Lietuvos futbolo rinktinė: ko trūksta ir ką turime?

Be vieno komandos lyderio Arvydo Novikovo ir be naujojo Lietuvos piliečio Larry Coheno mūsų šalies futbolo rinktinė rengsis Europos čempionato atrankos rungtynėms penktadienį Londone su Anglija.

Europos čempionato atrankos mače Londone Lietuvos rinktinėje nebus naujokų, bet trūks kelių patyrusių žaidėjų.<br>M.Kulbio nuotr.
Europos čempionato atrankos mače Londone Lietuvos rinktinėje nebus naujokų, bet trūks kelių patyrusių žaidėjų.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Mar 24, 2015, 1:05 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 9:58 AM

Igoris Pankratjevas dvikovoje su Anglija remsis jau patikrintais žaidėjais. Tarp Lietuvos rinktinės trenerio pasirinktų 23 futbolininkų nėra nė vieno naujoko.

Į Lietuvos ir Anglijos rungtynes vyks ir „Lietuvos ryto“ žurnalistai. Visas naujienas sekite portale lrytas.lt, „Lietuvos ryto“ dienraštyje ir nepamirškite prisijungti „Facebook'e“.

Dėl įvairių priežasčių už komandos ribų liko būrys žinomų žaidėjų, iš kurių būtų galima sulipdyti dar vieną ekipą.

Vartininkai

Pakviesti: Giedrius Arlauskis (Bukarešto „Steaua“, Rumunija), Vytautas Černiauskas (Kelcų „Korona“, Lenkija), Emilijus Zubas (Belchatuvo GKS, Lenkija).

Nėra abejonių, kad G.Arlauskis gins mūsų šalies vartus nuo Wayne’o Rooney ir kitų Anglijos rinktinės žaidėjų atakų. Geriausiu praėjusių metų Lietuvos futbolininku išrinktas 27 metų žemaitis buvo pagrindinis vartininkas pernai I.Pankratjevo komandoje ir savo klube Bukarešto „Steaua“.

Tačiau praėjusį mėnesį G.Arlauskis netikėtai buvo išbrauktas iš Rumunijos čempionato lyderių sudėties, kai užrūstino skandalingąjį komandos šeimininką Gigi Becali, atsisakęs su „Steaua“ pratęsti iki 2015-ųjų vasaros galiojančią sutartį.

Italijos klubai „Roma“, Florencijos „Fiorentina“ ir „Udinese“ buvo minimi tarp tų, kuriuos domina 192 cm ūgio vartininkas iš Telšių.

Vis dėlto padėtis pasikeitė, ir G.Arlauskis jau gynė „Steaua“ vartus pastarosiose Rumunijos lygos rungtynėse.

Ko trūksta: Žydrūno Karčemarsko („Gaziantepspor“, Turkija).

Geriausiu šalies 2011 ir 2012 metų futbolininku išrinktas vartininkas Lietuvos rinktinei atstovavo dešimt metų, bet nespėjo su komanda atsisveikinti, nes nuo 2013 metų rudens tapo nereikalingas I.Pankratjevui.

Ginčytis, ar Ž.Karčemarskas yra geresnis už G.Arlauskį, nėra prasmės, nes 31 metų alytiškis jau pusantrų metų nepatenka ir tarp rinktinės atsarginių vartininkų.

Pastaruoju metu Turkijoje jis yra vienas geriausių. Ž.Karčemarskas jau penkis mačus iš eilės nepraleido įvarčio, „Gaziantepspor“ pakilo į septintąją vietą, o praėjusį savaitgalį po pergalės 1:0 lietuvis buvo išrinktas į simbolinę Turkijos lygos turo geriausių žaidėjų sudėtį.

Gynėjai

Pakviesti: Vytautas Andriuškevičius („Cambuur“, Olandija), Valdemaras Borovskis (Stara Zagoros „Beroe“, Bulgarija), Georgas Freidgeimas (Vilniaus „Žalgiris“), Tomas Mikuckis (Maskvos „Torpedo“, Rusija), Tadas Kijanskas (Haifos „Hapoel“, Izraelis), Vaidas Slavickas (Piatra Niamco „Ceahlaul“, Rumunija), Egidijus Vaitkūnas (Vilniaus „Žalgiris“), Marius Žaliūkas (Glazgo „Rangers“, Škotija).

Lyginant su pastarosiomis rungtynėmis, į komandą sugrįžo du patyrę gynėjai.

31-erių M.Žaliūkas išsigydė traumą ir nuolat pasirodo Glazgo „Rangers“ gretose. 54 kartus Škotijos čempione tapusi komanda po finansinio kracho kyla iš 4-osios lygos ir šiuo metu 2-ojoje užima trečiąją vietą.

Po kojos operacijos į rinktinę sugrįžo 32 metų T.Mikuckis. Užpernai su Maskvos „Torpedo“ sutartį pasirašęs gynėjas padėjo klubui po 8 metų pertraukos sugrįžti į aukščiausiąją lygą ir šiuo metu yra stipriausiame čempionate žaidžiantis Lietuvos rinktinės futbolininkas.

Tryliktąją vietą Rusijoje užimančiai „Torpedo“ T.Mikuckis šį mėnesį padėjo pasiekti lygiąsias (1:1) su Sankt Peterburgo „Zenit“, o praėjusį savaitgalį 0:1 mače su Maskvos „Spartak“ aikštėje pasirodė po keitimo.

Ko trūksta: Larry Coheno („Moroka Swalovs“, PAR), Mariaus Stankevičiaus („Hannover“, Vokietija), Deivido Šembero („Žalgiris“).

D.Šemberui ir M.Stankevičiui durys į rinktinę užsitrenkė 2013 metų spalį, nors D.Šemberas praėjusį sezoną buvo išrinktas geriausiu A lygos futbolininku, o M.Stankevičius vienintelis atstovauja pasaulio čempionų šalies klubui. Tiesa, bundeslygoje 33 metų gynėjas sužaidė tik vieną mačą.

Užtat rengtis rungtynėms su Anglija mūsų šalies rinktinės treneriai kvietė Lietuvos pilietybę pernai gruodį gavusį Pietų Afrikos Respublikos gynėją L.Coheną.

„Kovo 23 dieną išskrendu, o kovo 24 dieną prisidėsiu prie komandos Londone, – interviu „Lietuvos rytui“ sakė „Moroka Swalows“ gynėjas. – Pasitikiu savimi ir savo sugebėjimais žaisti futbolą, tad tikiuosi būti starto sudėtyje.“

Tačiau debiuto Lietuvos rinktinėje L.Cohenas tikriausiai nesulauks. Futbolininkas gavo raštą, kad neatitinka formalių FIFA reikalavimų dėl naują pilietybę įgijusio žaidėjo atstovavimo rinktinei.

„Treneriai buvo pasiruošę suteikti jam galimybę treniruočių stovykloje. Dėl L.Coheno galimybės atstovauti Lietuvai konsultavomės su FIFA, tačiau teigiamo atsakymo negavome, – sakė LFF Rinktinių skyriaus vadovas Robertas Tautkus. – Tarp žaidėjo ir šalies, kuriai jis atstovaus, turi būti tiesioginis artimas ryšys – žaidėjas turi būti gimęs Lietuvoje arba gimę jo tėvai ar seneliai, arba gyvenęs čia penkerius metus.“

Saugai

Pakviesti: Karolis Chvedukas (Marijampolės „Sūduva“), Fiodoras Černychas (Lenčnos „Gornik“, Lenkija), Donatas Kazlauskas (Gdansko „Lechia“, Lenkija), Mindaugas Panka (Kirjat Šmonos „Hapoel Ironi“, Izraelis), Saulius Mikoliūnas (Salihorsko „Šahtior“, Baltarusija), Vytautas Lukša (Vilniaus „Žalgiris“), Gratas Sirgėdas („Stuttgart“, Vokietija), Gediminas Vičius (Taldykorgano „Žetysu“, Kazachstanas), Artūras Žulpa („Aktobe“, Kazachstanas).

Du patyrę vidurio saugai sugrįžo į rinktinę.

M.Panka turėjo tvirtą vietą komandoje, bet pernai spalio 12 dieną rungtynėse Vilniuje su Slovėnija patyrė traumą ir negalėjo padėti komandai ne tik tame 0:2 pralaimėtame mače, bet ir Šveicarijoje, kur lietuviai patyrė dar skaudesnę nesėkmę 0:4.

V.Lukša jau atstovavo rinktinei 2008–2013 m., bet į pagrindinę sudėtį patekdavo retai. 30-metis saugas sulaukė dar vienos galimybės, kai po solidaus sezono „Trakų“ klube žiemą perėjo į Vilniaus „Žalgirį“. Per pirmąsias 4 rungtynes A lygoje V.Lukša pelnė 1 įvartį ir atliko 3 rezultatyvius perdavimus.

Šalia patyrusių Lietuvos rinktinės saugų vėl bus 20-metis G.Sirgėdas. Rinktinėje 2013 metais debiutavęs kūrybingas žaidėjas pernai dėl kirkšnies ir nugaros skausmų daugiau laiko praleido gydytojų kabinetuose nei aikštėje.

Pernai rinktinėje G.Sirgėdas nežaidė nė vieno mačo, o Vokietijos trečiojoje lygoje „Stutgart“ antrosios komandos gretose šį sezoną pasirodė dvejose rungtynėse.

Ko trūksta: Arvydo Novikovo (Aujės „Erzgebirge“, Vokietija), Mindaugo Kalono (Rygos „Skonto“, Latvija), Manto Kuklio („Žalgiris“), Vykinto Slivkos („Gorica“, Slovėnija), Deimanto Petravičiaus („Nottingham Forest“, Anglija).

A.Novikovas buvo ryškiausias Lietuvos rinktinės žaidėjas pernai, bet šįkart teks apsieiti be techniško saugo reidų. Vokietijos antrojoje lygoje žaidžiantis lietuvis šiuo metu gydosi kirkšnies traumą.

2013 metų geriausias Lietuvos futbolininkas M.Kalonas dingo iš Lietuvos rinktinės trenerių akiračio, kai pastebimai krito jo sportinė forma.

M.Kuklys irgi nebėra tas „Žalgirio“ komandos lyderis, koks buvo 2013 metais.

Į rinktinę nepakviestas ir „Nottingham Forest“ jaunimo komandos saugas D.Petravičius, jau debiutavęs nacionalinėje ekipoje.

Kitam 19-mečiam V.Slivkai savo debiuto rinktinėje teks palaukti, nors Turino „Juventus“ klubui priklausantis futbolininkas šįmet pradėjo žaisti su vyrais – jis persikėlė į „Gorica“ klubą ir debiutavo Slovėnijos lygoje.

Puolėjai

Pakviesti: Deivydas Matulevičius (Tirgu Žiu „Pandurii“, Rumunija), Simonas Stankevičius („Leicester City“, Anglija), Ričardas Beniušis (Pakruojo „Kruoja“).

Lietuvos rinktinės puolimo fronte – nieko nauja.

D.Matulevičius turėtų vėl lakstyti vienas Lietuvos rinktinės atakų smaigalyje, nors šis sezonas 25 metų puolėjui nėra pats geriausias.

„Pandurii“ klubas Rumunijos lygoje tėra vienuoliktas, D.Matulevičius šį sezoną yra įmušęs penkis įvarčius.

19-metis S.Stankevičius iš „Leicester City“ jaunimo komandos neseniai porai mėnesių buvo paskolintas penktojoje Anglijos lygoje žaidžiančiai „Nuneaton Town“.

Pakruojo „Kruojos“ klubo puolėjas R.Beniušis, kuriam kitą mėnesį sukaks 35-eri, šį sezoną A lygoje per 5 mačus įmušė 2 įvarčius.

Ko trūksta: Luko Spalvio („Aalborg“, Danija), Darvydo Šerno („Ross County“, Škotija).

Daug žadančio L.Spalvio karjerą pristabdė kryžminių kelio raiščių trauma, dėl to puolėjas be futbolo praleido daugiau nei pusmetį ir tik dabar pradėjo judėti su „Aalborg“ dublerių ekipa.

„Daugiau negu metus ruošiausi žaisti Vemblyje, bet dabar matau, kad visa jėga tikrai negalėčiau žaisti“, – „Lietuvos rytui“ pripažino L.Spalvis.

D.Šernas iki 2013 metų vidurio Lietuvos rinktinėje sužaidė 35 mačus, bet pastaruoju metu į nacionalinę komandą nekviečiamas. 30-metis futbolo klajoklis nuo sausio bando padėti pakilti „Ross County“ klubui, kuris Škotijoje yra dešimtas.

Varžovų stovykloje

Net aštuoni Anglijos rinktinės žaidėjai sekmadienį dalyvavo „Liverpool“ ir „Manchester United“ mūšyje.

Svarbia pergale Liverpulyje (2:1) džiaugėsi svečių ketvertas (Philas Jonesas, Chrisas Smallingas, Michaelas Carrickas ir Wayne’as Rooney), kuris Londone jau gali pasirodyti aikštėje per dvikovą su lietuviais.

Šeimininkų gretose žaidė į Anglijos rinktinę kviečiami Jordanas Hendersonas, Adamas Lallana, Raheemas Sterlingas ir Danielis Sturridge’as, o pastarasis įmušė vienintelį „Liverpool“ įvartį.

Rungtynių pabaigoje (93-iąją min.) W.Rooney neįmušė 11 m baudinio. Giedrius Arlauskis turėtų atkreipti dėmesį, kad ryškiausia Anglijos rinktinės žvaigždė spyrė kamuolį vidutiniame aukštyje į dešinę pusę, kai puikiai sureagavęs „Liverpool“ vartininkas belgas Simonas Mignolet atrėmė „Manchester United“ puolėjo smūgį.

Pirmąsyk į rinktinę pakviestas „Tottenham Hotspur“ puolėjas Harry Kane’as toliau rodo puikią sportinę formą. 21-erių puolėjas šeštadienį įmušė net 3 įvarčius, kurie padėjo Londono klubui namuose 4:3 įveikti „Leicester City“. „Premier“ lygoje H.Kane’as šį sezoną jau pasižymėjo 19 kartų per 26 mačus ir rezultatyviausių žaidėjų sąraše pasivijo ilgai pirmavusį Diego Costą iš „Chelsea“.

Šiose rungtynėse šeimininkams dar atstovavo du rinktinės futbolininkai: gynėjas Kyle’as Walkeris ir saugas Androsas Townsendas.

Dar vienas rinktinės puolėjas Danny Welbeckas atliko rezultatyvų perdavimą per mačą su „Newcastle United“, kai Londono „Arsenal“ šalies čempionate iškovojo jau šeštąją pergalę iš eilės (2:1).

Pagrindinis Anglijos rinktinės vartininkas Joe Hartas išsaugojo sausus savo vartus per dvikovą su „West Bromwich Albion“ (3:0), kai saugas Jamesas Milneris – antrasis „Manchester City“ atstovas rinktinėje – šeštadienį aikštėje pasirodė tik 81-ąją minutę po keitimo.

Anglijos čempionatas. 30-asis turas. „Liverpool“ – „Manchester United“ 1:2, „Hull City“ – Londono „Chelsea“ 2:3, Londono „Queens Park Rangers“ – Liverpulio „Everton“ 1:2, „Manchester City“ – „West Bromwich Albion“ 3:0, „Newcastle United“ – Londono „Arsenal“ 1:2, „Southampton“ – „Burnley“ 2:0, Londono „Tottenham Hotspur“ – „Leicester City“ 4:3, „Stoke City“ – Londono „Crystal Palace“ 1:2, Birmingamo „Aston Villa“ – „Swansea City“ 0:1, „West Ham United“ – „Sunderland“ 1:0. Rikiuotė: 1. „Chelsea“ – 67 tšk. (29 rungt.), 2. „Manchester City“ – 61 (30), 3. „Arsenal“ – 60 (30), 4. „Manchester United“ – 59 (30), 5. „Liverpool“ – 54 (30).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.