Vilniaus „Žalgirio“ moterys su kauniečiais kovos teismuose

Po daugiau nei 600 metų – vėl nuožmus „Žalgirio“ mūšis. Tačiau šį kartą žūtbūtinai susikirto ne Teutonų ordinas ir jungtinės Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pajėgos, o du garsūs „Žalgirio“ vardą nešiojantys mūsų šalies sporto klubai.

Vilniaus „Žalgirį“ siutina tai, kad Kauno „Spyris“ apsirengė žalią uniformą ir ant marškinėlių užsirašė „Žalgiris“.<br>P.Mantauto nuotr.
Vilniaus „Žalgirį“ siutina tai, kad Kauno „Spyris“ apsirengė žalią uniformą ir ant marškinėlių užsirašė „Žalgiris“.<br>P.Mantauto nuotr.
V.Venslovaitienė: „Mes kauniečių paklausėme, kokia bus jų reakcija, jei Vilniuje atsiras „Žalgirio“ krepšinio klubas.“
V.Venslovaitienė: „Mes kauniečių paklausėme, kokia bus jų reakcija, jei Vilniuje atsiras „Žalgirio“ krepšinio klubas.“
Daugiau nuotraukų (2)

Modestas Krukauskas („Lietuvos rytas“)

May 23, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Nov 27, 2017, 5:04 AM

Krepšinio klubas iš Kauno ir futbolo komanda iš Vilniaus santykius aiškinsis teismuose.

„Mes norime apsaugoti šalies sporto pamatus, jo istoriją. Mums iš Kauno „Žalgirio“ nieko nereikia, tačiau norime apsaugoti savo prekės ženklą“, – vakar pareiškė Vilniaus „Žalgirio“ klubo direktorė Vilma Venslovaitienė.

Ketvirtadienį vakare pasklido žinia, kad Vilniaus klubas padavė į teismą garsiuosius bendravardžius iš Kauno ir neva siekia uždrausti kauniečiams pavadinimo ir „Žalgirio“ ženklo naudojimą krepšinio veikloje.

„Mums nieko nereikia iš krepšinio klubo. Bet visi puikiai supranta, kad Lietuvoje krepšinis siejamas su Kauno „Žalgiriu“.

Kauno „Žalgiris“ nėra siejamas su futbolu, todėl naudoti futbole „Žalgirio“ prekės ženklo negalima“, – savo nuostatas dėstė sostinės futbolo klubo vadovė, į pagalbą pasitelkusi teisininkę Giedrę Domkutę.

Pasak V.Venslovaitienės, reikalavimo drausti Kauno klubui „Žalgiris“ naudoti „Žalgirio“ pavadinimą ar prekių ženklus su krepšiniu susijusioje veikloje vilniečiai nemini Vilniaus apygardos teismui pateiktame ieškinyje.

„Vilniaus klubas nori apginti savo turimus prekės ženklus ir išimtine teise naudoti „Žalgirio“ prekės ženklus bei pavadinimą veikloje, susijusioje su futbolu. Supraskite, patentinė teisė – specifinis dalykas ir reikia kalbėti apie prekės ženklus, kurie yra skirti vienai ar kitai sporto veiklai“, – aiškino G.Domkutė.

Sostinės „Žalgirio“ klubo direktorė atskleidė, kad karo kirvis tarp Vilniaus ir Kauno „Žalgirių“ buvo atkastas vasario 18-ąją, kai „Žalgirio“ krepšinio klubo vadovybė nutarė Lietuvos futbolo A lygos kovoms registruoti prie krepšinio ekipos prisijungusį vietos „Spyrio“ klubą.

Nors Lietuvos futbolo federacija išaiškino, kad „Spyris“ neturi teisės pirmenybėse žaisti nauju vardu ir dviejų „Žalgirių“ negali būti čempionate, šis kurį laiką bandė vadintis „Žalgiriu“, o užrašą ant marškinėlių prilipdė toje vietoje, kur gali būti komandos rėmėjo logotipas.

„Manau, kad dėl vardų ar prekės ženklų yra tariamasi prieš jų naudojimą ir surandamas abiem pusėms naudingas sprendimas, tačiau šį kartą su Kauno „Žalgiriu“ to nebuvo.

Per Lietuvos futbolo federaciją kauniečiai pabandė surengti pokalbį su mumis, bet į susitikimą atvyko ne „Žalgirio“ klubo direktorius Paulius Motiejūnas, o tik jo paskirti kalbėti žmonės, todėl nieko ir nenusprendėme.

Po to ir daugiau nesikalbėjome. Esame teisinė valstybė, tad viską tegul išsprendžia teismas“, – kalbėjo V.Venslovaitienė.

– Kauno „Žalgirio“ klubo atstovai teigė, kad turėjo parengę siūlymą futbolo ekipai. Ar tai tiesa? – buvo paklausta V.Venslovaitienė.

– Buvo pasiūlymas dėl „Žalgirio“ vardo naudojimo futbole.

Bet jis labai jau toks įdomus – kažkas panašaus į „mes siūlome jums leisti mums naudoti „Žalgirio“ prekės ženklą“. Tai net ne pasiūlymas, o jau sprendimas.

Mes savo ieškiniu siekiame apsaugoti viso šalies sporto pamatus – turintis prekės ženklą privalo jį ginti, nes tai yra neįkainojama vertė.

– Kas bus, jei Kauno „Žalgiris“ laimės bylą ir galės naudoti „Žalgirio“ prekės ženklą futbole?

– Jeigu teismas bus palankus Kauno „Žalgiriui“, jokių pretenzijų nebus reiškiama.

Bet norėdami „Spyrį“ pavadinti „Žalgiriu“ kauniečiai gali atidaryti Pandoros skrynią. Jei ji atsidarys, tuomet atsiras keli „Žalgiriai“ Kaune, keli futbole, keli krepšinyje.

Kauniečių paklausėme, kokia bus jų reakcija, jei Vilniuje atsiras „Žalgirio“ krepšinio klubas. Jie sakė, kad tai neįmanoma. Bet kodėl?

Jei Kaunas turės futbolo klubą „Žalgiris“, tada Vilniaus „Sakalų“ krepšinio klubą bus galima pavadinti Vilniaus „Žalgiriu“ ir padėti jam atsistoti ant kojų.

– Kuo gali baigtis „Žalgirių“ mūšis?

– Tikiuosi, kad jis baigsis taika ar susitarimu.

Mums iš Kauno „Žalgirio“ krepšinio klubo tikrai nieko nereikia ir ieškinyje nėra jokių reikalavimų drausti naudoti krepšinio klubo prekės ženklą, bet ir savo turto nežadame atsisakyti.

Prekės ženklo naudojimas sporto veikloje iki šiol nebuvo sukėlęs tokios problemos, todėl tam ir pateiktas ieškinys, kad jos nebūtų ateityje.

Manau, šioje situacijoje pralaimėjusių tikrai nebus – bus išaiškinta, kaip turėtų būti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.