Rusiškos statybos: pasaulio čempionatą gelbės kaliniai?

Rusijos valdžia sugalvojo būdą, kaip paspartinti ir atpiginti statybas 2018 metų pasaulio futbolo čempionatui. Rusijos kalėjimų departamentas remia Aleksandro Chinšteino pasiūlymą.

Rusijoje siūloma įdarbinti kalinius, kad sumažėtų išlaidos pasaulio čempionatui.<br>Reuters/Scanpix nuotr. iš archyvo
Rusijoje siūloma įdarbinti kalinius, kad sumažėtų išlaidos pasaulio čempionatui.<br>Reuters/Scanpix nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

May 25, 2015, 11:45 PM, atnaujinta Nov 26, 2017, 3:54 PM

Vieningosios Rusijos partijos narys siūlo leisti iš stovyklų imti kalinius, kad šie dirbtų fabrikuose. Pasak jo, taip būtų galima sumažinti statybinių medžiagų, skirtu pasaulio čempionato objektams, kainą.

„Tai padės, nes bus galimybė įsigyti statybinių medžiagų už mažesnę kainą nei rinkoje. Be to, kaliniai galės dirbti, o tai – geras dalykas“, – sakė M.Chinšteinas.

Darbo sąlygas sukėlė skandalą

Rusija yra sulaukusi priekaištų dėl kalinių įdarbinimų. Tvirtinama, kad kaliniai dažnai negauna atlygio ir yra verčiami dirbti ilgiau nei turėtų. Kai 2013 metais buvo įkalinta „Pussy Riot“ grupės narė Nadežda Tolokonikova, ji paskelbė bado streiką. Taip ji protestavo prieš darbo sąlygas kalėjimo stovykloje.

Rusijos federalinė pataisos namų tarnyba dirba kartu su M.Chinšteinu, kad būtų priimtas pasiūlymas. M.Chinšteinas teigė, kad dokumentai greitai pasieks Rusijos Dūmą.

Kai „Associated Press“ pirmadienį susisiekė su Pataisos namų tarnyba, ši atsisakė kalbėti apie planus. Tačiau direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Rudij Rusijos žiniasklaida teigė, kad jo agentūra norėtų kalinius naudoti „užduotims, kurios, pasak jo, netiktų paprastam piliečiui.“

Darbininkų teisės – itin karšta tema FIFA organizacijoje. Pastaroji sulaukia daugybės spaudimo dėl 2022 metų pasaulio čempionato Katare. Ši šalis kaltinama žmogaus teisių pažeidimas, Darbo kodekso nesilaikymu. Katare – itin aukštas imigrantų darbuotojų mirčių skaičius.

Žino, kiek uždirbs

Rusijoje kalbos apie tai, kad statyboms reikėtų pasitelkti kalinius kilo padidėjus spaudimui dėl pasaulio čempionato reikmėms skirto biudžeto. Jis – 12,7 milijardo JAV dolerių (11,6 mlrd. euro). Į futbolo čempionatą atsisukta dėl smarkiai smukusio rublio kurso ir nors šiemet jis atsigauna, jo vertė yra gerokai mažesnė nei 2014 metų starte.

M.Chinšteinas teigė, kad siekis įdarbinti kalinius – atsižvelgimas į valdžios politiką, skirtą importinių prekių pakeitimui. Rusai stengiasi, kad jų produkcija užpildytų dėl brangių importinių prekių atsiradusias spragas.

Pasak siūlymo, įdarbinti kaliniai ir toliau gyventų stovyklose. Jie kiekvieną dieną būtų vežami į darbą. Per mėnesį įprastas kalinys gautų apie 15 tūkstančių rublių (273 eurus).

Jis pabrėžė, kad dabar nėra planų kalinius pasitelkti pasaulio čempionato stadionų konstrukcijoms statyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.