Anglų ir lietuvių kova – lyg suaugusiųjų prieš darželinukus

G.Freidgeimas neslėpė – toks lėtas dar niekada nesijautė.<br>AP nuotr.
G.Freidgeimas neslėpė – toks lėtas dar niekada nesijautė.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius, specialiai lrytas.lt, Londonas

Mar 28, 2015, 1:30 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 2:45 AM

Jokios minties, tik mėginimas išlaikyti orumą. Lietuvos futbolo rinktinei nepavyko atsilaikyti išsvajotas pirmąsias 20 minučių prieš anglus. Vemblio stadione Igorio Pankratjevo ekipa jau nuo starto buvo pasimetusi ir tik stebėjo, kaip Anglijos rinktinės puolėjas Wayne'as Rooney per aštuoniolika minučių pataiko į skersinį, virpstą bei įmuša ankstyvą įvartį.

Lietuviams W.Rooney įmušė dar šeštąją minutę, o vėliau anglai tik didino skirtumą, prie kurio smūgiu galva prisidėjo ir ekipoje debiutavęs Harry Kane'as.

Lietuvos rinktinė „Euro 2016“ atrankos rungtynes Anglijoje pralaimėjo 0:4 ir E grupėje lieka su šešiais taškais.

Lyg vaikai prieš suaugusius

Ar rungtynės galėjo pakrypti kita linkme? Atsakymas – ne. Tuo netiki ne tik aistruoliai ar britų futbolo ekspertai, bet ir patys Lietuvos rinktinės futbolininkai.

„Jeigu lyginsime žaidėjų greičius, tai šįvakar pasijaučiau lyg būčiau iš vaikų darželio. Toks lėtas niekada nesijaučiau. Mes turime tris pavaras, o jie – penkias. Jie mus pranoko greičiais. Anglai – dinamiška komanda. Man nėra dar tekę žaisti prieš tokią ekipą“, – kalbėjo rinktinės gynėjas Georgas Freidgeimas.

Jam šįkart teko žaisti dešiniajame gynybos krašte, nors Vilniaus „Žalgiryje“ ir anksčiau rinktinėje jam tekdavo užimti poziciją centre.

Greičio lietuviams tikrai trūko – Danny Welbeckas ar Raheemas Sterlingas ne vieną kartą tiesiog greičiu įveikdavo lietuvius, o tada kurdavo pavojingas atakas.

„Sunku buvo prieš visus. D.Welbeckas ir R.Sterlingas išsiskiria sprogstamąja jėga. Greičiai – dideli. Jų visų fizinės savybės – puikios“, – sakė G.Freidgeimas.

Keitėsi marškinėliais

Lietuvos rinktinės treneris prieš mačą pabrėžė, kad ekipai būtina išlaikyti rezultatą 0:0 bent penkiolika minučių. Apie tai kalbėjo ir Anglijos žurnalistai, pabrėžę, kad tada anglų žaidėjai vis labiau stengtųsi būti priekyje, suteikdami nedideles progas lietuviams.

„Nemanau, kad buvome susikaustę. Stengėmės laikyti tą kamuolį, bet meistriškumas neleidžia to daryti, tiek, kiek anglams. Pralaimėjimą lėmė meistriškumos stoka“, – teigė G.Freidgeimas.

I.Pankratjevas ir prieš rungtynes, ir per pertrauką savo ekipą ramino ir liepė žaisti susitelkus, saugoti vienas kitą ir tankiai gintis.

„Anglai greitai žaidė, laikė kamuolį ir mes nespėdavome. Net ir po pirmojo kėlinio turėjome laikytis plano. Mėginome taisyti tai, kas netenkino. Bandėme gerinti žaidimą, bet mums nepavyko“, – sakė G.Freidgeimas.

Jis po rungtynių, kaip ir dauguma lietuvių, apsikeitė marškinėliais su anglais. G.Freidgeimas juos keitėsi su Londono „Arsenal“ futbolininku Theo Walcottu.

„Vaikystėje matydavau tuos dievukus per telvizorių, o dabar teko aikštėje kovoti. Jie verti tų milijonų, kuriuos jiems moka, – sakė G.Freidgeimas. – Antrojo kėlinio pabaigoje man teko žaiti prieš Th.Walcottą, tad ir apsikeitėme marškinėliais.“

Trūko nežaidusių

Anglijos rinktinė iš viso atliko septyniolika smūgių ir aštuoni skriejo į vartų plotą. Lietuvos rinktinei, deja, neteko suspindėti spyriais. Jų lietuviai atliko vos du, bet Joe Hartui sušilti neteko – į vartų plotą kamuolys neskriejo.

Šiose rungtynėse lietuviai vertėsi be pastaruoju metu vieno geriausių rinktinės žaidėjų Arvydo Novikovo, kuris ne kartą parodė, kad gali žaisti drąsiai. Žaisti negalėjo ir Mindaugas Panka, kuris kurti atakų negalėjo dėl traumų.

„Jo tikrai trūko. Arvydas priekyje visada suteikia aštrumo, – teigė G.Freidgeimas. – Mindaugas yra komandos smegenys. Jis organizuoja žaidimą, vadovauja. Kai reikia numuša tempą, kai reikia pagreitina žaidimą.“

Jis „Žalgiryje“ žaidžia su vienu geriausių Lietuvos saugų istorijoje – Deividu Šemberu, kuris prieš metus paskelbė, kad nebežais rinktinėje, nors sirgaliai ir specialistai dažnai pabrėžia, kad veteranas galėtų pakelti smukusį ekipos lygį.

„Nenorėčiau diskutuoti apie žaidėjų komplektaciją. Turime daug žaidėjų, kurie nėra pakviesti į rinktinę, – sakė kitas gynėjas T.Kijanskas. – Bet Deividas yra vienas geriausių žaidėjų, su kuriais teko žaisti rinktinėje. Jis ramus žaidėjas, kuris įnešdavo ramumo ir pasitikėjimo. Bet dabar neverta žiūrėti į tai, kas buvo. Turime toje pozicijoje ieškoti kito futbolininko. Šiuo metu treneriai gal neturi didelio pasirinkimo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.