Talentingas lietuvis tiki, kad vilkės Turino „Juventus“ aprangą

Vidurio saugas Vykintas Slivka gyvena Italijoje, bet žaidžia Slovėnijoje. Jaunas futbolininkas iškeliavo į „Gorica“ klubą, kad čia gavęs žaidimo laiko įgytų daugiau galimybių sugrįžti į Turino „Juventus“ komandą ir sulauktų kvietimo į Lietuvos rinktinę.

Turino „Juventus“ klubui priklausantis V.Slivka šiemet žaidžia Slovėnijos lygoje.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Turino „Juventus“ klubui priklausantis V.Slivka šiemet žaidžia Slovėnijos lygoje.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Apr 6, 2015, 10:27 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 11:45 AM

Kai prieš daugiau nei savaitę Lietuvos futbolininkai Londone nesėkmingai atmušinėjo Anglijos rinktinės atakas, V.Slivka mačą stebėjo internetu.

Jis pasižiūrėjo tik pirmąjį kėlinį, o tada išjungė kompiuterį.

Lietuvos jaunimo rinktinės ir „Gorica“ komandos vidurio saugas, kuriam balandžio pabaigoje sukaks 20 metų, troško ne žiūrėti, bet žaisti drauge su vyrais Vemblio stadiono aikštėje.

Jo bendraamžiai – Lukas Spalvis, Gratas Sirgėdas, Simonas Stankevičius, Deimantas Petravičius jau yra pasirodę ne vienose Lietuvos rinktinės rungtynėse, bet Turino „Juventus“ priklausančiam žaidėjui dar nebuvo suteikta nė viena galimybė.

„Aš tikrai tikėjausi gauti kvietimą į rinktinę mačui su Anglija, – neslėpė V.Slivka. – Nusivyliau. Supykau. Paskui nurimau.

Iš tiesų vienas mano motyvų persikelti į „Gorica“ buvo tas, kad gaučiau žaidimo laiko, žaisčiau aukščiausiojoje lygoje ir atkreipčiau į save rinktinės trenerių dėmesį.“

Ant Italijos ir Slovėnijos sienos esančiame mažame miestelyje Nova Goricoje V.Slivka nori priminti apie save Lietuvos rinktinei, taip pat ir „Juventus“ klubui, su kuriuo yra sudaręs penkerių metų sutartį.

Modenos klube neužsibuvo

Vaikystėje krepšinį mėgdavusio žaisti, bet nuo septynerių metų futbolo treniruotes Panevėžyje pradėjusio jaunuolio gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis 2012 metų vasarą.

Tada po peržiūrų dviejose Italijos komandose „Ekranas“ jį išleido į Turiną.

Lietuvis sudarė jungtuves su Senąja senjora vadinama viena garsiausių Italijos komandų, dusyk triumfavusia Čempionų lygoje ir net 30 kartų – Italijos pirmenybėse.

„Juventus“ įtraukė V.Slivką į savo jaunimo komandą, o pernai gegužę pirmą ir kol kas vienintelį kartą registravo Italijos „Serie A“ čempionato rungtynėms su „Genoa“.

Bet savo debiuto „Juventus“ gretose panevėžietis turi laukti.Pernai rudenį Italijos čempionai paskolino lietuvį „Modena“ ekipai.

„Serie B“ rungtyniaujantis klubas šio sezono pradžioje įprastai registruodavo V.Slivką rungtynėms, bet vis palikdavo ant atsarginių suolo.

„Keisčiausia, kad, nors negavau žaisti, „Modena“ norėjo išpirkti mano sutartį, – pasakojo V.Slivka. – Bet nei aš, nei „Juventus“ nesutikome.“

Praėjusią žiemą „Juventus“ paskolino Lietuvos futbolininką Slovėnijos aukščiausiosios lygos klubui „Gorica“.

Komandoje, kurioje pernai karjerą baigė daugiausia įvarčių – 19 – Lietuvos rinktinėje pelnęs Tomas Danilevičius, kitas talentingas lietuvis pradėjo žaisti futbolą su vyrais.

„Nepažįstu Tomo. Esu per jaunas. Bet visi italai ir slovėnai, kuriems teko žaisti su Tomu Danilevičiumi, apie jį atsiliepia labai šiltai“, – pasakojo V.Slivka.

Patinka slovėnų futbolas

Italijos ir Slovėnijos siena vingiuoja tiesiai per 14 tūkst. gyventojų turintį Alpių miestelį.

Viena miesto dalis yra itališka ir vadinasi Goricija.

Kita dalis – slovėniška ir vadinasi Nova Gorica.

V.Slivka apsigyveno bute itališkoje miestelio dalyje ir toliau gali tobulinti italų kalbą, kurios per trejus metus Turine ir Modenoje jau neblogai pramoko: „Mokslinėmis temomis dar nesusikalbėčiau, bet paprastesnėmis – laisvai.“

„Gorica" treneris Miranas Srebrničius kalba itališkai, klubo direktorius kalba itališkai. Per treniruotes dominuoja italų kalba, nes dauguma žaidėjų yra atvykę nuomos pagrindais iš Italijos klubų.

„Gorica“ yra tarsi antrinė „Parma“ ekipa, labai priklausanti, o šiuo metu ir labai kenčianti dėl savo pagrindinės komandos nuodėmių – „Parma" turi 74 mln. eurų skolų ir jau daug mėnesių nemoka pinigų ir į Slovėniją išsiųstiems savo žaidėjams.

V.Slivkai atlygį moka „Juventus“, tad lietuviui svarbiausia yra susitelkti į futbolą.

Po žiemos pertraukos atsinaujinusiose Slovėnijos pirmenybėse lietuvis sužaidė 4 mačus po 90 minučių „Gorica“ klube, užimančiame aštuntąją vietą tarp dešimties lygos klubų.

„Esu patenkintas. Modenoje negaudavau žaisti, o „Gorica“ klube yra kitaip. Man patinka mūsų jaunas treneris, kuriantis šiuolaikinį žaidimą, – tvirtino V.Slivka. – Slovėnijos komandos mėgsta žaisti futbolą, labiau paremtą fizine jėga.

Keli klubai, tokie kaip Čempionų lygoje rungtyniavęs „Maribor“, žaidžia patrauklų futbolą. Žinoma, yra komandų, kurios spiria ir bėga.

Atvykau iš Italijos „Serie B“, kur komandoms svarbiausia buvo taktinis žaidimas, paremtas gynyba. Slovėniškas futbolas man labiau patinka.“

V.Slivka žaidžia aikštės viduryje, kaip ir jo mėgstamiausi žaidėjai – karjerą jau baigęs Zinadine’as Zidane’as, taip pat Andrea Pirlo, Stevenas Gerrardas, Marco Verratti.

Lietuvis jau yra atlikęs vieną rezultatyvų perdavimą ir tikisi, kad šį pavasarį prie „Gorica“ rezultatų galės prisidėti daugiau.

Bet kitą sezoną jis tikriausiai pasitiks jau kitoje komandoje.

Neaišku, kur V.Slivka žais po vasaros. Aišku tik tai, kur jis norėtų žaisti.

„Žinoma, kad „Juventus“, – nusišypsojo futbolininkas.

Stebi, kaip sekasi Turino klubui

Pernai V.Slivka pasirašė ilgalaikę sutartį su garsiuoju Turino klubu.

Sutartis galios dar tris sezonus, neskaitant šio. Todėl lietuvis nuolat yra „Juventus“ štabo akiratyje.

Turino klubo ir Italijos rinktinės gynėjo Giorgio Chiellini brolis, dirbantis „Juventus“ skautu, dažnai apsilanko „Gorica“ rungtynėse, pasikalba su lietuviu arba paskambina iš Italijos.

Pats V.Slivka stebi, kaip sekasi „Juventus“, kuris netrukus užsitikrins ketvirtąjį iš eilės Italijos čempiono titulą, o Čempionų lygos ketvirtfinalyje susitiks su „Monaco“.

„Nors Paulas Pogba ir patyrė traumą, „Juventus" turėtų be didesnių sunkumų iškopti į pusfinalį“, – prognozavo V.Slivka.

Vidurio saugas iš Panevėžio tiki, kad ateis diena, kai ir jis pasirodys aikštėje vilkėdamas dryžuotą baltą-juodą „Juventus“ aprangą.

„Aš visada tikiu, kad galiu žaisti „Juventus“. Manau, kad tai realu, – įsitikinęs jaunas žaidėjas. – Tačiau futbolas yra keistas sportas.

Kartais gali rungtyniauti „Serie B“ penkerius metus, bet paskui sužaisti vieną fantastišką sezoną ir patekti į elitinį klubą.

Panašiai atsitiko M.Verratti, kuris po sezono „Pescara“ klube „Serie B“ pirmenybėse pasirašė sutartį su „Paris Saint Germain“.

Net jei kita mano stotelė dar nebus „Juventus“, svarbiausia, kad kitas žingsnis būtų stipresnė komanda. Žingsnis po žingsnio galima pasiekti savo tikslą.“

Iš pirmų lūpų

Arminas Narbekovas

Lietuvos futbolo jaunimo rinktinės treneris

„Vykintas Slivka – labai protingas žaidėjas, turintis visas galimybes tapti rimtu futbolininku. Žaisdamas jis visada mąsto žingsniu į priekį, gerai mato aikštę, pasižymi geru perdavimu. Neperlaiko kamuolio ir mėgsta greitinti žaidimą. Jis turi visas geras savybes, kurios reikalingos vidurio saugui.

V.Slivka yra rimtas žmogus, labai atsakingai vertinantis savo profesiją ir ateitį. Kol kas jam trūko sėkmės, kad atsidurtų klube, kuriame nuolat gautų daug žaidimo laiko. Dabar jis pradėjo žaisti Slovėnijos lygoje ir reikia tikėtis, kad jam pasiseks. Atsidūręs tinkamame klube tinkamu laiku jis turėtų dar labiau patobulėti.

Ar jis buvo vertas kvietimo į Lietuvos nacionalinę rinktinę? Pirmiausia jam ir kitiems jo amžiaus žaidėjams reikėtų gerai pasirodyti jaunimo (iki 21 metų) rinktinėje. Iki nacionalinės komandos tai būtų paskutinis laiptelis, kurį reikėtų tvirtai perlipti. Šiemet vėl būtinai kviesime jį į jaunimo rinktinę, o iki vyrų rinktinės jam trūksta kelių žingsnelių.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.