„Chelsea“ ir PSG kova: kodėl J.Mourinho nutildo Z.Ibrahimovičių?

Visapusiškas indėlis atakuojant varžovų vartus per daugiau nei 100 Čempionų lygos rungtynių Zlatanui Ibrahimovičiui užtarnavo vieno geriausių pasaulio puolėjų vardą. Puikūs prasiveržimai, tolimi smūgiai, rezultatyvūs perdavimai abejingų nepalieka. Z.Ibrahimovičius gali smūgiuoti iš bet kokio kampo, nuostabiai žaidžia galva, sukuria gausybę progų komandos draugams.

Z.Ibrahimovičius ir J.Mourinho per pirmąjį šio sezono Čempionų lygos aštuntfinalio susitikimą.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Z.Ibrahimovičius ir J.Mourinho per pirmąjį šio sezono Čempionų lygos aštuntfinalio susitikimą.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 11, 2015, 4:36 PM, atnaujinta Jan 10, 2018, 10:38 PM

Bet ne tada, kai varžovų komandą treniruoja jo mėgstamiausias strategas Jose Mourinho.

Atsakymas – knygoje?

Z.Ibrahimovičius tris sezonus žaidė Milano „Inter“ klube, tad metus dirbo su J.Mourinho, o vėliau prasidėjo tarpusavio dvikovos. Z.Ibrahimovičius vilkėjo „AC Milan“, „Barcelona“ ir „Paris Saint-Germain“ marškinėlius, kai žaidė prieš portugalo treniruojamas „Inter“, Madrido „Real“ ir Londono „Chelsea“ komandas.

Tokios akistatos buvo septynios ir Z.Ibrahimovičius per jas neįmušė nė vieno įvarčio. Tačiau tai – ne vienintelės prastos naujienos prieš trečiadienio atsakomąjį Čempionų lygos aštuntfinalio mačą.

Z.Ibrahimovičiaus efektyvumas – kalbant apie smūgius ir perdavimus – toks prastas, kad jis triskart buvo pakeistas. Kartą – dėl traumos, o kitus kartus – dėl menko indėlio į žaidimą. Kai J.Mourinho vadovaujama „Real“ ekipa 2010 metų spalį nugalėjo „AC Milan“, Z.Ibrahimovičius goal.com skaitytojų buvo išrinktas prasčiausiu aikštėje buvusiu žaidėju.

Kas nutinka, kad sutikęs J.Mourinho Z.Ibrahimovičius nutyla ir pasitraukia į šešėlį? Užuomina į atsakymą yra 2013 metais futbolininko išleistoje knygoje „Aš esu Zlatanas“.

„Dar niekada nesu sutikęs trenerio, kuris šitaip gerai išmanytų varžovų žaidimą. Jis žinojo viską iki trečiojo vartininko batelių dydžio“, – knygoje sakė Z.Ibrahimovičius.

„J.Mourinho aiškiai stebi šį žaidėją. Ir jis tai daro ne tik aikštėje, – sakė buvęs „Liverpool“ ir Anglijos puolėjas Emile Heskey. – Daug įtakos turi tai, ką J.Mourinho išmoko „Inter“ klube. Per tą sezoną jis apie Z.Ibrahimovičių galėjo sužinoti viską. Ir ne tik jo žaidimo bruožus ar pamėgtus judesius. Portugalas turėjo progą perprasti jo psichologiją ir sužinoti, kas labiausiai erzina, o kas liūdina. Jis žino viską apie Zlataną, o tai – didžiulis pranašumas.“

Užsiundo geriausiais gynėjais

J.Mourinho savo žinias visuomet papildydavo skautų ir analitikų pastebėjimais, o tai garantavo sėkmę stabdant švedą. J.Mourinho visuomet turėdavo progą Z.Ibrahimovičiaus priežiūrą paskirti itin patyrusiems vidurio gynėjams. Rezultatai kalba patys už save.

Milano „Inter“ komandoje prieš Z.Ibrahmovičių dirbo Lucio ir Walteris Samuelis. „Real“ komandoje J.Mourinho užsiundė portugalų porą Ricardo Carvalho ir Pepe, o šiems talkino ir Sergio Ramosas. „Chelsea“ komandoje vidurio gynėjų pareigos skirtos Davidui Luizui, Johnui Terry ir Gary Cahillui. Visi iš šių aštuonių gynėjų savo namuose turi Čempionų lygos medalį.

„Pažiūrėkite, kaip puikiai žaidžia tie gynėjai, – teigė E.Heskey. – Jeigu galvotumėte apie dešimtmečio komandą, prisimintumėte juos visus. Visi šie žaidėjai turi labai daug patirties. Tai – pasaulinės klasės gynėjai. Toks pats yra ir Zlatanas. Manau, kad jis yra geriausias tradicinis centro puolėjas. Jis muša įvarčius, kuria proga, gerai valdo kamuolį ir galingai smūgiuoja. Bet Zlatano statistika tik parodo, kokius gerus planus kuria J.Mourinho.“

Trenerį vadina ypatingu

Z.Ibrahimovičiaus kritikai mėgsta tvirtinti, kad puolėjas tiesiog prastai žaidžia svarbias rungtynes, bet E.Heskey tam prieštarauja,

„Galime sakyti, kad visi tarptautiniai mačai – svarbūs, tad pažiūrėkite į jo įvarčių skaičių (51 įvartis per 101 mačą, – red.) Jis žaidžia daug svarbių rungtynių ir muša gausybę įvarčių“, – teigė E.Heskey.

Tarp J.Mourinho ir Z.Ibrahimovičiaus egzistuoja ir kitoks ryšys. Futbolininkas su strategu „Inter“ klube sutarė gerai ir dažnai bendraudavo.

„Jis – ypatingas, – knygoje teigė Z.Ibrahimovičius. – Jis buvo iš tų žmonių, dėl kurių galėtum paaukoti gyvybę. Kad ir kaip džiaugiausi gavęs pasiūlymą iš „Barcelona“ klubo, man buvo liūdna, nes turėjo palikti J.Mourinho.“

Puikiai sutaria

Praėjusį sezoną, kai „Chelsea“ dėl įmuštų ir praleistų įvarčių santykio eliminavo PSG Čempionų lygos ketvirtfinalį, Z.Ibrahimovičius atsakomojo mačo nežaidė dėl kojos traumos. Jis sėdėjo „Stamford Bridge“ stadione ir žiūrėjo rungtynes, o vėliau įsiterpė į televizijos interviu, kad palinkėtų J.Mourinho sėkmės. Strategas į tai reagavo apkabinimu.

Dar porą savaičių prieš tą mūšį J.Mourinho sakė: „Nesuprantu, kai žmonės sako, kad su Zlatanu sudėtinga dirbti, jog jo asmenybė – sunki. Manau, kad labai lengva dirbti, kai turi vyruką, kuris visada nori laimėti. Aš jį treniravau tik vienerius metus, bet tai buvo labai geri metai. Įgijau svarbios patirties, o jį laikau vienu geriausių žaidėjų, kokius tik esu treniravęs.“

Ar Z.Ibrahimovičiui pavyks nutraukti prakeiksmą jau trečiadienį?

„Jis turėtų atsiminti šią seriją su J.Mourinho. Komandos draugai galvos: „Ar jam pakaks tvirtumo nutraukti seriją?“ „Chelsea“ gynėjai tikrai stengsis jam sukliudyti. Aš tiesiog nematau, kaip „Chelsea“ galėtų pralaimėti“, – sakė E.Heskey.

Pirmoji ekipų kova baigėsi 1:1.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.