Lietuvos futbolo klubų savininkai: Kauno „Stumbras“

69-erių pensininkas be mobilaus telefono ir vienas turtingiausių šalies socialdemokratų, paslaptingi verslininkai iš Rusijos ir Jungtinės Karalystės, buvęs sporto žurnalistas, prekeiviai gintaro dirbiniais ir naftos produktais, statybininkai ir saugos tarnybos vadovas.

Vienas iš Kauno „Stumbro“ klubo dalininkų V.Klimašauskas.<br>E.Šemioto nuotr.
Vienas iš Kauno „Stumbro“ klubo dalininkų V.Klimašauskas.<br>E.Šemioto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis („Lietuvos rytas“)

Mar 5, 2015, 11:43 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 1:27 PM

Nors Lietuvos futbole nėra Romano Abramovičiaus ar Silvio Berlusconi kalibro asmenybių, A lygos klubų savininkų panorama – neįtikėtinai margaspalvė.

Per pastarąjį dešimtmetį išnyko su senosios kartos kriminaliniais autoritetais ryšių nevengę ir net šalies čempionais sugebėję tapti klubai, o Lietuvos futbolo kuluaruose jau neliko tokių prieštaringos reputacijos veikėjų kaip buvęs FBK „Kaunas“ šeimininkas Vladimiras Romanovas, į JAV emigravęs Mažeikių „Romar“ įkūrėjas Romas Marcinkevičius ar Vilniaus „Žalgirio“ komandą rėmę „EBSW“ koncerno vadovas Gintaras Petrikas ir Vadimas Kastujevas, kuriems už finansinius nusikaltimus net teko patupėti už grotų.

Dar 2014-ųjų rudenį Lietuvos futbolo federacija (LFF) nusprendė, jog visi A lygos klubai privalo turėti bent po tris dalininkus ir iš anksto pranešti apie visus galimus pasikeitimus komandos savininkų gretose.

Pastarąją savaitę LFF Vykdomasis komitetas nepritarė naujų investuotojų iš Hongongo atėjimui į 2014 metų šalies vicečempionų Pakruojo „Kruojos“ klubą.

„Išskyrus šį atvejį kol kas nėra jokios informacijos, kad kitų klubų savininkai galėtų kelti riziką LFF varžybų integralumui ir A lygoje, ir pirmoje lygoje“, – „Lietuvos rytui" tvirtino LFF generalinis direktorius Edvinas Eimontas.

Šalies futbolo padangė iš tiesų tapo skaidresnė, bet ne visi A lygos klubų šeimininkai vis dar linkę savanoriškai išlįsti iš šešėlio.

Naujojo A lygos sezono proga „Lietuvos rytas“ nutapė nepagražintus stipriausių šalies futbolo klubų savininkų portretus.

Kauno „Stumbras“

2015 m. sezono biudžetas: 300 tūkst. eurų

Savininkas: VŠĮ „FC Stumbras“

Dalininkai: Vytautas Klimašauskas, Tauras Grinius, Tautvydas Butkus.

Pirmosios lygos čempionus iki šiol lydi didžiausias apkalbų šleifas.

„Stumbro“ marškinėlius dar pernai vilkėjo Klaidas Janonis – Vokietijoje gruodį įkalinto Kauno „kamuolinių“ gaujos lyderio sūnus, o komandą iki vasaros treniravo Gerhardas Kvedaras – LFF prezidento Juliaus Kvedaro sūnus.

Vaikai neatsako už tėvus, bet šios pavardės neišvengiamai sukėlė įtarimų apie šešėlinius į A lygą strimgalviais iškopusio klubo savininkus.

Lietuvos nacionalinės futbolo akademijos žaidėjų pagrindu sudaryta komanda 2013 metais dar žaidė 2-ojoje lygoje, kur užėmė antrąją vietą ir pakilo į 1-ąją lygą. Kai prie jaunų žaidėjų prisidėjo keli patyrę futbolininkai, „Stumbras" tapo nesutramdomas ir atvėrė A lygos duris.

Klubo garbės prezidentas yra LSDP narys Židrūnas Garšva, Kauno savivaldybės tarybos Miesto ūkio komiteto pirmininkas, o dalininkais – trys fiziniai asmenys.

„Garbės prezidentas – tik simbolinės pareigos. Svarbiausias žmogus ir klubo idėjos autorius yra Vytautas Klimašauskas. Jis su savo bendraminčiais nusprendė atgaivinti futbolą Kaune“, – „Lietuvos rytui" tvirtino naujasis „Stumbro“ sporto direktorius Giedrius Klevinskas, pernai dar vilkėjęs šios komandos marškinėlius.

V.Klimašauskas 1965 metais su Kauno „Inkaru" tapo Lietuvos futbolo čempionu. Neįprasta, bet pagrindiniam „Stumbro“ dalininkui net neįmanoma paskambinti. Į pensiją pasitraukęs 69-erių kaunietis neturi mobilaus telefono.

„Turite atvažiuoti į mūsų stadioną, norėdami su tėvu pakalbėti“, – patarė Kauno klubo administracijoje taip pat dirbantis jo sūnus Marius Klimašauskas.

„Ponas Vytautas ieškojo žmonių ir bendraminčių, kurie galėtų klubui padėti. Kiek žinau, jis net užsienyje rado draugų“, – pripažino G.Klevinskas.

Vienas iš Kauno klubo dalininkų T.Butkus iš tiesų gyvena ir dirba Jungtinėje Karalystėje. 30-metis lietuvis yra Češyre įsikūrusios dantų priežiūros bendrovės „Smile Desing Dental Laboratory“ vadovas.

Pagrindine „Stumbro“ rėmėja šį sezoną bus „Novecorum Group“ bendrovė. Vilniuje registruotai verslo konsultacijų ir tyrimų įmonei vadovauja Pavelas Borisovas, o joje dirba vos 3 darbuotojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.