„Bayern“ klubas sumuštas dėl J. Guardiolos bailumo?

„Siaubingas komandos pasirodymas ir strategija lėmė, kad Vokietijos čempionato lyderiai buvo nubausti „Porto“ ekipos. Bet per stebuklą jie dar neiškrito“, – tokiais žodžiais Miuncheno „Bayern“ ekipą apibūdino goal.com apžvalgininkas Peteris Stauntonas.

Ši J.Guardiolos reakcija geriausiai apibūdina „Bayern“ žaidimą.<br>AP nuotr.
Ši J.Guardiolos reakcija geriausiai apibūdina „Bayern“ žaidimą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 16, 2015, 2:25 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 4:26 PM

Trečiadienį Čempionų lygos ketvirtfinalyje „Bayern“ 1:3 Portugalijoje buvo sumušta „Porto“ klubo. Jeigu ne vienintelis įvartis, vargu ar Vokietijos čempionus kas nors laikytų pretendentais į kitą etapą.

Būtent taip mano ir P.Stauntonas.

„Bayern“ klubo idėja palaužti „Porto" tiesiog atimant iš jų kamuolį subliūško kone per minutę. Tiek prireikė Xabi Alonso, kad jis padarytų kertinę klaidą sueižėjusiose ir „Bayern“ klaidų pilnose rungtynėse.

„Jis labai svarbus jų komandai, ir kai atsirandi tokiose situacijose vienas prieš vieną, privalai jį spausti. Tai itin svarbu“, – sakė Jacksonas Martinezas „Sky Sports“. Būtent jis ir išprovokavo tą X.Alonso klaidą, o vėliau įmušė itin svarbų trečiąjį įvartį.

„Bayern“ gali iškristi iš Čempionų lygos vienu etapu anksčiau nei pernai. Toks progreso atspindys neišeitų į gera komandai ir jos treneriui.

Ir ne veltui. Trečiadienio vakaro žaidimas – nepateisinamas. Jeigu viską sudėliotum teisingai, antrosiose rungtynėse „Bayern" turėtų žaisti be Manuelio Neuerio. J.Martinezas atėmė kamuolį iš X.Alonso ir uždirbo ankstyvą 11 metrų baudinį, o vartininko pražanga buvo verta raudonosios kortelės.

Ir kai vėliau M.Neueris paliesdavo kamuolį, tribūnose pasigirsdavo švilpimas. Taip vietos sirgaliai vokiečiui primindavo, kad jis neturėtų būti aikštėje.

„Pateisinimo tokioms klaidoms nėra. Jų per sezoną padarėme labai mažai, bet šįvakar mus už tai baudė. Visi turime suprasti, kad susimovėme kartu“, – pripažino M.Neueris.

Ko labiausiai negalima toleruoti J.Guardiolos veiksmuose? Nerūpestingumo. Jerome'as Boatengas, savo tėvynėje įsivėlęs į teisines kovas, pasirodė po keitimo ir varžovams kuriant trečiąjį įvartį buvo beviltiškas.

Dante tikrai sužaidė paskutines rungtynes su „Bayern“, ir nesvarbu, kokia bus situacija dėl traumos. Jis sunkiai statė ant žemės kojas, ir tai kainavo antrąjį įvartį.

„Žinoma, kad viską įsivaizdavome kitaip, – sakė M.Neueris. – Mes nesisaugojome perduodami kamuolį ir nesukūrėme daug progų. Tai buvo pirmoji problema. Antroji – mūsų klaidos. Už klaidas Čempionų lygoje visada reikia sumokėti.“

Norėjo nulių

Nepaisant visų klaidų, buvo justi, kad „Bayern“ ekipoje tvyro baimė. Jų komanda išretinta traumų, be to, įtakos turi J.Guardiolos prasti pasirodymai atkrintamosiose varžybose – visa tai rodo, kad „Bayern" tiesiog norėjo Portugaliją palikti nepaliestą.

Jie tikėjosi ridenti kamuolį, taip ir nesukurdami smūgio „Porto“ komandai. Pirmieji jų perdavimai buvo baikštūs. Tai buvo gynybinis futbolas, paprasčiausiai išdėstant dvi linijas žaidėjų ties baudos aikštelės prieigomis, tikintis atmušinėti visus kamuolius.

Jie nejautė tos energijos ir nesiekė valdyti situacijos, skirtingai nei šeimininkai.

„Viską sudėjus, „Porto“ buvo geresnė komanda. 1:3 – sudėtingas rezultatas siekiant žengti toliau, bet mes darysime viską, kad pasiektume savo tikslą“, – sakė „Bayern" treneris.

J.Guardiola tiesiog išsiuntė savo komandą, kad ši eikvotų laiką. Jis tai patvirtino, kai antrajame kėlinyje (56 min.) Mario Goetze pakeitė Sebastianu Rode.

Pavyko išsaugoti viltį

Bet netgi esant tokiai situacijai J.Guardiola galėjo įgyvendinti paskirus žaidimo komponentus, nors komanda nežaidė gerai. 

„Porto“ šiose rungtynėse karštai puolė „Bayern“. Jie provokavo klaidas, kai intensyviai spaudė svečius. Hectoras Herrera leisdavosi į grumtynes, o Casemiro surinkdavo viską, ko nepadarydavo meksikietis.

Bet pirmajame kėlinyje „Bayern“ pavyko trumpam nutildyti „Estadio do Dragao“, nors tai buvo tik laikinas efektas. Nuspėjama, kad tai buvo Thiago Alcantara – jis įmušė įvartį. Jis buvo geriausias komandos žaidėjas. Tik jis sugebėjo atlikti gerus perdavimus ir klaidinti varžovus jų aikštės pusėje. Jis daug nemuša, bet jo sugebėjimas laiku sugauti J.Boatengo skersuotą kamuolį būtų privertęs ir Robertą Lewandowskį didžiuotis ekipos draugu.

Tačiau dar liko sužaisti mažiausiai 90 minučių. „Porto“ klubui, kad jis būtų tikras dėl vietos pusfinalyje, reikėjo pirmąsias rungtynes laimėti 3:0. Jie faktiškai tai padarė, kai pasinaudojo „Bayern“ silpnybėmis, tačiau Th.Alcantaros įvartis suteikė viltį 2013 metų čempionams namuose situaciją pakeisti.

„Komanda reagavo tinkamai. Mes sumažinome skirtumą iki 1:2, tačiau viskas baigėsi karčiu rezultatu 1:3. Viskas dar įmanoma“, – sakė „Bayern“ kapitonas Philippas Lahmas.

Bet jis, jo kolegos ir treneris dar turės surengti geresnį spektaklį nei šis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.