Pinigų plovimas FIFA stiliumi: lengvai nugręžė 10 milijonų

BBC tyrėjai atskleidė, kaip aukšto rango FIFA nariai mokėjo kyšius. Britų žurnalistai savo akimis matė dokumentus, kuriuose paaiškinama, kas nutiko 10 milijonų JAV dolerių, išsiųstų iš FIFA sąskaitų, kurias tuo metu valdė dabar jau buvęs viceprezidentas Jackas Warneris.

J.Warneris kaltinamas gudriai nusukęs krūvą pinigų.<br>AP nuotr.
J.Warneris kaltinamas gudriai nusukęs krūvą pinigų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 7, 2015, 1:22 PM, atnaujinta Nov 23, 2017, 10:58 PM

Paaiškėjo, kad pinigai, išsiųsti padedant PAR, turėjo būti panaudoti Karibų šalių tautinių bendruomenių programai. Tačiau dokumentai atskleidė, kad J.Warneris pinigus panaudojo kitaip. Dalis lėšų buvo išgrynintos, dalis išdalytos asmeninėms paskoloms, o kitos – plovimui.

72 metų iš Trinidado ir Tobago kilęs J.Warneris, kuriam FTB pareiškė kaltinimus korupcija, atmetė bet kokias kalbas, kad jis padarė kažką nelegalaus.

BBC dokumentai rodo tris FIFA atliktus pervedimus. Jie buvo atlikti 2008 metų sausio 4, vasario 1 ir kovo 10 dienomis. Per šį laiką iš FIFA sąskaitų į Šiaurės ir Centrinės Amerikos bei Karibų regiono (CONCACAF) sąjungos sąskaitas buvo pervesta 10 milijonų JAV dolerių.

CONCACAF sąskaitas tuo metu valdė J.Warneris. Būtent tada jis vadovavo padaliniui, atsakingam už CONCACAF veiklą.

Plovė per prekybos centrų tinklą

PAR šiuos pinigus buvo pažadėjusi futbolo ir tautinių bendruomenių vystymui Karibų regione. Tačiau tyrėjai užfiksavo, kaip iš tiesų buvo išleisti pinigai, ir kaip jie keliavo.

Trinidade įsikūręs didžiulis JTA prekybos centrų tinklas iš sąskaitų gavo 4 milijonus 860 tūkstančių AJV dolerių. Šie pinigai buvo sumokėti nuo 2008 metų sausio iki 2009 metų kovo. Didžiausia suma – virš milijono JAV dolerių – buvo sumokėta 2008-ųjų vasarį.

JAV prokuratūra teigė, kad beveik visi pinigai vietine valiuta vėliau atiteko J.Warneriui.

Teikė sau paskolas

BBC savo tyrimo detalėmis pasidalino su Trinidado ir Tobago sporto ministru ir buvusiu futbolininku Brentu Sancho.

Jis sakė: „J.Warneris privalo sulaukti teisingumo. Jis turi atsakyti į visus klausimus. Teisingumas turi būti įvykdytas. Jis privalės bendradarbiauti ir atsakyti už visus veiksmus.“

Dokumentuose taip pat atskleidžiama, kad 360 tūkst. JAV dolerių, kurie priklauso FIFA, buvo išgryninti su J.Warneriu susijusių žmonių.

Beveik 1,6 mln. buvo panaudoti buvusio FIFA viceprezidento kredito kortelėms apmokėti bei asmeninėms paskoloms. J.Warneris sau skyrė ne vieną paskolą. Didžiausia – 410 tūkst. JAV dolerių.

Didžiausia suma iš kredito kortelės – 87 tūkst. JAV dolerių.

B.Sancho teigė, kad dabar jis yra nusivylęs ir piktas.

„Tie pinigai turėjo atitekti futbolui. Jie privalo sugrįžti į vaikų ugdymo programas“, – sakė jis.

„Nepadarė nieko blogo“

J.Warneris yra vienas iš 14 asmenų, kuriems JAV prokuratūra pateikė kaltinimus korupcija ir pinigų plovimu.

JAV prokurorai tikina, kad 14 aukšto rango FIFA narių per 24 metų periodą ėmė kyšius, gaudavo procentus už sutartis. Jų bendra suma – apie 150 mln. JAV dolerių.

J.Warneris tikina, kad jis nėra nusikaltęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.