Sporto sukčių kelionės – su lagaminais, pilnais pinigų

Pakruojo „Kruojos“ futbolo komanda tikėjosi tapti turtingų Italijos verslininkų nuosavybe, tačiau vietoj žadėtų pinigų gavo šūsnį baltų popierių. Klaipėdos krepšinio klubo „Neptūnas“ vadovai sukčius iš užsienio atpažino greičiau.

Įtariamuosius sulaikiusiems oro uosto pareigūnams į akis krito vienos dienos kelionei per didelis bagažas. Jame buvo aptiktos didelės sumos pinigų.<br>Policijos departamento nuotr.
Įtariamuosius sulaikiusiems oro uosto pareigūnams į akis krito vienos dienos kelionei per didelis bagažas. Jame buvo aptiktos didelės sumos pinigų.<br>Policijos departamento nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

2015-04-27 07:50, atnaujinta 2018-01-05 19:54

Prabangūs kostiumai, brangūs viešbučiai ir didelės sumos grynųjų pinigų taip sužavėjo Pakruojo „Kruojos“ futbolo klubo vadovus, kad jie nusprendė komandą parduoti Italijos verslininkams.

Tačiau po beveik metus trukusių derybų futbolininkai liko su krūva netikrų pinigų, o apsimetėliai verslininkai atsidūrė Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime.

Sugundė laiškas iš Italijos

Kriminalinės policijos biuro (KPB) pareigūnai šią savaitę sulaikė keturis užsieniečius, kurie apgavo „Kruojos“ futbolo komandą ir taikėsi į Klaipėdos „Neptūno“ krepšininkų pinigus.

Tariami sporto rėmėjai įkliuvo per derybas su krepšinio komandos atstovais.

Pakruojo „Kruojos“ savininkai derėtis su Italijos verslininkais pradėjo praėjusiais metais, kai elektroniniu paštu gavo viliojantį pasiūlymą parduoti klubą už milijoną eurų.

Pasiūlymu susigundę komandos vadovai pradėjo bendrauti su galimais investuotojais. Aptarti „Kruojos“ pardavimo sąlygų jie ne kartą buvo susitikę ir Vilniuje, ir Milane.

Lietuvos futbolu susidomėję verslininkai „Kruojos“ savininkams nekėlė jokių įtarimų.

Jie visada įsikurdavo prabangiuose viešbučiuose, atvykdavo pasipuošę stilingais kostiumais, restoranuose užsisakydavo brangiausių patiekalų. Italais prisistatę vyrai neblogai išmanė futbolo reikalus.

Vietoj eurų – popieriai

Norėdami pasirodyti, kad ketinimai pirkti komandą nėra tik kalbos, užsieniečiai „Kruojai“ pažadėjo kaip garantą sumokėti 240 tūkstančių eurų.

Tuomet paaiškėjo, kad prabangą demonstruojantys verslininkai vengia mokėti mokesčius.

Viename Italijos viešbučių su lietuviais susitikę investuotojai paprašė, kad „Kruojos“ atstovai į jų banko sąskaitą pervestų 240 tūkst. eurų, o vėliau jie tą pačią sumą žadėjo atiduoti grynaisiais.

Nepatiklūs italai reikalavo, kad pinigai būtų pervesti jų akivaizdoje.

Prašomą sumą pervedęs klubo savininkas grynųjų pinigų iš karto negavo.

Vienas aferistų juos sumokėjo vėliau, tačiau lietuvis netrukus apsižiūrėjo, kad gavo vadinamąją pinigų lėlę – baltų popieriaus lapelių krūvą, iš viršaus pridengtą tik viena tikra kupiūra.

Vaidino ir krepšinio rėmėjus

Apgautas komandos savininkas kreipėsi į policiją. Tuomet paaiškėjo, kad ta pati grupuotė veda derybas su Klaipėdos „Neptūno“ vadovais.

Jie gavo elektroninį laišką, kuriame teigiama, kad solidi užsienio kompanija nori remti Klaipėdos krepšinio klubą – skirti daugiau nei 8 milijonus eurų.

Užsieniečiai klubui iškėlė ir keletą sąlygų. Jie pažadėjo grynaisiais atvežti milijoną eurų, kuriuos vėliau komanda dalimis turėtų pervesti į nurodytą sąskaitą.

Komandoje – puikus aktorius

Klaipėdos „Neptūno“ atstovams toks pasiūlymas pasirodė įtartinas, tad jie kreipėsi į policiją. Manoma, kad taip buvo bandoma pasisavinti „Neptūno“ pinigus, o jiems įbrukti netikrų eurų.

„Neptūno“ savininkai, norėdami susekti sukčius, ir toliau tęsė derybas, o vienam klubo atstovų už puikią vaidybą kriminalistai netgi buvo pasiruošę įteikti apdovanojimą.

„Klubo atstovas nustebino pareigūnus savo gebėjimais valdyti ir vertinti situaciją, net gavus tokį dosnų pasiūlymą. Šio žmogaus sumanus elgesys buvo svarbus indėlis sėkmingai sulaikant įtariamuosius“, – pasakojo KPB Ikiteisminio tyrimo valdybos viršininkė Jurgita Ivanauskienė.

Į susitikimus – tik po vieną

Pareigūnai pasakojo, kad susekti aferistus buvo labai sudėtinga.

Kriminalistai ne kartą buvo pasiruošę juos sulaikyti, tačiau užsieniečiai kruopščiai slėpdavo savo atvykimo detales. Jie neatskleisdavo, kokiu reisu ir keliese atskris į Lietuvą.

Prieš susitikimus paslaptingieji verslininkai nurodydavo, jog atvyks tik vienas arba dviese, ir reikalaudavo, kad krepšinio komandos atstovas taip pat būtų vienas.

Kriminalistai užsieniečius sulaikė šį trečiadienį, kai jie atskrido į Vilniaus oro uostą.

Lagaminai, pilni pinigų

Jei ne KPB planuota operacija, keturi solidžiai atrodantys vyrai niekam nebūtų kėlę įtarimų.

Šį kartą oro uosto ir Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai į juos iškart atkreipė dėmesį.

Nors ant keturių atvykėlių bilietų buvo nurodyta, kad jie atskrido vienai dienai, visi turėjo didžiulius lagaminus.

Juos patikrinę pareigūnai aptiko dideles sumas grynųjų pinigų – eurų ir JAV dolerių.

Kiti jų lagaminuose rasti daiktai kriminalistams taip pat nekėlė abejonių, kad vyrai atvyko daryti nusikaltimų.

Sulaikius įtariamuosius paaiškėjo, kad jie turi Italijos ir Rumunijos pilietybę. Vienas jų – dar ir Prancūzijos pilietis.

Vietoj viešbučio – Lukiškės

Penktadienį visi keturi buvo atvesti į Vilniaus miesto apylinkės teismą. Prokurorų argumentų išklausę du teisėjai visą kompaniją leido suimti maksimaliam terminui – trims mėnesiams.

Namo šie vyrai gali negrįžti gerokai ilgiau. Pagal Lietuvos įstatymus, už sukčiavimą jiems gresia laisvės atėmimas iki 8 metų.

Pareigūnai turi įtarimų, kad jie galėjo veikti dar keliose šalyse, todėl gali atsirasti ir daugiau nuo jų nukentėjusių verslininkų.

Direktorius buvo nekalbus

Paklaustas, kodėl Pakruojo futbolo klubas ryžosi įtartinam ir neskaidriam sandėriui, „Kruojos“ klubo direktorius Emilijus Junevičius buvo nekalbus: „Kodėl turėčiau jums atsakyti? Jei kam įdomu, tegu būna įdomu. Iš manęs nieko nesužinosite.“

2014 metais Pakruojo „Kruoja“ pirmą kartą per klubo istoriją laimėjo sidabrą Lietuvos A lygos pirmenybėse.

Prieš šį sezoną Lietuvos vicečempionų vadovas buvo susigundęs parama iš neįvardytų Honkongo verslininkų.

Tačiau Lietuvos futbolo federacija uždraudė tapti komandos dalininkais, kai gavo informacijos apie įtartiną azijiečių reputaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.