E. Jankauskas – apie 40-metį, Zlatano išvarymą ir trenerio darbą

„Tie metai – tik skaičius, šį kartą jis apvalus“, – šypsojosi Edgaras Jankauskas. Ketvirtadienį jis priėmė sveikinimus 40-ojo gimtadienio proga.

E.Jankauskas buvo pagerbtas futbolo federacijoje<br>M.Kulbio nuotr.
E.Jankauskas buvo pagerbtas futbolo federacijoje<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Motužytė

2015-03-12 14:42, atnaujinta 2018-01-10 19:57

„Žinoma, metai bėga, niekas iš mūsų nejaunėja, bet aš jokios baimės nejaučiu. Svarbiausia – sveikata“, – patikino Lietuvos futbolo žvaigždė. Jis įsitikinęs dėl vieno – futbolas iš jo gyvenimo niekur nedings.

E.Jankauskas – tituluočiausias Lietuvos futbolininkų. Jo kolekcijoje – Čempionų lygos taurė, UEFA taurė, du Portugalijos čempiono titulai ir šios šalies taurės, penkis kartus jis buvo išrinktas geriausiu Lietuvos futbolininku.

Trenerio darbas kitoks

Praėjusį sezoną E.Jankauskas paragavo vyriausiojo trenerio duonos. Jis stojo prie Lietuvos futbolo A lygos debiutantės Trakų komandos vairo, tačiau lapkritį, likus keliems turams iki sezono pabaigos, paliko komandą.

„Tas trenerio darbas yra šiek tiek kitoks nei žaidėjo. Futbole viskas labai greitai keičiasi. Štai pavyzdys su Madrido „Real“: atrodo, kad sausio mėnesį visi komandą ant rankų nešiojo, o prasidėjo kovas, ir komandai – jau blogas etapas, visi nori permainų.

Šiais laikais pirmiausia keičiasi treneriai, nes jį pakeisti lengviausia. Reikia susitaikyti su tokia darbo specifika ir turėti daug kantrybės“, – kalbėjo E.Jankauskas.

Šiuo metu buvęs futbolininkas lanko dvejų metų trukmės „FIFA Pro" trenerių kvalifikacijos kursus. Lietuvoje vykstantys mokymai suteikia aukščiausią trenerio licenciją. Jų metu treneriai vyksta stažuotis į užsienio klubus.

Treniruotės – neįprastos

„Nemanau, kad protinga ir vyriška dabar vardinti savo svajones“, – nusišypsojo E.Jankauskas, paklaustas, kur labiausiai norėtų dirbti treneriu.

Su E.Jankausku dirbę žaidėjai neslėpė, kad jo treniruotės įdomios ir neįprastos. Futbolo specialistas mokosi iš kitų, tačiau aklai nekopijuoja.

„Niekada nieko nenorėjau kopijuoti. Žinoma, pasisemti minčių ir jomis pasinaudoti yra gerai, bet kopijuoti nenoriu. Malonu, kad žaidėjai taip atsiliepia.

Manau, geriausia treniruotė yra ta, kuri labiausiai priartina prie rungtynių įvykių ir tempo. Ko nors naujo aš neišradinėju, nes tai, ko gero, nėra įmanoma“, – sakė E.Jankauskas.

Darbą Trakų klube E.Jankauskas vadina naudinga patirtimi, o A lyga jį nustebino.

„Tai buvo tokia patirtis, kokios negaučiau dirbdamas užsienyje, kur susidomėjimas daug didesnis. Čia reikia dirbti ne tik su žaidėjais, bet dar yra ir aplinka, kurioje – ne visada futbolo žmonės. Dėl to darbo spektras buvo platesnis. Buvo įdomu.

A lygos lygis mane nustebino, jis kyla. Atsiranda klubų, kurie dirba profesionaliai, kurie žino, kaip viskas turi suktis. Tai Vilniaus „Žalgiris“, Klaipėdos „Atlantas“.

Tačiau nereikia pamiršti, kad Europoje jau seniai tai yra daroma. Net tokiose šalyse, kur daugelis mūsų futbolininkų važiuoja, kaip Azerbaidžanas, Kazachstanas“, – kalbėjo E.Jankauskas.

Kortelė – neteisinga

Reikšmingiausią Europos klubinio futbolo trofėjų – Čempionų lygos taurę – jis laimėjo tuomet garsiojo Jose Mourinho vadovaujamoje „Porto“ komandoje.

E.Jankauskas ne kartą yra sakęs, kad jo ir portugalo santykiai šilti, susitikę jie visada pasikalba. Tačiau kai Čempionų lygos aštuntfinalyje J.Mourinho vadovaujamą Londono „Chelsea“ iš turnyro išmetė „Paris Saint Germain“ ekipa, lietuviui širdies neskaudėjo.

„Manau, tas rezultatas yra logiškas. Net „Chelsea" treneris tai minėjo. Tikrai prancūzai buvo verti, kad išeitų į kitą etapą“, – sakė jis.

E.Jankauską papiktino daug diskusijų sukėlęs teisėjo sprendimas įpusėjus pirmajam kėliniui iš aikštės pašalinti PSG lyderį Zlataną Ibrahimovičių. Už grubų žaidimą jam buvo parodyta raudonoji kortelė.

„Manau, tai nebuvo teisinga. Ir šiaip tose rungtynėse buvo keistų sprendimų. Bet, žinoma, tokio lygio rungtynėse klysti yra žmogiška. Sunku įsivaizduoti, kokia tai yra įtampa, koks susidomėjimas, kokia tų rungtynių vertė. Visi klysta, tik gaila, kad vakar buvo tų klaidų ir kad jos buvo labai matomos“, – kalbėjo E.Jankauskas.

Čempionų lygos atkrintamųjų varžybų karštį yra pajutęs ir lietuvis.

„Manau, jog niekada nepamiršiu to jausmo, kai sueina tiek žmonių, rungtynės – beprotiškai svarbios ir tokia įtampa. Sunku būtų pamiršti tokį dalyką ir net nesinori to daryti. O geras futbolas ir per televizorių visada sukelia daug emocijų“, – sakė E.Jankauskas.

Svarbiausia tikėti Penkiolika metų E.Jankauskas atidavė Lietuvos rinktinei. Per 56 rungtynes jis pelnė 10 įvarčių.

Nacionalinės komandos šį mėnesį laukia rimtas išbandymas, Londono „Wembley“ stadione 2016 metų Europos čempionato atrankos rungtynės su anglais.

„Pirmiausia mūsų rinktinei noriu palinkėti vienybės. Ten tikrai nėra tokių žmonių, kurie būtų dvigubai greitesni ar keturiomis kojomis žaistų.

Reikia tinkamai pasiruošti, nusiteikti ir, svarbiausia, tikėti. Jei netikėsi, jau prieš išeidamas į aikštę pralaimėsi 0:1“, – įsitikinęs E.Jankauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.