Ciuriche buvo sulaikyti aukšto rango FIFA nariai

Šveicarijos teisėsauga Ciuriche sulaikė keletą aukšto rango FIFA narių ir ketina juos perduoti JAV, kur šiems bus pateikti kaltinimai korupcija. „New York Times“ skelbė, kad daugiau nei tuzinas uniformuotų Šveicarijos pareigūnų trečiadienio rytą atvyko į „Baur au Lac“ viešbutį, kur į kasmetinį susirinkimą susibūrė FIFA lyderiai.

Teisėsauga ėmė purtyti FIFA.<br>AP nuotr.
Teisėsauga ėmė purtyti FIFA.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 27, 2015, 9:45 AM, atnaujinta Nov 26, 2017, 9:42 AM

Kaltinimai – ir sukčiavimu, ir reketu

Manoma, kad suimti FIFA nariai yra kaltinami dėl organizaciją krečiančių korupcijos skandalų per pastaruosius 20 metų. Tarp jų – asmeninis pasipelnymas iš televizijos ir komercinių sutarčių bei pasaulio čempionato organizacinių teisių.

Daugiau nei 10 FIFA narių, tarp kurių – viceprezidentai Jeffrey Webbas ir Eugenio Figueredo bei buvęs vykdomojo komiteto narys Jackas Warneris, pasak „New York Times“, yra kaltinami sukčiavimu, reketu ir pinigų plovimu.

„Wall Street Journal“ pranešė, kad prokurorai ketina paskelbti apie kaltinimus Niujorke, kur spaudos konferenciją surengti planuoja JAV generalinė prokurorė Loretta E. Lunch bei FTB direktorius Jamesas Corney.

Suėmimai įvyko likus porai dienų iki FIFA prezidento rinkimų, kurie vyks penktadienį. Manoma, kad Seppas Blatteris turėtų juos lengvai laimėti ir užsitikrinti sostą penktajai kadencijai. Dabartinio FIFA prezidento S.Blatterio pavardės tarp suimtųjų nebuvo.

Priėmė kyšius

J.Warneris 1990-2011 metais vadovavo CONCACAF (Šiaurės ir Centrinės Amerikos bei Karibų futbolo asociacijų sąjunga), bet dėl atsiradusių korupcijos įrodymų paliko postą. CONCACAF vėliau atskleidė, kad J.Warneris sulaukė milijonų iš įvairių fondų. Kai jis atsistatydino, FIFA sustabdė savo tyrimą.

J.Warnerio postą užėmė J.Webbas, kuris ir dabar vadovauja CONCACAF. Šiai organizacijai pavaldi ir JAV futbolo federacija.

Kaltinimai FIFA organizacijai korupcija pasiekė naujas aukštumas. Teisėsaugą išjudinta buvo dar 2010 metais, kai FIFA suteikė teisę organizuoti 2018 metų pasaulio čempionatą Rusijai, o 2022-ųjų pirmenybes – Katarui. Abejose valstybėse įtemptą situaciją nuolat stebi žmogaus teisių organizacijos.

Liudininkė „The Times of London“ atskleidė, kad prieš balsavimą matė, kaip Afrikos atstovai FIFA priėmė 1,5 mln. JAV dolerių kyšius.

FIFA tirti situaciją su pasaulio čempionato teisėmis ėmė 2012 metais, bet taip ir nepaviešino visų tyrimo išvadų. Jų autorius – JAV įgaliotinis Michaelas Garcia – garsiai prabilo apie FIFA etikos komisijos veiksmus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.