstatymas veikia, tačiau negali nurodyti oficialios statistikos.

Maskvos „Torpedo" turėjo žaisti tuščiame stadione po to, kai buvo nubaustas Ch.Samba, tačiau nei CSKA, nei „Zenit“ už sirgalių elgesį sankcijų nesulaukė.

CSKA laiške, adresuotame BBC, rašoma, kad dauguma klubų neturi galimybių prižiūrėti, kad šių taisyklių būtų laikomasi.

„Valdžia visai neseniai pradėjo kovoti su rasizmu. Prieš penkerius metus tai nebuvo draudžiama, niekam nerūpėjo“, – sakė Rusijos kovos prieš rasizmą organizacijos atstovas Aleksandras Verchovskis.

Jis šią problemą apibūdino, kaip labai išplitusią ir įsiskverbusią į visuomenę.

„Futbolo sirgaliai nėra maži geri berniukai. Tai radikalių pažiūrų gatvės vaikiai. Rasizmas egzistuoja Rusijos futbole, ir nemanau, kad išnyks greičiau nei per dešimtmetį“, – sakė vienas CSKA sirgalius.

Vis dėlto pasaulio čempionatas – jau po trejų metų. FIFA reikalauja, kad pirmenybėse nebūtų nė menkiausio pakantumo rasizmui. Tačiau Rusijos laukia dar ilgas kelias, kad tai pasiektų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.