Ant „Juventus“ pečių – ir mirštančio Italijos futbolo sėkmė

Italijos futbolui ši savaitė gali būti istoriškai lemiama. Italijos klubai Europos turnyruose stoja į rungtynes, kurios gali paskelbti apie pirmuosius sugrįžimo į elitą žingsnius arba įkals paskutinį vinį į didžiąsias pergales tik vadovėliuose manančios šalies futbolą, rašo goal.com.

Turino „Juventus“ komandai tenka nešti sunkią Italijos futbolo naštą.<br>AP nuotr.
Turino „Juventus“ komandai tenka nešti sunkią Italijos futbolo naštą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 18, 2015, 1:29 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 3:06 PM

Trečiadienio Čempionų lyga (21 val. 45 min). „Barcelona“ – „Manchester City“ (2:1), Dortmundo „Borussia“ – Turino „Juventus“ (1:2).

Istorija kartotis negali

Vienos reikšmingiausių rungtynių prasidės trečiadienį 21 val. 45 min. Italijos vėliavnešys Turino „Juventus“ klubas Čempionų lygos aštuntfinalio atsakomosiose rungtynėse susitiks su Dortmundo „Borussia“ futbolininkais. „Juventus“ pirmąjį mačą namuose laimėjo 2:1, tad tvirtai nesijaučia. Jeigu „Juventus“ iškris, tai bus antri metai iš eilės, kai Čempionų lygos ketvirtfinalis vyks be italų klubų.

Taip pat tai būtų penktasis sezonas iš eilės, kai italų nebūtų pusfinalyje. Po „AC Milan“ didžiosios pergalės prieš aštuonerius metus tik Milano „Inter“ yra pavykę patekti tarp keturių stipriausių Čempionų lygos komandų ir tai buvo 2010-aisiais.

Dar penki Italijos klubai ketvirtadienį šoks į atsakomąjį veiksmą Europos lygos aštuntfinalyje. „Roma“ ir „Fiorentina“ žais tarpusavyje, tad viena ekipų tikrai atsisveikins su turnyru. „Torino“ ir Milano „Inter“ laukia itin sudėtingos kovos. „Torino“ pirmąjį mačą 0:2 pralaimėjo Sankt Peterbugo „Zenit“ ekipai, o „Inter“ 1:3 nusileido „Wolfsburg“.

Tik „Napoli“ komandai pavyko iškovoti pergalę ir turėti pranašumą 3:1 prieš Maskvos „Dinamo“.

Italijos futbolo specialistai atidžiai stebi, ar šalies futbolas progresuos, bet jeigu „Juventus“ nepasieks kevirtfinalio, o nė viena iš Europos lygos ekipų finalo, apie jį kalbėti nebus galima.

Praėjusį sezoną „Milan“ buvo išmesta iš Čempionų lygos aštuntfinalio, o „Juventus“ Europos lygoje atsisveikino pusfinalyje.

To nepakako dabar ir tokių rezultatų pakartojimas nebūtų geras šiandieną.

Keitėsi situacija

Kadaise Italijos klubai tarpusavyje kovodavo dėl svarbiausių žemyno titulų, bet 2015-aisiais komandų vardai rašomi tik vidutiniokų eilutėse. O tai kenkia Italijos futbolui.

Italija nebėra ta šalis, kurios futbolą renkasi milijonai gerbėjų, ištroškę aukščiausios klasės pramogų. Kiekvienais metais auditorija tik mažėja ir net patys italai atsuka nugaras.

Italijos klubai nesugeba išauginti talentų, nors anksčiau jais garsėjo visame pasaulyje.

Italijos futbolui būtina keltis iš miego, tačiau jis tik gilės, jeigu šalies klubai aikštėje nerodys užtikrinto žaidimo.

Lyga nepatraukli

Bet ne tik žaidimas aikštėje bjauroja Italijos futbolo paveikslą. Italijos futbolo federacijos (FIGC) prezidentui Carlo Tavecchio visd ar galioja UEFA nušalinimas dėl komentarų apie juodaodžius žaidėjus, o buvęs futbolininkas ir treneris Arrigo Sacchi taip pat neseniai įsivėlė į panašų skandalą.

„Serie A“ pirmenybėms druskos per daug beria „Parma“ klubas, kuris gali vasarą tiesiog subyrėti.

Tačiau „Parma“ – ne vienintelis byrantis futbolo aspektas. Italijoje stadionai eižėja, o apie renovacijas ir naujus stadionus vis dar tik kalbama. Tik „Juventus“ dabar atrodo turtuolis su savo naujuoju stadionu. Kitiems klubams tiesiog nepavyksta gauti investicijų.

Ir kai Anglijos „Premier“ lyga sudarė naują 6 milijardų eurų vertės televizijos transliacijų sutartį, „Serie A“ pagal šias pajamas ritasi žemyn ir tolsta nuo lyderių.

Priežasčių, kodėl žiūrovai ir turistai turėtų užsukti į stadionus vis mažėja ir nemažai Italijos futbolo specialistų nerimauja, kad šviesos tunelio gale nematyti.

„Serie A“ neturi patrauklių aukščiausios klasės žaidėjų, – sakė vienas geriausių Italijos agentų, su goal.com kalbėjęs anonimiškai. – Aš mėginu žaidėjus pritraukti čia, bet jie mieliau keliauja į Vokietiją, Prancūziją ar netgi Olandiją. „Serie A“ neatkreipia dėmesio. Ir jeigu mėginu kalbėti su Anglijos ar Ispanijos klubu apie italų žaidėją, jie nenori nieko girdėti. Italai turi visai kitokį lėtesnį stilių, apie kuris užsienio klubams nėra patrauklus.“

Konkurencijos trūkumas žlugdo

Tiesą sakant, Italijos futbolas niekada neatsigavo po garsiojo „Calciopoli“ skandalo 2006-aisiais. Italijos futbolas tuomet buvo apipintas konspiracijų teorijomis, o sukčiavimo atvejų įrodymas padarė ilgalaikę žalą, kurią pataisyti galėtų tik nuolatiniai geri rezultatai aikštėje.

„Juventus“ klubo dominavimas Italijoje yra daugiau klystančių varžovų nuopelnas, o kasmetiniai Turino ekipos paradai Italijai nebeduoda nieko gero. „Juventus“ komandai prieš svarbiausius Čempionų lygos mačus mažiausiai reikia tų neišvengiamų pergalių „Serie A“ pirmenybėse. Konkurencijos trūkumas tiesiog smaugia Turino klubą.

„Juventus“ atstovai goal.com šaltiniui teigė, kad klubui desperatiškai reikia rimtų iššūkių, kad ekipa galėtų pasirengti mūšiams su kitais Europos klubais.

„Mes geriau kasmet liksime antri ar treti, jeigu turnyras padės tobulėti. Dabar mes „Serie A“ čempionate nieko neišmokstame. Galime laimėti dešimt „Serie A" trofėjų iš eilės, bet Čempionų lygoje nieko nenuveiksime. Mūsų susikaupimui ir gebėjimams reikia rimtesnių išbandymų nei gauname“, – teigė vienas ju.

Kiekviena lyga turi komandų, kurios daugiau ar mažiau tik maišosi. Londono „Chelsea“ irgi negali gerai pasirengti per žaidimą su „Aston Villa“ ar Madrido „Real“ per kovą su „Eibar“. Lygiai taip pat „Juventus“ negauna iššūkio, kai tenka varžytis su krizės ištikta „Parma“ ar „Empoli“ komandomis.

Bet „Juventus“ realybė tokia, kad tokių varžovų, kurie nepateikia jokio rimto pasipriešinimo – gerokai per daug.

Keliai – du

Bet jeigu „Juventus“ pavyks Čempionų lygoje sužaisti užtikrintai, o trys ar keturi klubai Europos lygoje pasirodys stiprūs, tunelio gale gali įsižiebti šviesa. Italijos futbolas miršta, tačiau ši savaitė gali jį įkvėpti naujam gyvenimui.

O susimovus Italijos futbolas ir toliau risis žemyn. Kiek? Specialistai to prognozuoti nedrįsta. Sėkmė būtina.

Atėjo tikrųjų išbandymų metas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.