Sutartų rungtynių šešėlį velkanti „Kruoja“ kaltina trenerį

„Kruoja“ nušalino trenerį D.Alvešą.<br>D.Umbraso nuotr.
„Kruoja“ nušalino trenerį D.Alvešą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 1, 2015, 10:18 AM, atnaujinta Jan 5, 2018, 7:23 AM

Sutartomis rungtynėmis įtariama Pakruojo „Kruojos“ komanda pirštu beda į trenerį. Klubas pranešė, kad nuo pareigų nušalino vyriausiąjį trenerį iš Portugalijos Divaldo Alvešą.

LFF pradėjo tyrimą, kurio rezultatai turėtų paaiškėti posėdyje antradienį, o „Kruoja“ atsiprašinėja sirgalių ir futbolo bendruomenės.

„Siekiant išsiaiškinti tikrąsias labai blogo komandos žaidimo priežastis klubo vadovybė kreipėsi į Lietuvos Futbolo federaciją (LFF), kuri pradėjo tyrimą dėl galimai nesąžiningo žaidimo. FK „Kruoja“ visokeriopai talkins ir bendradarbiaus su LFF ar kitomis tyrimą vykdančiomis instancijomis, – teigiama Pakruojo klubo direktoriaus Emilijaus Junevičiaus pasirašytame pranešime. – Prasidėjus tyrimui klubo vadovybė nušalino vyr. trenerį Divaldo Alvešą nuo pareigų. Klubo vadovybės ir komandos vardu atsiprašome klubo gerbėjų ir visos futbolo bendruomenės“.

Atsiprašyti yra už ką – „Kruoja“ skandalingai pralaimėjo A lygos rungtynes Marijampolės „Sūduvai“ 0:3 ir, anot specialistų, lyg tyčia kūrė progas priešininkams mušti įvarčius.

Klaidos badė akis

A lygos vicečempionai Marijampolėje praleido tris įvarčius (28, 49, 78 minutėmis), tačiau per visą mačą nesiliaujančios „Kruojos“ klaidos tiesiog badė akis.

„Vos tik nuaidėjus pirmajam teisėjo švilpukui, „Kruojos“ gynėjai savo sirgaliams surengė tikrą sudegusio teatro pasirodymą, – pripažino oficiali A lygos interneto svetainė alyga.lt. – Svečiai demonstravo pasibaisėtiną žaidimą, kuris netinka vicečempionams ir komandai, ginsiančiai Lietuvos garbę Europoje“.

„Kruojos“ gynyba šiandien – minus 10 balų. Nesuvokiama protu. Kaip taip galima gintis? Jei kas nors žinote, parašykite mums, atsakykite į šį klausimą“, – po antrojo įvarčio nesusilaikė net šį mačą internetinei televizijai komentavęs „Kruoja“ atstovas spaudai Paulius Jakelis.

Čempionai neabejojo režisūra

Neįprasti svečių manevrai Marijampolėje dar prieš mačą kėlė tikrą nuostabą lietuviško futbolo ekspertams.

Likus vos keletui minučių iki rungtynių su „Sūduva“ pradžios „Kruoja" treneriai netikėtai atliko pora keitimų komandos sudėtyje, kai vartininką Martyną Matuzą pakeitė brazilas Felipe Gomezas, o vidurio gynėją Donatą Strockį – dar vienas legionierius Price'as Eboagwu Etuve.

28-erių gynėjas iš Nigerijos Marijampolėje žaidė pirmąjį mačą A lygoje, ir būtent jo klaidos labiausiai krito į akis.

„Specialus pasitraukimas iš tos vietos, kur bus kamuolys ir iš kur galima mušti į vartus arba atiduoti rezultatyvų perdavimą... Atrodo, buvo bandoma visais būdais padėti priešininkų komandai, – įtartinus epizodus „Lietuvos ryto" televizijai vieną po kito skaičiavo Vilniaus „Žalgirio" treneris Valdas Dambrauskas, asmeninėje „Facebook“ paskyroje prieš tai pasidalinęs skandalingų rungtynių vaizdo įrašu.

„Aišku, negalima kalbėti neturint įrodymų, bet man užkliuvo tai, kad kai kurie žaidėjai akivaizdžiai nežaidė. Nežinau, kokios to priežastys. Gal pačioje komandoje yra kokių nors priežasčių. Gal finansinių.

Kasmet, ne paslaptis, Lietuvoje atsiranda su sunkumais susiduriančių komandų. Pats pernai treniravau Panevėžio „Ekraną“, kur buvo sunkios finansinės sąlygos. Žaidėjams nėra lengva. Bet tai, kaip žaidė „Kruoja“, netelpa į jokius rėmus. Kai kurie žaidėjai akivaizdžiai nedarė to, ką net vaikai aikštelėje padarytų“.

„Pasižadu daugiau A lygos su „Kruojos“ „dalyvavimu“ nebežiūrėti. (kas matė, supranta, ką turiu omeny)“ – po mačo socialiniame tinkle „Facebook“ rašė geriausiu A lygos futbolininku pernai pripažintas Vilniaus „Žalgirio“ kapitonas Deividas Šemberas.

Vadovas gavo „lėlę“

Pakruojo komanda pernai pirmąsyk klubo istorijoje tapo Lietuvos vicečempione, bet pastaruoju metu ją nuolat vienas po kito purtė nesibaigiantys skandalai. Pastarąjį penktadienį „Kruoja“ jau buvo atsidūrusi dėmesio centre, kai Lietuvos kriminalinio policijos biuro pareigūnai Vilniuje sulaikė keturis Rumunijos, Italijos ir Prancūzijos pilietybes turinčius asmenis, kurie įtariami sukčiavimu.

Į šių užsieniečių pinkles pateko „Kruoja“ savininkas Emilijus Junevičius, dar pernai vasarą elektroniniu paštu gavęs pasiūlymą parduoti klubą už 1 mln. eurų.

Po derybų Vilniuje ir Milane buvo sutarta, kad pirkėjai kaip garantą jam perduos grynais 240 tūkst. eurų, o vėliau – ir kitus pinigus, bet lietuvis pirmiausiai turi į užsienio sąskaitą pervesti garantinę sumą.

Kai „Kruojos“ savininkas pervedė sukčiams pinigus, šie jam grąžino ne 240 tūkst. eurų grynais, o įbruko vadinamą pinigų lėlę – baltų popieriaus lapelių krūvą, pridengtą viena tikra kupiūra iš viršaus.

Kodėl Pakruojo klubas ryžosi tokiam įtartinam ir neskaidriam sandoriui E.Junevičius atsisakė komentuoti. „Kodėl turėčiau jums atsakyti? Jei kam įdomu, tegu būna įdomu. Iš manęs nieko nesužinosite“, – lrytas.lt teigė 63-ejų Pakruojo savivaldybės tarybos narys iš Lietuvos socialdemokratų partijos.

Nuolat ieškojo investuotojų

E.Junevičius jau keletą sezonų paeiliui nesėkmingai ieško gelbėtojų svetur.

Kai buvęs Pakruojo rajono savivaldybės administracijos vadovas ir įtakingas socialdemokratas pradėjo rūpintis „Kruoja“, Šiaurės Lietuvos miesteliu lyg tyčia susidomėjo paslaptingi investuotojai.

2013-ųjų žiemą Pakruojo klubui žadėjo padėti gelbėtojai iš Šveicarijos, pernai – trenerio Vladimiro Čeburino bičiuliai iš Kazachstano.

2015-ųjų sezono išvakarėse E.Junevičius jau vedė derybas su naujais investuotojais iš Honkongo, bet LFF užkirto azijiečiams kelią į Pakruojį.

„Buvo gauta informacija, kad šie investuotojai yra aukšto rizikingumo, – sakė LFF generalinis sekretorius E.Eimontas. – Tokia buvo FIFA ir UEFA rekomendacija.“

Treneris dirbo Azijoje

Per mačą Marijampolėje tribūnose vėl sėdėjo keli telefono ir kompiuterio iš rankų nepaleidžiantys egzotiški žiūrovai, kurie pastaruoju metu nuolat matomi „Kruojos“ rungtynėse.

Lietuvos futbolo kuluaruose netrūksta kalbų, jog paslaptingi investuotojai iš Honkongo iki šiol dažnai užklysta į Pakruojį.

Įtartinose rungtynėse su Sūduva“ komandai vadovavo Divaldo Alvešas – jau ketvirtasis „Kruoja" treneris per pastaruosius metus.

Angoloje gimęs, bet Portugalijos pilietybę turintis 36-erių specialistas prieš atvykdamas į Pakruojį pastaruosius kelerius metus lyg tyčia treniravo Indonezijos ir Malaizijos ekipas.

„Pasaulis mažas, nebuvo sunku jį surasti, – sakė E.Junevičius. – Buvo keli kandidatai, bet pasirinkome jį. D.Alvešas atrodo padorus žmogus, įdomiai vadovauja treniruotėms“.

Būtent 36-erių portugalo nurodymu rungtynes su „Sūduva“ starto sudėtyje pradėjo ir F.Gomezas, ir „Kruojos“ naujokas E.Etuve.

Keitė kaip kojines

Šį sezoną „Kruoja" trenerius keičia kaip kojines.

Klubas ėmė blaškytis nuo tada, kai praėjusį sezoną pirmąkart per klubo istoriją ant sidabrinės pakylos pakruojiečius užvedęs Vladimiras Čeburinas grįžo dirbti į savo tėvynę Kazachstaną.

Sausio mėnesį „Kruojos" treneriu tapo 59 metų kroatas Miroslavas Buljanas, per karjerą dirbęs ne tik Balkanų valstybėse, bet ir Kanadoje bei Ganoje.

Šį kroatą Pakruojo klubui taip pat buvo pasiūlę investuotojai iš Honkongo.

Bet dar neprasidėjus sezonui vasario mėnesį B.Buljaną pakeitė portugalas Rui Capela.

Paragvajuje, Bangladeše ir Maroke dirbęs 45 metų treneris pasirašė sutartį su „Kruoja“ ir net įdėjo jos kopiją į savo „Facebook“ puslapį, bet po trijų mačų A lygoje atsisveikino su komanda.

„Kalbame ne tik apie futbolo, o viso sporto ateitį. Kai kuriose šalyse šitie dalykai visiškai pakirto pasitikėjimą sportu. Būtina su tuo kovoti, kitaip mes prieisime prie to, kad mūsų profesionalaus sporto visai neliks, – po „Kruojos“ pralaimėjimo Marijampolėje kalbėjo Vilniaus „Žalgirio" treneris Valdas Dambrauskas. – Ši bėda yra daugelyje šalių. Tai yra dideli pinigai, o kur dideli pinigai, visada atsiras tokių, kurie norės jais pasinaudoti.

Futbolo visuomenei nereikia bijoti skandalų, jei jie yra kažkaip sprendžiami. Bet kuriame darbe jei pripažįsti problemą, reiškia, pradedi ją spręsti. Būtų blogiau, jei būtų nieko nedaroma. Nereikia bijoti, kad nuskambės negatyvumas. Svarbiausia, kad pripažįstame, jog problema yra ir ją sprendžiame. Tai – svarbiausia“.

Sprendimas – vasario 5 dieną

Lietuvos vicečempionai sukėlė naują gaisrą šalies futbole.

Po „Kruojos“ pralaimėjimo 0:3 trečiadienio vakarą Marijampolėje per A lygos rungtynes su „Sūduva“ pasklido bjaurus svilėsių kvapas, privertęs net Lietuvos futbolo federaciją (LFF) skubiai imtis veiksmų.

„LFF tyrimų komitetas pradėjo tyrimą dėl galimų garbingo žaidimo principų pažeidimų, – pranešė LFF. – Tyrimų komiteto ekspertų grupė atliks šių rungtynių vaizdo analizę“.

Jau informavusi „Kruoją“ apie pradėtą tyrimą LFF žada apklausti Pakruojo klubo „žaidėjus, klubo vadovybės ir administracijos atstovus“.

LFF generalinis direktorius Edvinas Eimontas patvirtino, jog konkretūs sprendimai turėtų būti priimti kitą antradienį, gegužės 5 dieną.

„Sureagavome, kaip reaguojame visada. Matome, kad situacija yra neįprasta, – „Lietuvos ryto" televizijai sakė E.Eimontas. – Ir „Kruojos“ atveju tai – ne vienetiniai pasireiškimai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.