Vilniuje – karas dėl futbolo mėgėjų

Vilniaus mėgėjų futbolas dažosi karo spalvomis. Ne vienerius metus sugyvenusios įvairios sostinės futbolo lygos priverstos gniaužti kumščius, kai Vilniaus regionų futbolo sąjunga (VRFS) ir didžiausia mėgėjų Sekmadienio futbolo lyga (SFL) nusprendė įvesti griežtą taisyklę, apribojusią mėgėjų pasirinkimą.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius („Lietuvos rytas“)

Mar 2, 2015, 4:56 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 8:37 PM

Sostinės futbolo mėgėjai jau buvo įpratę dalyvauti keliuose čempionatuose, o savo kalendorius sudarydavo pagal skirtingų lygų tvarkaraščius. Vienur žaisdavo žiemą, kitur – vasarą, o kartais tą pačią ekipą registruodavo skirtingiems turnyrams.

Projektas suskaldė

Tačiau VRFS, o tuo pačiu ir SFL, nutarė keisti situaciją ir metė iššūkį konkurentams. Prieš naująjį sezoną buvo paskelbta, kad bus įgyvendinamas projektas „Vienas žaidėjas, viena komanda, viena lyga“.

Tai reiškia, kad VRFS ir SFL klubuose negalės rungtyniauti futbolininkai, kurie bus registruoti konkurentų lygose.

„Prie šio principo palaipsniui ėjome ne vienerius metus. Tam pritarė dauguma komandų vadovų. Suprasdami, kad toks sprendimas gali sukelti diskusijas, informavome lygas apie savo planus. Ne kartą su jais kalbėjome šiuo klausimu. Mes siūlėme ir tebesiūlome paprastą išeitį – jie turi tapti VRFS nariais ir oficialiai įforminti savo lygas“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė VRFS generalinis direktorius ir SFL prezidentas Paulius Malžinskas.

SFL pranešime išskiriamos dvi lygos konkurentės – mažojo Mini futbolo lyga (MFL) ir Vasaros futbolo lyga (VFL).

Būtent vienas MFL įkūrėjų Tomas Butkus „Lietuvos rytui" teigė, kad P.Malžinskas pasiklysta savo komentaruose.

„Apie planą riboti žaidėjų laisvą pasirinkimą nebuvo jokios kalbas. Ir nėra jokio komandų bėgimo iš SFL į MFL ar atvirkščiai. Pas mus atsiradusios komandos sėkmingai žaidžia ir kitos lygos turnyruose, – sakė T.Butkus. – P.Malžinskas sako, kad ribojimas įvestas daugumos komandų pageidavimu, bet kalbinti žmonės sakė, jog visada buvo diskutuojama apie ribojimą, kuris galios tik SFL ir LFF lygų rėmuose. Kiti turnyrai neturėjo būti paliesti.“

Siūlė prisijungti

Toks sprendimas sostinėje sukėlė didelį ažiotažą. VRFS sprendimas nustebino ne tik kitų lygų vadovus, bet ir mėgėjus.

„Koks tikslas? Aš nesuprantu, kodėl turi kentėti žaidėjai“, – sakė vienas MFL įkūrėjų Tomas Butkus.

Sprendimas sukėlė diskusijų audrą internete. „Facebook“ nemažai futbolo mėgėjų piktinasi suvaržymais, o pirštai duria į P. Malžinską.

„Mes nieko neribojame. Yra valdybos sprendimai ir federacijos nuostatai. SFL varžybas vykdo pagal VRFS ir LFF nuostatas. Aš nelabai suprantu, kodėl sako, kad mes ribojame. Kiekviena lyga turi savo taisykles ir viskas. Visi žmonės laisvi žaisti futbolą. „, – „Lietuvos rytui“ sakė P.Malžinskas.

T.Butkus atskleidė, kad P.Malžinskas dar prieš metus siūlė MFL prisijungti prie SFL, bet išgirdo neigiamą atsakymą.

„Pasakėme, kad tiesiog negalime. Mažasis futbolas nepriklauso UEFA ir turi savo Europos ir pasaulio organizacijas, kurios plėtoja šį sportą. Atsisakėme, nes nėra jokių kitų būdų, – sakė T.Butkus. – Daugiau pokalbių nebuvo, o tada atėjo vasario 18 diena ir sužinojome apie ribojimus. Mums tai buvo tokia pati naujiena, kaip ir žaidėjams.“

Skaudžiausia – žaidėjams

P.Malžinskas socialinėje erdvėje jau kritikavo MFL, pabrėždamas, kad ši nenori tapti LFF nare ir pareiškė, kad konkurentai savinasi Lietuvos rinktinės vardą, bet T.Butkus mano, kad už visų kalbų – aiškus tikslas.

„Kiek teko matyti Pauliaus komentarus, jis pats išsiduoda, kad mėgins kažką panašaus į mūsų turnyrą organizuoti. Tuomet tai būtų bandymas mums pakenkti, – sakė T.Butkus. – Bet mes turime savo projektus, tikslus. Juos tai kažkiek pristabdys, bet neturėtų daryti daug įtakos.“

Kol diskusijos verda, futbolo aistruoliai priversti rinktis. Neabejojama, kad daugiausia išloš minėtus registracijos apribojimus įvedusi SFL, bet T.Butkus mano, kad nuostolių patirs visi.

„Žaidėjai atsidūrė tokioje pozicijoje, kai gali rinktis vieną ar kitą. Nubyrėjimas bus, bet abejoms pusėms. Kažkas pasirinks SFL, kažkas MFL, VFL ar kitas lygas. Čia labiausiai nukentės žaidėjai, kurie nori judėti, – sakė T.Butkus. – Kiek prarasime mes? Dar nežinome. Visos komandos – pasimetusios.“

VFL prezidentas Alius Antulis pabrėžė, kad naujoji VRFS taisyklė palies lygą, tačiau labiausiai nukentės futbolo mėgėjai.

„Aš bendrauju su žmonėmis ir komandų vadovais, kurie yra apriboti laisvai dalyvauti kur nori. Jeigu jie mėgsta su draugais žaisti SFL, o vakarais VFL, turės to atsisakyti. Mėgėjiškam futbolui tai – žingsnis atgal“, – sakė A.Antulis.

VFL rungtyniauja apie 300-400 šimtai žmonių.

Pavydi krepšiniui

Ar futbolo mėgėjus ribojantis sprendimas gali kitas lygas nuvesti prie teismo durų?

„Svarstome apie teisines priemones, bet jų nesinori. Tai ilgas ir brangus kelias, kuris nėra reikalingas nei vienai pusei. Kol kas tokių drastiškų veiksmų nežadame“, – sakė T.Butkus.

Jis teigė, kad šiuo metu vyksta diskusijos su kitų lygų vadovais. Pastarieji dabar pavydžiai žiūri į Vilniaus krepšinį.

„Čia yra įvairių lygų, bet jos sutaria ir kartu gyvuoja. Niekas niekam nedraudžia žaisti kitur. Visi patenkinti, – teigė T.Butkus. – Ir MFL tikrai neketina riboti futbolininkų, kurie žaidžia mūsų lygoje. Aš nesuprantu, kam to reikia.“

T.Butkus tiki, kad VRFS sprendimą atšauks, tačiau P.Malžinskas tokias viltis nubraukia. Jis teigė, kad pokalbių su komandomis ir kitomis lygomis bus, tačiau ne žaidėjų registracijos klausimu.

„Aš nesakyčiau, kad kažkas uždrausta. Dabar vyksta procesas, vyks diskusijos. Kalbėsime su ekipomis apie jų lūkesčius, kitus projektus. Yra įvairių argumentų ir mėginsime klubams paaiškinti situaciją ir pasiūlyti variantus. Mes su komandomis diskutuojame prieš kiekvieną sezoną“, – teigė P.Malžinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.