Skęstantis „Bayern“ – Vokietijos triumfo Brazilijoje pasekmė

Triumfas pasaulio futbolo čempionate Vokietiją pakylėjo į padanges, bet dabar stipriausias šalies klubas kenčia šventės padarinius. „Bundesliga“ čempionate Miuncheno „Bayern“ rungtyniauja užtikrintai, bet Josepui Guardiolai didžiausiu iššūkiu tapo Čempionų lyga, kur didžiojo klubo kelionę temdo pagirios.

„Bayern" treniruotė.<br>AP nuotr.
„Bayern" treniruotė.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 21, 2015, 6:48 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 6:26 AM

Čempionų lygos ketvirtfinalis (21 val. 45 min.). „Barcelona“ – „Paris Saint-Germain“, Miuncheno „Bayern“ – „Porto“.

Kalbama, kad Arjenas Robbenas bus pasirengęs žaisti gegužę, tad užtikrintai judėtų jau Čempionų lygos finale, kuris vyks pirmąjį birželio šeštadienį. Bet A.Robbenas Čempionų lygos finale – miražas.

Kodėl? Nes Miuncheno „Bayern“ nuotykis Čempionų lygoje baigsis antradienį. Nematau jokių kitų galimybių, rašė goal.com skiltininkas ir buvęs Vokietijos rinktinės narys Dietmaras Hamannas.

Perdegė vasarą

Per pirmąsias rungtynes su „Porto“, kurias pralaimėjo 1:3, „Bayern“ žaidė prastai ir padarė per daug klaidų. Visi žino, kad komandą gerokai susilpnino traumos, bet yra dar viena priežastis, kuria galima paaiškinti tokį futbolą. Tai – pasaulio čempionatas.

Šeši „Bayern“ žaidėjai vasarą rungtyniavo finale, kai Vokietija nugalėjo Argentiną, o vėliau jų pavardės buvo įrašomas į susižeidusiųjų sąrašą. Ir nuo to kenčia ne tik „Bayern“, bet šiai komandai teko sunkiausia dalia, nes ji turėjo daug futbolininkų rinktinėje.

Didelis traumų skaičius nestebina, nes galybė futbolininkų žaidė labai daug futbolo. Ir ne tik šį sezoną, bet pastaruosius šešerius ar septynerius metus, kai buvo konstruojama čempionų komanda.

Bastianas Scweinsteigeris į Brazilija iškeliavo jau traumuotas. Taip pat ir Sami Khedira, tačiau jiems pavyko ištverti visą seriją. Po nedidelės pertraukos jie vėl turėjo varžytis ir dėl to turėjo praleisti svarbius mačus.

Pergalės psichologija

Čia yra ir svarbus psichologinis elementas. Pasaulio čempionato trofėjus – geriausias prizas. Geresnio nėra. Futbolo viršūnė. Ir kai tu jį laimi, ar dar turi ką įrodyti?

Galbūt kai kurie žaidėjai tiesiog spustelėjo stabdžių pedalą? Tai irgi gali būti kai kurių futbolininkų strigimo priežastini.

O tuo pat metu visi varžovai nori įrodyti, kad gali su tavimi kovoti. Pažiūrėkime į Vokietijos rinktinę – visos kitos komandos į rungtynes eidavo nusiteikusios mesti rimtą iššūkį.

Aš pats žaidžiau 2002 metų pasaulio čempionate, bet kitą sezoną problemų neturėjau. Rinktinė laimėjo „Euro 2004“ atrankos etapo grupę ir liko nenugalėta. Tačiau tuomet mes nelaimėjome pasaulio čempionato (vokiečius 2:0 nugalėjo brazilai). Ir psichologiškai yra didelis skirtumas tarp pergalės ir pralaimėjimo. Pažiūrėkite į Argentinos žaidėjus – Lionelį Messį, Javierą Mascherano ir kitus. Jų sezonai – labai geri.

Trūksta svarbiausiojo

B.Schweinsteigerio, Francko Ribery, Mehdi Benatia ir Davido Alabos netektys – tikrai prastos naujienos, bet juos galima pakeisti. Ko „Bayern“ negali pakeisti, tai – A.Robbeno. Tiesiog esame situacijoje, kai be A.Robbeno vakarėlis negali būti linksmas.

A.Robbenas „Bayern“ iš labai geros komandos paverčia ypatinga. Jis vienintelis atakuojantis žaidėjas, kuris gali įmušti „iš nieko“. Jis moka tapti tuo, kuris nulemia pabaigą.

Robertas Lewandowskis nėra toks žaidėjas. Nėra ir Thomasas Muelleris. Kiti atakuojantys žaidėjai neturi to A.Robbeno prieskonio. Jie tiesiog sau nieko nesukuria.

„Bayern“ komanda yra iškovojusi didelių pergalių, bet nuo žiemos pertraukos nesugebėjo nuolat žaisti išskirtinio futbolo. Taurėje komanda tik po baudinių serijos nugalėjo Lėverkuzeno „Bayer“, pralaimėjo porą „Bundesliga“ mačų, o Porto mieste buvo siaubingi. Per pastaruosius mačus „Bayern“ neįmušė tiek daug įvarčių, o blogiausia – A.Robbenas praleido daug rungtynių.

Kitoks „Bayern“

Kaip dėl praėjusios savaitės? Jerome'as Boatengas padarė visiškai jam nebūdingą klaidą, po kurios „Porto“ įmušė trečiąjį įvartį. Pasaulio čempionate J.Boatengas buvo išskirtinis ir iki šios akimirkos žaidė puikiai. Jis nedarė daug klaidų. Dante susikaupimo trūkumas (antrasis įvartis) irgi neatspindėjo „Bayern“. Komanda paprastai žaidžia profesionaliai, bet to su „Porto“ neparodė.

„Bayern“ gynyboje trūksta stabilumo. Benatia iškritęs, Holgeris Badstuberis ateina, sužaidžia gerai, o tada, panašu, ir vėl tampa traumuotu.

Tačiau nieko nepakeisi – traumos – žaidimo dalis, visi klubai jų turi. „Bayern“ nėra išimtis. Jeigu pralaimi ir negali susitvarkyti su traumomis, atsakomybę turi prisiimti treneris.

Jeigu „Porto“ žengs toliau ir išvengs „Barcelona“ ekipos, jie mes iššūkį visiems. Man „Barcelona“ – labai rimta komanda, todėl burtai bus svarbiausi. Jeigu pateksi į pusfinalį, tikrai turėsi šansą. Bet „Bayern" tame etape aš nematau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.