Lietuvos futbolo klubų savininkai: „Šiauliai“

69-erių pensininkas be mobilaus telefono ir vienas turtingiausių šalies socialdemokratų, paslaptingi verslininkai iš Rusijos ir Jungtinės Karalystės, buvęs sporto žurnalistas, prekeiviai gintaro dirbiniais ir naftos produktais, statybininkai ir saugos tarnybos vadovas.

Futbolo klubo „Šiauliai“ savininkas A.Jasaitis<br>saff.lt nuotr.
Futbolo klubo „Šiauliai“ savininkas A.Jasaitis<br>saff.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis („Lietuvos rytas“)

Apr 29, 2015, 5:05 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 11:23 AM

Nors Lietuvos futbole nėra Romano Abramovičiaus ar Silvio Berlusconi kalibro asmenybių, A lygos klubų savininkų panorama – neįtikėtinai margaspalvė.

Per pastarąjį dešimtmetį išnyko su senosios kartos kriminaliniais autoritetais ryšių nevengę ir net šalies čempionais sugebėję tapti klubai, o Lietuvos futbolo kuluaruose jau neliko tokių prieštaringos reputacijos veikėjų kaip buvęs FBK „Kaunas“ šeimininkas Vladimiras Romanovas, į JAV emigravęs Mažeikių „Romar“ įkūrėjas Romas Marcinkevičius ar Vilniaus „Žalgirio“ komandą rėmę EBSW koncerno vadovas Gintaras Petrikas ir Vadimas Kastujevas, kuriems už finansinius nusikaltimus net teko patupėti už grotų.

Dar 2014-ųjų rudenį Lietuvos futbolo federacija (LFF) nusprendė, jog visi A lygos klubai privalo turėti bent po tris dalininkus ir iš anksto pranešti apie visus galimus pasikeitimus komandos savininkų gretose.

Pastarąją savaitę LFF Vykdomasis komitetas nepritarė naujų investuotojų iš Hongongo atėjimui į 2014 metų šalies vicečempionų Pakruojo „Kruojos“ klubą.

„Išskyrus šį atvejį kol kas nėra jokios informacijos, kad kitų klubų savininkai galėtų kelti riziką LFF varžybų integralumui ir A lygoje, ir pirmoje lygoje“, – „Lietuvos rytui" tvirtino LFF generalinis direktorius Edvinas Eimontas.

Šalies futbolo padangė iš tiesų tapo skaidresnė, bet ne visi A lygos klubų šeimininkai vis dar linkę savanoriškai išlįsti iš šešėlio.

Naujojo A lygos sezono proga „Lietuvos rytas“ nutapė nepagražintus stipriausių šalies futbolo klubų savininkų portretus.

„Šiauliai“

2015 m. sezono biudžetas: 300 tūkst. eurų.

Savininkas: VšĮ „Šiaulių futbolo klubas“.

Dalininkas: Astijus Jasaitis, Renatas Vestertas, Egidijus Karžinauskas.

Lemiamas žodis Šiauliuose priklauso verslininkui Astijui Jasaičiui.

48-erių šiaulietis yra gintaro dirbinių įmonės „Napoleonas“ savininkas. Prieš daugiau kaip 15 metų įkurta bendrovė tapo viena didžiausių papuošalų iš gintaro gamintojų Baltijos šalyse. Šiuo metu joje dirba apie 70 žmonių.

„Reklamos man nereikia. Gintaro įmonė su futbolu neturi nieko bendra“, – A.Jasaitis nebuvo linkęs atvirauti apie savo įtaką A lygos klubui, kai su juo telefonu susisiekė „Lietuvos rytas“.

Sėkmingą verslininką dar 2003-aisiais remti futbolą priviliojo dabartinis Šiaulių apskrities futbolo federacijos (ŠAFF) prezidentas Saulius Lesnickas.

„Prieš dvylika metų dar dirbau futbolo treneriu „Klevo“ mokykloje. Tuomet likimas suvedė su Astijumi ir mes kartu įkūrėme naują vaikų futbolo klubą „Napoleonas“. Iš pradžių rūpinomės tik vaikais, kurie vėliau tapo ir Lietuvos, ir Baltijos šalių čempionais, – „Lietuvos rytui“ pasakojo S.Lesnickas. – Tuo metu reprezentacinę Šiaulių futbolo komandą dar prižiūrėjo miesto krepšinio klubas. Bet jiems futbolas netrukus pabodo, ir 2006-ųjų pabaigoje Adomas Klimavičius ir Alfonsas Armalas („Šiaulių“ krepšinio komandos vadovai – Red.) perleido visus futbolo reikalus „Napoleono“ klubui. Mes įkūrėme miesto futbolo akademiją ir taip pradėjome rūpintis pagrindine „Šiaulių“ komanda“.

ŠAFF prezidentas įsitikinęs, kad iki šiol „Šiaulių“ komandą išlaikantis verslininkas liko futbole, norėdamas realizuoti neišsipildžiusią svajonę tapti futbolininku.

„Galbūt jis jau norėtų tą maišą nusimesti ir komandą kam nors atiduoti, bet man apie tai dar nesako, – juokavo S.Lesnickas, iki šiol patariantis bičiuliui futbolo reikalais. – Kažkada Astijus puoselėjo viltį, kad jo atžala taps profesionaliu futbolininku. Jis pats norėjo juo būti, ir įsteigdamas vaikų klubą galbūt taip stengėsi realizuoti šią svajonę. Jo sūnus Airis tikrai turėjo talento, bet tikriausiai per vėlai pradėjo treniruotis, kad užliptų į pačią futbolo viršūnę“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.